Siguranta alimentara: ce aditiv alimentar va fi interzis in UE?
Siguranta alimentara este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii, asa ca ar trebui sa-i acordam atentia cuvenita. In data de 14 ianuarie, Comisia Europeana a adoptat o interdictie de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar.
Interdictia se va aplica dupa o perioada de tranzitie de sase luni, astfel incat producatorii sa aiba timp sa gaseasca inlocuitori mai sanatosi. Cu alte cuvinte, incepand din vara, acest aditiv nu ar mai trebui adaugat in produsele alimentare.
Dar siguranta alimentara poate deveni o certitudine in viata ta daca alegi sa gatesti mai des. Asa ca incepe sa prepari mai des mancare, cu alimente sanatoase, cumparate de tine.
Siguranta alimentara, un aspect important in Europa
Comisara Stella Kyriakides, responsabila cu sanatatea si siguranta alimentara, a declarat: „Siguranta alimentelor pe care le consuma cetatenii nostri si sanatatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuam un control strict si permanent pentru a garanta cele mai inalte standarde de siguranta pentru consumatori.
O piatra de temelie a acestei activitati este sa ne asiguram ca numai substantele sigure, sustinute de dovezi stiintifice solide, ajung in farfuriile noastre. Prin interdictia de astazi, eliminam un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul ca autoritatile statelor membre vor coopera asigurandu-se ca operatorii din sectorul alimentar vor inceta sa utilizeze E171 in produsele alimentare.”
Dioxidul de titan se utilizeaza pentru a conferi o culoare alba multor produse alimentare, de la produse coapte si paste tartinabile, pana la supe si sosuri, sosuri pentru salate si suplimente alimentare. Statele membre au aprobat in unanimitate propunerea Comisiei, prezentata in toamna trecuta, informeaza CE.
Siguranta alimentara – cum sa mananci mai sanatos?
– pune piciorul in prag. Cel putin atunci cand vorbim despre decizia de a manca mai sanatos. Nu ceda imediat ce apare o pofta. Poti renunta la acea prajitura sau portie de cartofi prajiti de la fast-food. Iar cand ajungi acasa prepara ceva sanatos, dar gustos, pentru a te recompensa. De exemplu, paste integrale cu legume si somon.
O supa crema de legume sau o salata greceasca, cu branza feta este alta idee excelenta. Intelegi acum ce inseamna gustos, dar totodata hranitor. O limonada sau un mar sunt alte metode prin care poti „amana” poftele, daca nu vrei sa mananci.
– evita alimentele procesate. Congelate sau care trebuie „doar” incalzite. Probabil ca stii deja ca abunda in chimicale si aditivi. Si ce crezi? Acestea nu sunt deloc sanatoase. Alege sa cumperi o salata sau o mancare cat mai putin procesata. Daca nu ai chef sa gatesti…citeste mai multe despre cum poti manca sanatos >>>