STUDIU: ceaiul, fructele si legumele mentin creierul tanar
Creierul poate fi mentinut tanar si sanatos pentru o perioada indelungata de timp, daca respectam cateva reguli de baza. Evident ca este necesar un efort din partea noastra, pentru ca lucrurile sa fie pe un fagas bun.
De ceva timp se tot vorbeste despre importanta nutritiei si probabil ca pana acum ai inteles ca este vitala. Dar tinem sa iti reamintim anumite aspecte care merita mentionate din nou. Creierul poate ramane tanar pana la o varsta inaintata, dar trebuie sa evitam anumite obiceiuri, in acest sens. De exemplu, alcoolul in exces, fumatul si mancarea procesata sau de tip fast-food vor afecta activitatea creierului.
In schimb, fibrele, grasimile vegetale, mineralele si vitaminele vor sustine intens o buna conduita a acestui organ vital. Haide sa descoperim impreuna concluziile unui nou studiu.
Cum poate ramane creierul tanar si sanatos?
Un studiu publicat in revista Neurology, realizat de expertii din Chicago, SUA, arata ca cei care sunt atenti la obiceurile alimentare au avut de castigat. Cercetatorii au studiat in jur de 1000 de subiecti, care aveau aproximativ 80 de ani si nu sufereau de dementa senila atunci cand a inceput studiul.
Cercetarea s-a intins pe o perioada de 7 ani, iar expertii au notat informatiile esentiale legate de nivelul de educatie, activitatea fizica, activitatile mentale, cele cognitive si memorie. De asemenea, au tinut cont si de obiceiurile alimentare ale acestora, tocmai de aceea au impartit grupul in doua divizii, in functie de nivelul de flavonoli (flavanoide) consumate.
Flavonolii sunt un grup de molecule care apartin clasei chimice mai mari de „flavonoide”. Cei mai cunoscuti sunt kaempferolul, quercitina, miricetina si fisetina. Protejeaza corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi si previn inflamatiile care pot duce la boli cronice si chiar degradarea creierului.
Revenind la studiu, s-a remarcat ca cei care consumau cele mai ridicate nivele de flavonoli (15 mg per zi) – echivalentul a o portie de legume cu frunze verzi (ridichi, morcovi, salata verde, etc) erau protejati. In ce sens? Aveau cu 32% mai putine sanse de a suferi din pricina afectiunilor cognitive fata de restul.
De asemenea, expertii au studiat efectele acestor flavonoli. Spre exemplu, kaempferolul poate fi ingerat daca se consuma kale, spanac, broccoli, fasole sau ceaiuri din plante. Quercitina este prezenta in rosii, kale, ceaiuri si mere. Miricetina se regaseste in rosii, vin si portocale. Un consum ridicat de kaempferol a aratat ca riscul de afectiuni cognitive s-a diminuat cu 32%, asa cum am mentionat mai sus!
Thomas Holland, unul dintre medicii care a participat la studiu a declarat: „O dieta diversificata, bogata in fructe si legume este extrem de importanta pentru buna functionare a creierului si intregului corp”.
Creierul tanar si sanatos – cheia succesului
Medicul a mai adaugat si ca beneficiile flavonolilor sunt multiple, avand in vedere ca acest tip de flavonoizi sunt bogati in antioxidanti si se regasesc in multe fructe si legume, din fericire. Inflamatiile neuronale pot fi prevenite in acest sens, asa ca este vital sa le consumam, in special dupa o anumita varsta. Holland recomanda zilnic aceste alimente, in special ca acestea sustin intens buna activitate a intregului organism.
Fructe care previn bolile…si chiar le vindeca!
Pentru ca est fructul nostru de „suflet” vom incepe cu marul romanesc. Nu omite ultimul cuvant, pentru ca acestea sunt cele mai sanatoase. Nu degeaba ziceau stramosii nostri ca este indicat sa mancam cat mai des alimente care se cultiva pe meleagurile autohtone. Desigur ca acum stim ca si fructele exotice au nenumarate beneficii, dar ar fi bine sa consumam cat mai des ce se gaseste in Romania. Fii sigura ca aceste fructe au mult mai putine chimicale ca cele din import.
Incearca sa gasesti o sursa de fructe „de la tara”. Sunt atatia agricultori romani care au alimente de exceptie, in special mere sau pere…mai multe despre fructele care previn bolile >>>