Dependenta digitala si cum ne afecteaza creierul!
Traim intr-o lume in care dependenta digitala este un fapt efectiv, asa ca este vital sa stim cum ne putem feri de efectele nocive ale tehnologiei. Fara doar si poate ca revolutia tehnologica la care suntem partasi ne-a ajutat fantastic, dar probabil ca nu ar trebui sa uitam de echilibru.
In sensul ca dependenta digitala nu ar trebui sa devina o realitate. Iar noi ar fi bine sa ne folosim de tehnologie doar atunci cand este necesar. Ideea de a fi „logat” cat este ziua de lunga nu este deloc buna. In timp, creierul si atentia vor fi afectate. Iar noi incepem sa uitam ce inseamna sa fii cu adevarat fericit.
Oare toate activitatile online ne-au facut sa uitam sa traim? Mai stim care sunt adevaratele valori? Este normal sa fim dominati de tehnologie? Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza.
Dependenta digitala – ce trebuie sa intelegem?
Ca este util sa avem acces la tehnologie, este minunat sa putem lua legatura cu oricine oricand. La fel de bine este si atunci cand putem afla o informatie importanta in timp record. Dar lucrurile au degenerat. Poate ca si tu ai observat ca toata lumea este conectata…Fie la telefon, fie la tableta, casti, laptop, calculator si alte gadget-uri. Asa ca pare sa se apropie timpul pe care l-a prevestit insusi Albert Einstein?!
Este foarte posibil. Acestuia ii este atribuita celebra replica: „Imi este teama de ziua cand tehnologia va acapara omenirea.” Se pare ca am ajuns in acel punct ingrat in care viata este ghidata de trenduri tehnologice si putere financiara. Majoritatea dintre noi nu mai iesim afara, nu mai socializam si ne uitam prea mult la filme. Sau suntem conectati la retelele de socializare, aceasta pare marea distractie a zilelor noastre.
Dependenta digitala se poate remarca foarte usor in cazul celor care abia asteapta sa primeasca un mesaj. Se uita obsesiv la telefon, iar notificarile le aduc o bucurie de nemarginit. Probabil ca in nicio alta perioada a omenirii nu a fost mai presus dorinta de a fi validat. Care survine dintr-un ego puternic si concentrat pe valori materiale, din pacate. Oamenii au uitat ce inseamna cu adevarat viata, iar relatiile interumane autentice sunt tot mai rare.
Copiii sunt si ei dependenti de tehnologie si nu aveau altfel cum sa fie, din moment ce parintii se comporta in acelasi mod. Ore in sir sunt pe chat sau joaca tot felul de jocuri online. Asa isi petrec copilaria majoritatea micutilor din ziua de azi.
Dependenta digitala si cum se manifesta
In occident 95% dintre oameni detin un telefon, asa ca iti poti imagina cat de dependenti suntem. Care sunt efectele nocive ale internetului? Cum ne afecteaza?
Obsesia legata de tehnologie va genera impulsuri greu de controlat, nevoia de recompensare si dorinta de a accesa tot mai des internetul.
Cei care sunt dependenti de tehnologie:
Au tendinta de a fi iritati daca sunt intrerupti atunci cand vor sa comunice sau sa execute o activitate online
Sunt izolati si nu socializeaza in lumea reala
Au o capacitate redusa in a duce sarcinile la un bun final
Le este greu sa renunte la internet
Sunt mai stresati
Le este aproape imposibil sa se relaxeze si sa stea in momentul prezent
Dependenta digitala si cum putem scapa de ea
Cel mai bine este sa incepem treptat sa ne rupem de mediul online, nu dintr-o data. Altfel ar putea fi probleme, in sensul ca starile de panica si anxietate se vor instala, fara doar si poate. Un studiu a aratat ca cei care renunta brusc risca sa aiba tensiunea arteriala marita si chiar pot face atacuri de panica.
Da, dependenta digitala este o afectiune in adevaratul sens al cuvantului. Asa ca nu neglija aceste simptome. Poate sa se agraveze, iar daca ai copii mici sau adolescenti, incearca sa-i dezveti. Arata-le care sunt adevaratele valori ale vietii, iti vor multumi intr-o zi.
Cei care sunt obsedati de tehnologie tind sa devina foarte anxiosi atunci cand li se taie accesul, asa ca trebuie intelesi. Anxietatea poate fi o stare foarte neplacuta, cu episoade de atacuri de panica, etc.
Asa ca este important sa fim intelegatori cu acesti oameni si le explicam ce se petrece, in realitate.