6 probleme de sanatate cauzate de pesticide
Pe alimentele din comert se gasesc deseori reziduuri de pesticide . Acest lucru a fost dovedit de studii diferite, realizate in diferite tari dezvoltate. Pesticidele au in compozitia lor chimicale care pot fi deosebit de daunatoare atat oamenilor, cat si plantelor si animalelor. Ele pot contamina apa, aerul si solul si pot ajunge in organismul nostru prin intermediul alimentelor dar si prin simplul fapt ca traim in vecinatatea lor.
Inventate pentru primul razboi modial
Era pesticidelor a început în timpul primului război. Un gaz chimic a fost folosit pe post de arma. Era denumit „gaz muștar“ si era atat de toxic incat ardea pielea, ochii și membranele mucoase. Odata cu incheierea razboiului, acesta s-a dovedit a fi un insecticid excelent. Utilizarea sa a fost interzisa in tari precum Franta, dar ideea precum careia pesticidele pot fi folosite pentru a ucide diverse organisme si microorganisme, inca exista. In Uniunea Europeana este inregistrat si aprobat uzul a aproximativ 350 pesticide.
Scopul lor este acela de a pentru a proteja productia de produse alimentare, agricole
dar si cea lemnoasa și furajera. Pesticidele si erbicidele sunt folosite pentru creșterea productiei de plante si fructe si pentru a preveni deteriorarea acestora în timpul transportului.
Moleculele continute de pesticide se pot transfera in alimente si din alimente in organismul nostru, otravindu-l. Multe organizatii pentru sanatate militeaza pentru reducerea numarului de pesticide folosite, sau chiar pentru interzicerea lor. Aceste organizatii isi bazeaza argumentele pe acele studii care arata efectele lor asupra sanatati.
-
Cancer
Cea mai stransa legatura care a fost dovedita stiintific este aceea dintre pesticide si bolile de cancer. Mai mult de 260 de studii dovedesc ca, pesticidele, pot provoca moartea celulelor organismului uman si animal, provocand cancer. Aproximativ doua treimi dintre aceste pesticide sunt inca folosite in zilele noastre.
O parte din insecticide folosite in mediul casnic sunt resposabile pentru afectiuni pulmonare si leucemie. Printre acestea se numara solventii clorurati, tamaia, vopseaua sub forma de spray pulverizant si coloranti.
Un studiu realizat in randul femeilor care locuiesc in Long Island din New York, arata ca exista o stransa legatura intre cancerul de san si expunerea la pesticide.
Un alt studiu, realizat de data aceasta pe barbati, arata ca pesticidele folosite in mediul agrar pot creste sansele cancerului de prostata cu 40%.
Pe langa cancerul de san si de prostata, pesticidele pot creste si riscul cancerului limfatic.
2. Astm
Un studiu realizat in California atesta faptul ca expunerea la pesticide poate avea factori diferiti asupra oamenilor in functie de varsta acestora. Spre exemplu, copiii expusi la pesticide in primul an de viata, au de 2 ori mai multe sanse de a avea astm inainte de varsta de 5 ani.
3. Dezvoltarea mintala
Hiperactivitatea, deficitul de atentie si diferite grade de intarziere mentala in randul copiilor se poate datora expunerii mamei la pesticide. Femeile care sunt expuse in timpul sarcinii cresc riscul acestor intarzieri de dezvoltare cu pana la 70% fata de mamele care nu au fost expuse la pesticide.
4. Fertilitatea
Expunerea la pesticide poate afea efecte negative si asupra calitatii spermei. Reziduurile de pesticide pot scadea cu pana la 49% numarul spermatozoizilor unui barbat. Odata cu calitatea spermei este scazut si nivelul de testosteron, afectand fertilitatea.
5. Diabet
Persoanele expuse la pesticide au intre 50%-100% mai multe sanse de a se imbolnavi de diabet.
6. Parkinson
Erbicidele promoveaza dezvoltarea bolii Parkinson. Din acest motiv, unele erbicide ca Rotenona au fost interzise in cadrul Uniunii Europene.
Atentie: Evita ingerarea pesticidelor prin spalarea fructelor si a legumelor, prin cumpararea de produse ecologice si prin a indeparta coaja produsului, oricand este posibil.
FOARTE UTILE INFORMATIILE
Adevarat, dar de ce sunt folosite ata de periculos in continuare ? si fara sa fie instiintata lumea ce produse contin pesticide si gradul de risc?
Pingback: Alimentatie sanatoasa: trucuri pentru un trup de invidiat - SanatateaFemeilor.ro