Ce este endometrioza si DE CE duce la infertilitate?
Endometrioza este o patologie pentru care inca se fac investigatii, existand inca numeroase necunoscute. In multe cazuri, aceasta aduce odata cu ea si infertilitatea.
Complexitatea simptomelor si intarzierea investigatiilor de specialitate impiedica, din nefericire, diagnosticarea precoce a endometriozei. Este posibil ca multe alte femei sa se confrunte cu aceasta afectiune, de aceea, cresterea gradului de constientizare ocupa un rol foarte important.
Aceasta afectiune se manifesta de foarte multe ori prin dureri intermenstruale si are un impact negativ atat asupra stilului de viata, cat si asupra relatiei de cuplu.
Se estimeaza ca 40% din femeile cu infertilitate si dureri cronice au endometrioza. Astfel, endometrioza poate ingreuna semnificativ conceptia naturala si poate afecta calitatea ovocitelor.
Care sunt simptomele endometriozei?
Exista numeroase simptome. Femeile se pot confrunta cu: dureri pelvine inainte si in timpul menstrei, dureri in timpul urinarii, dureri sau crampe in timpul actului sexual, dureri de spate si balonare, sangerari menstruale neregulate, dureri de cap si oboseala cronica, o presiune psihologica si emotionala cu impact asupra vietii profesionale si private.
Endometrioza este o boala cronica, prin urmare nu poate fi tratata definitiv, ci doar ameliorata. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta afecteaza 10% dintre femei la nivel global.
Endometrioza si infertilitatea
Infertilitatea este una dintre cele mai frecvente si intalnite semne ale endometriozei. Localizarea endometrioanelor, dezechilibrul sistemului hormonal, inflamatia, stresul oxidativ pot avea un efect negativ asupra fertilitatii pacientelor diagnosticate cu endometrioza. Stresul oxidativ poate afecta semnificativ calitatea ovocitelor, astfel incat femeile cu endometrioza nu numai ca pot avea mai putine ovocite, dar si calitatea acestora poate fi afectata.
Este o boala care poate fi depistata greu daca pacienta nu merge la consultatii regulate si daca nu discuta cu medicul atunci cand apar primele semne ale afectiunii. In unele cazuri diagnosticarea dureaza chiar si cativa ani. Daca apare o problema de sanatate asociata endometriozei, cum ar fi infertilitatea, cea mai buna decizie este vizita la medic pentru a obtine diagnosticul corect si pentru a evalua optiunile de tratament si masurile in ceea ce priveste stilul de viata…mai multe pe mediafax >>>