Foamea emotionala – ce inseamna si cum poti scapa de ea?
Despre foamea emotionala am mai vorbit in trecut, dar astazi dorim sa-ti oferim mai multe detalii. Probabil ca ti-ai dat seama la ce se refera deja. Evident ca vorbim despre acea compulsiune de a manca in exces. Nu putine sunt femeile care se refugiaza in mancare. Ca vorbim despre stres, anxietate, nefericire, depresie, toate drumurile duc spre Roma.
Foamea emotionala isi face simtita prezenta, iar de fiecare data cand ai o stare de spirit negativa mananci. Nu conteaza ce ora este sau daca iti este foame sau nu. Suna cunoscut? Daca da, poate ar fi cazul sa afli mai multe despre aceste porniri.
Evident ca mancatul emotional te va „ajuta” sa te ingrasi, fiind, de fapt, consecinta unor emotii care te macina…
Foamea emotionala – ce trebuie sa intelegi?
Daca te trezesti mancand o ciocolata intreaga sau 5 clatite, fara sa iti fie foame, este clar. Probabil ca esti una dintre victimele mancatului emotional. Si nu subestima aceasta afectiune. Este cat se poate de reala, asa ca evident ca vei avea nevoie de ajutor.
Din fericire, asa cum vei vedea in curand, te poti ajuta chiar si tu. Ce trebuie sa intelegi consta in faptul ca mancarea NU este un medicament miraculos. Adica, daca esti trista sau nefericita si mananci 2 prajituri, nu inseamna ca te-ai tratat. Poate ca te vei simti un pic mai bine. Dar evident ca este cea mai putin fericita dintre idei.
Te vei ingrasa, sanatatea va fi afectata si tot depresiva vei fi. Asa ca este evident ca va trebui sa tratezi cauza, pentru a scapa de aceste efecte nefaste. Evident ca nu te vei simti mai bine in pielea ta, ba chiar din contra. Multi oameni dezvolta o reala furie fata de ei insisi. Totusi, exista si vesti bune. Poti sa remediezi situatia chiar si singura, totul este sa-ti doresti cu adevarat.
Este important sa te inconjori cu oameni intelepti, care nu incurajeaza astfel de obiceiuri. De asemenea, nu iesi in oras doar ca sa mananci. Uneori poti iesi de dragul de a bea un ceai sau un pahar de vin…si atat!
Foamea emotionala. De ce sa nu te lasi influentata de prieteni, ganduri negative sau reclame?
Pentru ca prietenii te pot influenta negativ si te pot incuraja sa mananci mai mult decat ai vrea. Se intampla atunci cand iesi la un restaurant sau esti la o petrecere. Ramai ferma si nu accepta sa mananci doar de dragul socializarii. Atunci cand emotiile te acapareaza, fa-ti alt obicei. De exemplu, prepara un suc de portocale sau un ceai de vanilie, cu putina miere.
Ambele sunt gustoase si nu au mii de calorii, asa ca bucura-te de o gustare sanatoasa si adopta un obicei prielnic.
La fel, atunci cand vezi o reclama sau te napadeste oboseala, nu te rasfata cu un burger urias si cartofi prajiti. Cumpara mai bine ceva sanatos sau pur si simplu ignora acea pofta emotionala.
Foamea emotionala – cum poti scapa de ea?
De exemplu, poti incepe prin a face plimbari lungi sau chiar alergat, in timpul liber. Decat sa iesi de fiecare data la un fast-food sau sa te vezi cu prietenii pentru a manca…Poti schimba un astfel de obicei doar daca ai ambitie. Iar in curand va fi tot mai cald afara, asa ca este momentul ideal.
Yoga si exercitiile fizice te pot ajuta enorm. Poate ca nu stii, dar yoga este special dedicata celor care au si probleme emotionale. Asa ca inscrie-te la o clasa de yoga sau gaseste cateva tutoriale online si fa chiar la tine acasa.
Exercitiile yoga cu ajutorul carora poti sa te mentii in forma
1. Postura copacului. Sunt o gramada de variatiuni a acestei asane, dar varianta pe care ti-o vom prezenta este printre cele mai simple. Vei sta in picioare, cu talpile usor departate, dupa care vei flexa piciorul drept si il vei sprijini, cu talpa, la nivelul genunchiului stang.
Dupa ce reusesti sa te stabilizezi, ridica usor palmele deasupra capului si uneste-le, ca in imaginea de mai jos. Daca nu poti ridica piciorul asa sus, nu este nicio problema, fixeaza-l acolo unde consideri ca este oportun…mai multe exercitii yoga aici >>>
De asemenea, fa-ti prieteni care sustin aceste idei. Citeste o carte motivationala si afla despre experientele celor care au trait aceleasi stari. Invata-te sa creezi obiceiuri sanatoase si vei reusi sa depasesti aceasta compulsiune, in mod cert!
Desigur ca poti apela si la un psiholog, daca simti nevoia unui ajutor specializat. Exista solutii, asa ca mentine-ti optimismul si schimba-ti viata, incepand de astazi.