Ce inseamna daca uiti des? Vei ramane uimita
Daca si tie ti se intampla sa uiti des nu-ti mai face probleme, se pare ca acesta este un semn pozitiv. Nu inseamna neaparat ca esti predispusa bolilor precum Alzheimer sau dementa senila, ci cu totul altceva!
Ei bine, un studiu din 2017 arata ca, de fapt, creierul functioneaza corespunzator cand te „determina” sa uiti des. Conform unei cercetari care a avut loc la Universitea din Toronto, Canada, rolul memoriei nu este acela de a te ajuta sa-ti amintesti toate fleacurile. Nicidecum. In studiul lui Richards si Paul Frankland intitulat „Persistent si stiinta memoriei”, este expusa legatura dintre uitat si buna functionare si sanatate a creierului.
Desigur ca te poti gandi imediat ca sigur este vorba despre o boala degenerativa, dar nu este intotdeauna cazul! Conform acestei cercetatori „rolul memoriei este acela de a te ajuta sa fii o persoana inteligenta care poate lua decizii pe moment, in functie de circumstante…Un aspect important al ei este tocmai acela de a te face sa uiti anumite lucruri, pentru a te proteja.”
Ce inseamna daca uiti des – creierul investeste energie in acest proces!
Ei bine, nu este vorba despre noutati absolute, este binecunoscut faptul ca mintea are si aceasta tendinta de a ne ajuta sa uitam. Stim cu totii cat de epuizant poate fi sa memorezi tot felul de lucruri. Si poate te gandesti ca e chiar frustrant faptul ca mintea te va face oricum sa uiti acele informatii.
Ei bine, cercetatorul Richards este de parere ca exista 2 motive pentru care procesul uitarii este atat de important. In primul rand, informatiile se invechesc si nu mai sunt importante, asa ca creierul ne scapa de acelea, altfel ar intra in conflict cu cele noi.
In al doilea rand, este important sa putem generaliza informatiile, in sensul ca atunci cand avem de-a face cu foarte multe date, putem fi derutati. Asa ca ti se intampla sa uiti des tot felul de detalii mai putin importante, pentru a prioritiza informatia de baza.
Asa ca poate fi un semn de inteligenta si disciplina, atunci cand ti se intampla sa pierzi din vedere anumite detalii. Desigur, poate fi uneori enervant. Dar nu este neaparat ceva care sa te ingrijoreze si sa te duca cu gandul la cine stie ce situatii.
Uitatul nu este periculos si nu inseamna ca este vorba despre boli grave daca:
- nu iti vine in minte un cuvant desi stii despre ce este vorba
- uiti unde ti-ai pus cheile, etc
- uiti o intalnire planificata mai demult
- nu iti amintesti detalii clare din conversatii, emisiuni televizate, etc
Este pur si simplu o forma a creierului de a ne proteja de prea multe informatii, asa ca incepe sa aiba prioritati.
Ce inseamna ca uiti des versus uitatul patologic
Ce am expus mai sus nu reprezinta motive de ingrijorare, insa cu totul altfel stau lucrurile atunci cand:
- uitam tot felul de lucruri cotidiene
- uitam conversatii, intalniri, evenimente, cu regularitate
- avem dificultate in a sti nume sau numere
- dificultate in a urmari conversatii, emisiuni televizate, filme
- uitam ce voiam sa spunem in mijlocul conversatiei
- nu mai stim locuri familiare, dezorientare in public, etc
Asadar, una este sa uiti des mici detalii si cu totul altceva inseamna sa ai o boala periculoasa. Nu fi prea dura cu tine si ai rabdare. Ia-ti o pauza, respira de cateva ori si adu-ti aminte ce ai nevoie.
Nu iti blama creierul pentru ca incearca sa te protejeze de haos si prea multa informatie inutila.