Ghid de ingrijire orala pentru copiii si adolescenti: ce ar trebui sa stii
Daca esti parinte de adolescent, probabil esti uneori coplesit de tot ce presupune „meseria” asta. Si vrei sa ii oferi copilului tau – care, oricat ar creste, tot copilul tau ramane, toata grija de care are nevoie ca sa fie bine. Probabil de asta ai si ajuns aici – iar daca esti adolescent, te felicitam ca te preocupa (asa cum ar si trebui) ingrijirea orala.
Astazi, alaturi de dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, ti-am pregatit un mini-ghid de ingrijire orala pentru adolescenti: cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta acestia, dar si ce e de facut.
Cele mai frecvente afectiuni in cazul copiilor si adolescentilor
Cei mai mici dintre noi au dinti puternici, insa nu atat de puternici incat sa nu se lase afectati de unele probleme dentare. De cele mai multe ori. E bine de stiut ca inclusiv dintii de lapte ai copiilor trebuie protejati – chiar daca acestia cad, afectiunile dintilor de lapte se pot transmite catre cei permanenti.
Problemele dentare cu care copiii si adolescentii se confrunta cel mai des sunt urmatoarele:
- carii dentare, care apar extrem de timpuriu, inclusiv pe dintii de lapte; nu trebuie lasate netratate
- probleme in ce priveste maseaua de minte, care le da de obicei batai de cap adolescentilor si care adesea impune sa fie extrasa
- gingivita: si gingiile copiilor si adolescentilor au de suferit; gingivita apare, in cazul copiilor, din cauza periajului agresiv / lipsa igienei corespunzatoare
- abces dentar
- dinti cu pozitie si forma incorecta, care duc la muscatura incorecta.
Ingrijirea orala pentru copii si adolescenti: ce e de facut
De cele mai multe ori – si n-o zicem cu nume de jignire, ci doar ca un fapt, ca o afirmatie – adultii sunt mai responsabili si disciplinati. Copiii si adolescenti (de fapt, mai ales adolescentii) sunt reprezentati de dorinta aceasta de rebeliune.
Si pentru ca adolescenta e perioada in care incep poate sa iasa la petreceri, cand vin tarziu acasa numai de spalat pe dinti n-o sa le arda lor. Si adevarul e simplu: tinerii traiesc momentul. Si nu se gandesc la fel de mult la consecintele pe care le au actiunile lor din prezent. Insa e de datoria noastra sa ii ghidam – si mai mult de atat, sa ii facem sa inteleaga importanta ingrijirii orale corespunzatoare.
Asadar, uite un scurt „instructaj” referitor la cum ar trebui sa iti convingi copilul sa aiba grija de dintii lui:
- Explica-i. Nu forta nimic. Doar explica-i importanta ingrijirii orale si sugereaza-i sa se documenteze chiar el cu privire la aparitia afectiunilor orale
- Incurajeaza-l sa nu se apuce de fumat: fumatul in adolescenta (de fapt, oricand) este extraordinar de toxic nu doar pentru dantura, ci si pentru sanatatea intregului organism si pentru evolutia sa.
- Asigura-te ca intelege CUM trebuie sa se spele corect pe dinti: daca se periaza cu miscari agresive de stanga-dreapta, face mai mult rau decat bine. Ofera-i resursele de educatie dentara de care are nevoie: periaj zilnic (de doua ori pe zi), cu o periuta cu peri moi, cu miscari dinspre gingie spre dinte. Cu blandete si musai insotit de ata dentara si apa de gura.
- Lasa-l sa isi aleaga singur stomatologul: poate nu va vrea sa mearga la acelasi specialist ca tine; lasa-l sa isi aleaga dentistul pe care vrea sa il viziteze de cel putin 2 ori pe an.
- Asigura-te ca ii vei garanta ca veti investi impreuna in sanatatea lui dentara si in confortul lui psihic, fie ca e vorba de un tratament cu aparat dentar, de albire dentara sau pur si simplu de tratarea unor carii.
Vizita la stomatolog e ceva ce trebuie sa deprinda fiecare dintre noi inca din frageda copilarie; ca parinti, e datoria noastra sa ii invatam pe cei mici (si cei putin mai mari) despre importanta sanatatii orale pentru intregul organism.