Copilul mananca prea mult zahar? Cum iti dai seama
Copilul mananca prea mult zahar, dar nu esti sigura daca ar trebui sa faci ceva in acest sens? Astazi iti vom spune cum iti poti da seama daca banuiala ta este fondata.
Evident ca este normal ca cel mic sa aiba anumite restrictii, chiar daca acesta va protesta sau nu va dori sa te asculte. Dar inainte de toate ar trebui sa-i urmaresti comportamentul pentru a sti daca mananca prea mult zahar.
Unul dintre cele mai evidente semne este atunci cand copiii iau in greutate, aparent din senin. Atunci ar trebui sa fii atenta si sa observi daca nu cumva dieta de zi cu zi este cea raspunzatoare pentru ceea ce se petrece. Pentru ca de cele mai multe ori despre acest lucru este vorba.
Haide sa descoperim mai multe impreuna, pentru ca sigur vrei sa stii care sunt aceste semne.
Copilul mananca prea mult zahar? Are mai multe carii decat te asteptai…
Stim ca aceste semne sunt printre cele mai cunoscute, dar nu putem sa nu le aducem in atentia ta. Atunci cand copilul se ingrasa brusc cateva kilograme, undeva este clar o problema. De cele mai multe ori dieta este cea raspunzatoare, nu vreo boala ereditara. Asa ca acorda atentie acestui aspect atat de important.
Desigur ca poate fi si faptul ca micutii au stat mult in casa in aceasta perioada. Dar nu este vorba doar despre acest lucru. Nu incerca sa-i „premiezi” oferindu-le tot felul de dulciuri, bomboane si acadele. Nu ii vei face mai fericiti, in schimb corpul lor va fi intr-o stare acida care favorizeaza aparitia bolilor de tot felul.
Asa ca observa cate dulciuri mananca pe zi, iar daca este cazul incepe sa limitezi consumul lor. Explica-le ca aceste alimente in exces nu sunt bune si ofera-le dulciuri sanatoase. De exemplu, o portie de afine sau zmeura cu putina miere.
Cariile in exces sunt alt semn ca zaharul este prezent in cantitati mari, iar medicul stomatolog iti va confirma aceste aspecte. Invata-i sa se spele corect pe dinti si sa nu uite acest pas in nicio seara.
Copilul mananca prea mult zahar – de ce refuza mancarurile sanatoase?
Zaharul este o substanta care provoaca dependenta si altereaza creierul. Poate ca nu stiai, dar cercetatorii au aratat ca zaharul traverseaza aceleasi zone ale corpului ca si cocaina…Asa ca imagineaza-ti cat de periculos este in exces. Un copil care va primi mereu dulciuri va incepe sa fie dezinteresat de mancare si se va gandi doar la desert. Asa ca va trebui sa-l dezveti de acest obicei atat de nociv.
Stari de agitatie si iritabilitate. Multi copii au astfel de comportamente, iar parintii nu inteleg de unde vin. Atunci cand mananci zahar constant s-ar putea sa fii mai agitat si instabil, asa cum probabil ca ai observat si tu ca se petrece in aceste cazuri. Evident ca si copiii vor experimenta aceleasi stari.
Nu pot dormi. Poate ai observat ca cei mici pot avea la randul lor probleme cu somnul, ceea ce nu este in regula deloc. Zaharul poate duce la astfel de efecte, asa ca ai face bine sa nu le oferi dulciuri, in special seara.
Deficitul de atentie este o afectiune care afecteaza milioane de copii. Specialistii au remarcat ca exista o legatura intre dieta si micutii care au astfel de afectiuni. Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD), ca despre ea este vorba, este o boala care afecteaza foarte multi copii in ziua de azi.
Zaharul poate fi un aliment care afecteaza copiii cu astfel de probleme, asa ca daca remarci astfel de comportamente, ofera-le celor mici o dieta cat mai echilibrata. Si evident, nu uita sa ceri parerea medicului specialist, in acest sens.
Copilul mananca prea mult zahar? Probleme digestive si afectiuni ale pielii
Problemele digestive apar si pe acest fond, asa ca nu te mira daca cel mic le experimenteaza. Durerile abdominale, flatulenta, gazele si balonarea il pot afecta serios. Astfel ca nu uita sa acorzi o atentie deosebita acestui aspect.
Evident ca acesti copii sunt predispusi la diabet si alte boli similare, asa ca monitorizeaza ce se petrece. Diabetul juvenil este o afectiune medicala in care cei mici vor pofti tot timpul la ceva dulce. Nu uita sa te adresezi medicului daca remarci astfel de afectiuni, in mod constant.
Afectiunile pielii isi pot face aparitia la randul lor, ca urmare a inflamatiilor din corp. Nu degeaba exista atatia copii care se confrunta cu iritatii sau acnee, in mod prematur.
Nu uita sa-l supraveghezi indeaproape pe cel mic si sa nu-l lasi sa manance tot ce vrea, pentru ca responsabilitatea iti apartine…