Cartofii dulci: bogati in vitamine si minerale!
Cartofii dulci, acest aliment nou intrat pe piata din Romania, dar foarte bine primit si nici nu este de mirare. Au un gust minunat, mai putine calorii decat cei traditionali si dau acea aroma aparte mancarurilor.
Asa ca astazi vom descoperi impreuna care sunt proprietatile cartofilor dulci si de ce ar trebui sa-i consumam mai des. Si inca o veste: cartofii dulci nu fac parte din aceeasi familie cu cartofii normali. Nu sunt leguminoase ci…radacini!
Asa cum ti-ai putut da seama dupa culoare, cartofii dulci abunda in caroten, precursorul vitaminei A, asa ca te poate ajuta sa-ti imbunatatesti vederea. Acestia mai au in compozitie vitamina C, B2, B6 si B7 dar si minerale precum cuprul, folatii, magneziul si fibrele.
Cartofii dulci – care sunt proprietatile acestora?
Un cartof dulce mediu are in compozitie:
- 100 calorii
- 2,5 grame proteine
- 0,2 grame grasime
- 4 grame fibre
- 22 grame carbohidrati
Este minunat ca aceste radacini au asa de multe proteine in compozitie, dar putine calorii! Contin dublu de fibre, dublu de calciu si de 1000 de ori mai multa vitamina A decat cartofii traditionali.
Cartofii dulci – beneficii minunate:
- anti-inflamatori. Bogati in betacaroten, asa ca au si rolul de a usura durerile si lupta contra inflamatiilor
- sistemul imunitar. Consumul regulat va fortifica sistemul imunitar si va preveni infectiile
- boli de inima. Cartofii dulci sunt bogati in potasiu care are rolul de a regla tensiunea si imbunatatesc si sanatatea inimii. Ajuta la mentinerea echilibrului dintre fluide si electroliti in cadrul celulelor
- crampe musuclare. Din nou potasiul, acesta te va elibera de durerile musculare, te va energiza si va preveni ranile tipice
- diabet. Cartofii dulci regleaza glicemia si stabilizeaza insulina
- antioxidanti. Datorita acestui aspect vor lupta impotriva bolilor cronice precum artrita, astmul, guta etc
- sistemul digestiv. Abunda in fibre, asa ca digestia va fi imbunatatita in timp, cancerul de colon este prevenit, iar constipatia va disparea de la sine
- stresul. Cand esti stresata, metabolismul va duce la scaderea nivelului de potasiu. Noroc ca acest aliment va normaliza nivelul de minerale din corp si te va ajuta sa fii mai relaxata
Cartofii dulci – cum sa-i alegi?
In primul rand, iti recomandam ca atunci cand esti la cumparaturi sa-i alegi pe cei mai inchisi la culoare, pentru ca au mai mult betacaroten in compozitie. De asemenea, asigura-te ca nu sunt moi si evita-i pe cei decolorati. Depoziteaza-i in locuri racoroase si intunecoase.
Nu ii decoji pentru ca au in compozitie foarte multi nutrienti. Doar sterge-i bine cu o perie alimentara si pregateste-i la cuptor, fierti sau la abur pentru a-si pastra nutrientii.
Consuma-i mai des si ai mai mare grija de sanatatea ta, in acest fel!