Ameliorarea cicatricelor si semnelor lasate de acnee
Acneea este o afectiune dermatologica tratabila. In unele cazuri, daca nu este tratata corespunzator, ea poate lasa urme (semne inestetice, cicatrici, pete hiperpigmentare).
Acneea afecteaza pielea in profunzime, adica reteaua de colagen si elastina. Urmarile sunt agravate de faptul ca pacientii incearca sa elimine pustulele si comedoanele (cosurile si punctele negre). Aceste incercari traumatizeaza pielea. Tesutul care se formeaza in urma vindecarii ranilor are, de cele mai multe ori, o structura diferita de tesutul normal. Exista si situatii in care procesul de vindecare se lasa cu pete pigmentare.
Petele intunecate pot trece de la sine. Acestea sunt cele mai fericite cazuri. Alteori este nevoie de un remediu la indemana pentru vindecare, precum Cicaplast pentru cicatrici pe fata si piele.
In cazurile mai grave, cicatricile postacneice au nevoie de tratamente speciale. Pentru asta trebuie sa consulti un medic specialist dermatolog, sau estetician, pentru ca acesta ar putea sa-ti recomande un tratament mai complicat decat aplicarea unei simple creme. Semnele lasate de acnee au consecinte nefericite pentru ca afecteaza confortul psihic al pacientilor.
Tipuri de cicatrici
Dermatologii identifica patru tipuri de cicatrici:
- Depresiuni cu diametru mic, multiple. Se gasesc mai ales pe frunte si pometi.
- Cicatrici superficiale sau profunde, cu diametru mai mare. Se aseamana cu cicatricile post varicela. Se gasesc, cel mai adesea, pe obraji si frunte.
- Cicatrici care dau un aspect valurit tenului.
- Leziuni care depasesc conturul fetei prin formarea in exces a cicatricei.
- Pete rezultate in urma traumatizarii leziunilor de acnee.
Se poate scapa de acestea cicatrici si pete prin mai multe variante de tratament, unele mai putin invazive care doar amelioreaza, altele dimpotriva, mai agresive, care au rezultate foarte bune si de durata.
Tipuri de tratament al cicatricilor postacneice
In general, tratamentul se realizeaza prin anestezie locala. Perioada de vindecare este de 3-4 zile. Dupa procedurile necesare, pielea poate avea o nuanta rosiatica o perioada, dar se poate estompa cu ajutorul machiajului, pana se revine la culoarea obisnuita.
In general, procedurile de ameliorare a semnelor postacneice presupun mai multe sedinte (4-6). Acestea ar trebui facute la intervale de cel putin o luna.
Microneedling
Tratamentul presupune anestezie locala si o perioada de vindecare de 3-4 zile. Dupa procedura, pielea va ramanea rosiatica, o perioada.
Laser CO2
Este cel mai eficient tratament postacneic. Echipamentul utilizeaza raze laser fractionate. In cazul cicatricilor postacneice, tratamentul este mai agresiv, in sensul in care este nevoie de 1-3 pasaje laser pe zona afectata. Procedura se realizeaza sub anestezie locala si este insotita de tratament sistemic asociat, indicat de medicul dermatolog. Procedura cu laser si tratamentul recomandat trebuie respectate pentru obtinerea de rezultate.
Peeling chimic superficial
Este o procedura care presupune aplicarea pe piele a unor acizi cu concentratii variabile. Sunt recomandate in special tenului gras, cu pori deschisi, cu aspect de coaja de portocala, sau cu pete. Se recomanda 3-4 sedinte. Intervalul dintre ele este de 10-14 zile. Aceasta procedura este recomandata in cazul cicatricilor usoare sau medii.
Excizie chirurgicala
Este recomandata cicatricilor cu diametru mic, dar adanci. Se realizeaza cu anestezie locala.
Microdermabraziunea cu diamant
Este o procedura care se adreseaza imperfectiunilor usoare. Acest microdermabrazor cu diamant are capete abrazive cu diferite granulatii, care indeparteaza straturile superficiale ale epidermei. Rezulta o textura uniforma a pielii.
Augmentarea cu filler
Pentru aceasta procedura se utilizeaza material de umplere, in general filler cu acid hialuronic. Acesta se injecteaza cu ajutorul unui ac foarte fin sub cicatrice. Tehnica trebuie repetata la 6 luni-1 an.
Tehnica TCA Cross
Aceasta procedura se recomanda pentru cicatricile cel mai greu de tratat, cele rezistente. Se formeaza o crusta la nivelul fiecareia dintre ele, care se desprinde dupa cateva zile. In cazul acestei proceduri, se recomanda evitarea expunerii la soare si respectarea cu strictele a recomandarilor dermatologului.
Remedii naturiste
Pentru ameliorarea semnelor lasate de acnee sunt recomandate si o serie de remedii naturiste:
- ulei de macese: se aplica pe pete si cicatrici;
- bicarbonat de sodiu: se aplica direct pe cicatrici, se lasa sa actioneze cateva secunde apoi se spala cu apa calda;
- musetel: are proprietati antispastice, este unul dintre cele mai bune remedii pentru semnele lasate de acnee;
- aloe vera: se aplica pe piele si se lasa sa se absoarba;
- zeama de lamaie: indeparteaza petele, dar trebuie curatata bine ulterior;
- ulei de masline: se aplica pe zona cu probleme;
- rosia: repara si intinereste pielea, se striveste si se lasa sa actioneze pe fata timp de 15 minute, dupa care se clateste cu apa din abundenta;
- albus de ou: se bate si se adauga putina zeama de lamaie pentru rezultate mai bune. Se clateste cu apa calda.
Cu siguranta semnele lasate de acnee nu sunt dintre cele mai placute. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi ca inainte de a actiona pentru ameliorarea/remedierea semnelor sa consulti un medic dermatolog sau estetician. Acesta iti va indica cea mai buna procedura dermatologica si, eventual, cel mai bun tratament medicamentos sau naturist.