Cum sa alegi cerealele potrivite pentru bebelusul tau?

Alimentatia bebelusului tau este extrem de importanta ca sa creasca frumos si sanatos, asa cum isi doreste orice mama pentru copilul ei. Mancarea nu-l ajuta doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitiv, de aceea alimentele trebuie sa fie calitative din punct de vedere nutritiv.  

Pentru ca pe rafturile magazinelor gasesti din ce in ce mai multe produse procesate, cu mult zahar sau sare, coloranti si chimicale, atentia ta trebuie sa fie si mai mare la ceea ce alegi pentru cel mic. Tentatiile sunt la fiecare pas, ambalajele frumoase si colorate iti fura privirea si poti cadea in capcana extrem de usor. In momentele acestea adu-ti aminte ca este vorba despre ceea ce ai mai de pret pe lumea asta si ca vrei sa-ti vezi copilul mereu sanatos, asa ca nu uita sa citesti eticheta.  

Alimente 100% curate sunt imposibil de gasit chiar si la tara, unde micii producatorii s-au modernizat si apeleaza la diferite modalitati prin care sa creasca fructele, legumele si animalele mai rapid sau sa isi tina produsul final proaspat cat mai mult timp.  

Incepand cu varsta de 6 luni este recomandat sa ii diversifici alimentatia bebelusului si sa ii introduci treptat in meniul zilnic alimente complementare adecvate nutritional, continuand in paralel alaptarea pana la varsta de doi ani si peste. Legumele, fructele si cerealele sunt esentiale in aceasta perioada. Daca in privinta legumelor si fructelor nu exista vreun dubiu ca acestea nu ar fi bogate in vitamine, cand vorbim despre cereale este important sa le alegi pe cele destinate varstei lui, asa cum sunt cerealele pentru bebelusi de la Nestle

De ce trebuie sa tii cont cand alegi cereale pentru copilul tau?  

  • Sa fie bogate in vitamine.  

Vitaminele A, C si D sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic care protejeaza organismul de virusuri si alti agenti patogeni, ce pot provoca de la o banala raceala la boli grave.  

  • Sa contina calciu. 

Calciul este  un mineral important pe care cerealele ar fi indicat sa il aiba, acesta contribuind la dezvoltarea normala a sistemului osos la copii.  

  • Sa contina fier.  

Stiai ca un bebelus cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 luni are nevoie de 11 mg de fier zilnic1? Fierul ajuta la producerea hemoglobinei, iar un deficit de fier cauzeaza cel mai des anemie.  

  • Sa nu contina zaharuri adaugate.  

Cel mai probabil bebelusul nu va refuza niste cereale dulci, dar consumul de zahar de la varste atat de fragede ii va creste predispozitia la obezitate cand va creste. O varianta mai sanatoasa pe care o poti alege sunt cerealele cu zaharuri prezente in mod natural in ingredientele folosite.  

  • Sa aiba o textura moale. Mai ales cand faci tranzitia de la o alimentatie bazata doar pe lichide, la cea care include alimente solide, te vei axa cel mai mult pe mancaruri pasate, iar aceeasi compozitie ar fi bine sa o aiba si cerealele. Trebuie sa fii pregatita ca cel mic sa nu accepte mancarurile solide de la inceput, asa ca la primele mese poti amesteca cerealele cu putin lapte matern.  

Nu este deloc dificil sa alegi cerealele pentru bebelusul tau, insa nu uita sa citesti eticheta ca sa te asiguri ca nu cumperi niste calorii goale si ca au micronutrientii de care bebelusul tau are nevoie.  

Referinte: 

1 – “Iron Needs of Babies and Children.” Paediatrics & Child Health, Pulsus Group Inc, Apr. 2007, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528681/. Accesat in 12.08.2020. 

2 – “Reducing consumption of sugar-sweetened beverages to reduce the risk of childhood overweight and obesity”, World Health Organization. Accesat in 16.04.2021.

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *