Risipa de mancare – cum sa o reduci?
Daca si tu ai observat ca arunci prea multe alimente si nu stii cum sa te organizezi pentru a contracara risipa de mancare, avem vesti bune. Astazi vom atinge acest subiect sensibil si vom intelege impreuna ce este de facut pentru a evita cumparaturile fara sens.
Pentru ca toti facem asta, din cand in cand. In America, se estimeaza ca se arunca in fiecare an nu mai putin de 7 milioane tone de mancare! Iar lucrurile nu stau foarte roz nici in Europa. Este bine ca multe supermarketuri vor fi obligate sa doneze mancarea care este aproape de expirare, daca legea din Franta va incepe sa se aplice si in restul Uniunii Europene.
Dar ce se intampla cu risipa de mancare pe care o facem noi, oamenii de rand? Cum am putea invata sa fim mai cumpatati si sa cumparam doar ce ne trebuie?
Haide sa vedem care ar fi secretele cumparaturilor intelepte. In acest mod vei economi bani si te vei simti mai bine, din toate punctele de vedere.
Risipa de mancare – ce poti face pentru a o stopa?
Fii cumpatata. Si nu merge la cumparaturi cand ti-e foame! Chiar se intampla fenomenul pe care-l banuiesti: cumperi tot felul de mancaruri pe care NU le folosesti. Asadar, mergi la supermarket, piata, etc atunci cand esti relaxata si ai timp la dispozitie. Atunci cand nu iti este foame nu vei cumpara toate produsele care iti fac cu ochiul.
Nu cumpara tot ce este la promotie. Chiar crezi ca vei consuma in scurt timp tot ce este acolo? In special daca este vorba despre produse care expira repede, incearca sa te abtii! Doar in acest fel vei reusi sa ramai cu mai multi bani in buzunar. De asemenea, te vei intoarce acasa cu produsele de care chiar ai nevoie. Nu zice nimeni sa nu cumperi anumite alimente necesare, dar nu exagera. Incearca sa te limitezi la ce ti-ai propus si vei evita risipa de mancare care ar putea surveni.
Fa liste de cumparaturi. Si tine-te de ele! Una dintre cele mai simple trucuri pentru a te tine de planul initial. Pentru ca nu este usor, in special cand privesti abundenta existenta in supermarketuri. Dar cu siguranta o lista clara si concisa, cu toate alimentele de baza, te-ar putea ajuta enorm. In general oamenii organizati sunt cei care se organizeaza foarte bine. Asa ca stai cu lista in mana si cumpara ce ai nevoie, nu tot ce se afla la promotie!
Gandeste-te la retete. Inca dinainte sa cumperi tot felul de ingrediente. Ce vrei sa gatesti in urmatoarele 2 saptamani? Trece in revista cateva mancaruri pe care ai vrea sa le prepari, pentru a sti exact ce sa cumperi. In acest fel iti vei usura munca si nu vei mai sta pe ganduri in supermarket. Este bine si sa fii spontana, dar organizarea te va ajuta mai mult, fara doar si poate.
Risipa de mancare – nu uita de cantitati!
Fa mai putina mancare. Adica, nu mai mult de cateva portii, in special daca nu iti place sa mananci de prea multe ori aceeasi mancare. Vei sfarsi prin a arunca ciorba sau tocanita pe care o facusei pentru intreaga saptamana. S-au dus vremurile in care mancam acelasi lucru intreaga saptamana, din fericire. Nu de alta, dar este bine sa variezi ingredientele, in acest fel vei varia mineralele, vitaminele si nutrientii. Apropo, daca ai facut sarmale sau ardei umpluti si nu vrei sa-i arunci, congeleaza-i. Nu este nicio problema, in special pe termen scurt. Iar atunci cand ai ramas fara mancare sau in pana de idei le poti decongela si te vei bucura de o mancare buna, din nou.
Nu arunca imediat „resturile”. Gandeste-te ce ai putea gati din acele alimente, astfel incat sa le valorifici. De multe ori ne este lene si din aceasta cauza sfarsim prin a arunca alimente care sunt inca bune. Fa o omleta cu branza si sunca ramase. Combina tocanita de legume ramasa cu o portie de paste si adauga putin parmezan deasupra. In acest fel poti „inveseli” mancarea gatita acum 2 zile.
Depoziteaza corect mancarea. Risipa de mancare incepe in frigider, atunci cand nu depozitam corect alimentele. Pune carnea cruda in congelator, daca nu o gatesti imediat. Legumele depoziteaza-le in sertarele speciale si nu uita sa acoperi mancarea sau alimentele incepute cu folii speciale. In acest fel vor rezista mai mult in timp.
De asemenea, cumpara mai putine alimente, in acest fel vei avea mereu mancare proaspata si nu vei manca aceeasi mancare zilnic. Prepara mai des si retete lejere, care se fac pe loc. Salate de cruditati cu branza, omlete, sucuri fresh, etc. Nu uita sa cumperi mai multe alimente vegetale, fac minuni pentru sanatate!