Artroza – cand durerile dispar multumita plantelor
Artroza este o conditie medicala care afecteaza cartilagiul articulatiilor. Termenul defineste afectiunea in mod general, dar exista peste 100 de tipuri de artroza. Acestea pot avea diferite graduri de severitate si sunt clasate in functie de localizarea afectiunii. Cele mai comune forme de artroza sunt osteoartrita si artrita reumatoida.
Simptomele artrozei includ dureri de articulatii si intepenirea articulatiilor afectate. In stadiile mai avansate ale bolii, pot aparea modificari ale pozitiilor oaselor, o contorsionare care afecteaza mobilitatea.
Tratamentul artrozei
Tratamentul pentru artroza implica terapie prin exercitii menite sa pastreze functionalitatea sistemului musculo-scheletic si medicamente impotriva durerii.
In cazul stadiilor mai avansate se propun interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiei afectate cu una artificiala.
Ameliorarea durerilor cu ajutorul plantelor medicinale
In plus fata de tratamentele mentionate mai devreme, exista modalitati de ameliorare a durerilor oferite de plante. Plantele pot avea efect anti-inflamator si pot ajuta la remineralizarea organismului.
Gheara diavolului
Gheara diavolului, sub numele ei stiintific Harpagophytum procumbens, este o planta recunoscuta pentru efectul ei antii-inflamator. Este folosita pentru inlaturarea durerilor atat ca si ingredient in medicina clasica, cat si in medicina alternativa. Se gaseste sub forma de gel sau supliment nutritiv si se recomanda in mod deosebit in cazul durerilor provocate de artroza.
In cazul durerilor surde, doza recomandata este de o capsula dimineata si seara. Atunci cand durerile sunt foarte acute, se recomanda 6 capsule pe zi timp de 10 zile apoi se revine la doza de 2 capsule pe zi.
Turmeric (Curcuma longa)
Turmericul este de origine Indiana si este poreclit “sofranul indian”. El are aspectul unei pudre galbene si este folosit drept condiment in gastronomie, datorita gustului sau dulceag si aromat.
Turmericul contine o substanta numita curcumina. Aceasta are proprietati antiinflamatorii si poate fi folosita pentru ameliorarea durerilor de incheieturi. Studiile sugereaza faptul ca turmericul are efecte analgezice asemanatoare medicamentelor farmaceutice (exemplu: ibuprofenul).
Coada calului (Equisetum Arvense)
Planta denumita popular “coada calului” este deseori folosita pentru regenerarea tesuturilor datorita continutului sau bogat de silica. Silica ajuta la fixarea calciului si la regenerarea oaselor, a colagenului si a altor tesuturi.
Ceaiuri din frunze de coada calului au fost folosite in medicina traditionala pentru ameliorarea durerilor artrozei, a inflamarii la nivel ocular, ulcerului si tuberculozei. Are de asemeni, un efect diuretic si anti-hemoragic.
Alte afectiuni pentru care planta poate fi benefica:
– Probleme cardiovasculare – previne depunerile de grasimi pe artere
– Compresele – efect antiinflamator in cazul fracturilor, a entorselor, diverselor afectiuni ale pielii si gingivitei.
Papadia (Taraxacum officinale)
Papadia este o planta extrem de raspandita pe teritoriul tarii noastre. Frunzele ei pot fi folosite sub forma de salata sau infuzie.
Papadia contine flavonoide si saruri de potasiu, ceea ce fac ca planta sa fie un important stimulant renal. De asemenea, stimuleaza buna functionare a bilei si favorizeaza digestia.
Pentru reumatologie si artroza, se recomanda folosirea extractului de papadie, administrat sub forma de supliment nutritiv. Se administreaza de regula dimineata si seara, timp de 2 luni. Concomitent, poti consuma frunze de papadie in mancare, sub forma de salata. Planta nu are contraindicatii sau efecte secundare si poate fi consumata in orice cantitati.