5 aspecte importante despre Testul Papanicolau de care tii cont
Testul Babes-Papanicolau reprezinta o investigatie extrem importanta pe care orice femeie trebuie sa o faca periodic. Aceasta este cea mai simpla si eficienta metoda prin care se pot identifica celulele anormale de la nivelul colului uterin. Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau poate depista din timp cancerul de col uterin sau daca exista o tendinta de modificare a celulelor sanatoase intr-unele canceroase. Aceasta metoda de screening a fost introdusa in practica curenta in urma cu 50 de ani si a salvat milioane de vieti prin descoperirea la timp a cancerului de col uterin.
Cum te pregatesti pentru efectuarea acestui Test?
Aceasta analiza nu este deloc complicata pentru nicio femeie, insa trebuie tratata ca atare pentru acuratetea rezultatului. Trebuie sa stii ca cea mai buna perioada de recoltare a celulelor pentru test este intre zilele 10-12 ale ciclului menstrual, unde ziua 1 reprezinta prima zi de menstruatie.
Este important ca inainte cu 48 de ore de efectuarea acestei analize sa eviti spalaturile intravaginale, ovulele, spermicidele, contactul sexual, tampoanele sau cremele de orice fel. De asemenea, testul Papanicolau nu se efectueaza in timpul menstruatiei.
Cancerul de col uterin prezinta simptome vagi
Cancerul de col uterin reprezinta o afectiune maligna a celulelor care acopera intreaga suprafata a colului. Acesta poate fi prezent in organism fara sa ai vreun simptom. In faza incipienta, boala nu produce durere sau sangerari. Persoanele infectate cu HPV sunt cele mai predispuse la aceasta afectiune, dar la inceput nu vor primi nici un semnal de alarma. Doar testul Papanicolau verifica modificarile celulelor cervicale cauzate de HPV. Astfel, pot fi identificate si tratate celulele necorespunzatoare cu mult inainte de aparitia simptomelor.
Cu toate acestea, cancerul de col uterin nu se manifesta agresiv. Simptomele sunt confuze, sangerarile sau scurgerile vaginale anormale sunt deseori confundate cu conditii medicale comune. Trebuie sa mergi la medicul ginecolog daca intre doua testari Papanicolau prezinti sangerare intre menstruatii, dupa actul sexual sau instalarea menopauzei, dureri intense si secretii anormale, miros neplacut.
Testul Papanicolau se poate efectua in spitale si policlinici de stat, gratuit, pe baza trimiterii de la medicul de familie, sau contra cost in clinicile particulare ori de stat. Trebuie sa tii cont de faptul ca Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancerul de col uterin. Nu amana screening-ul si afla totul despre afectiunile organismului tau. Daca nu dispui de fondurile necesare pentru a-ti cauta sanatatea, afla ca poti apela la credite avantajoase pe vivacredit.ro. Poti lua un imprumut online, de pana la 2.000 de lei care sa te ajute sa iti rezolvi problemele urgente. Scadenta de rambursare este ziua ta de salariu. Soliciti imprumutul online si in doar 2 ore primesti banii in contul tau bancar.
Trebuie sa faci testul PAP chiar daca esti la menopauza
Sanatatea organismului tau este deosebit de importanta. Daca esti la menopauza, trebuie cu atat mai mult sa efectuezi controale periodic deoarece corpul tau trece prin anumite transformari. Este indicat sa tii sub control aceste modificari. Specialistii sustin ca si femeile aflate la menopauza trebuie sa continue sa isi faca testul Papanicolau.
In cazul in care ai depasit varsta de 65 de ani, medicul tau ginecolog este cel mai in masura sa stabileasca daca este sau nu nevoie in continuare de screening. In situatia in care ai cel putin trei teste negative, iar in ultimii 10 ani nu ai avut rezultate anormale, doar doctorul iti va oferi indicatii cu privire la repetarea procedurii.
Testul PAP este important, chiar daca ai fost vaccinata impotriva HPV
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in tara noastra rata mortalitatii prin cancer uterin este de sase ori mai mare fata de media tarilor din Uniune Europeana. Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestei afectiuni este infectia cu papiloma virus uman cunoscut sub numele de HPV. Peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu acest virus. Vaccinarea impotriva HPV previne infectarea cu anumite tulpini de virus. Insa, nu este de ajuns acest lucru pentru a fi in siguranta. Chiar daca ti-ai facut acest vaccin, trebuie sa iti faci periodic testul Papanicolau pentru ca doar prin intermediul sau poate fi depistat la timp acest tip de cancer.
Un test anormal nu inseamna ca ai cancer
Testul Papanicolau identifica din timp celulele cu potential malign din colul uterin si este o analiza care chiar poate salva vieti. Trebuie stiut faptul ca nu orice astfel de test care nu iese bine inseamna ca suferi de cancer de col uterin. Aceasta analiza in mediu lichid imbunatateste considerabil identificarea leziunilor celulare. Adesea, anomaliile celulare identificate in celulele recoltate arata diferit de celulele sanatoase. Daca sunt tratate la timp, aceste leziuni nu progreseaza spre cancer. Prevenirea cancerului de col uterin si masurile necesare pentru aceasta trebuie stabilite impreuna cu medicul ginecolog.
Decizia de a intarzia testarea Papanicolau reprezinta un risc inutil la care te supui in mod constient. Testul reprezinta cea mai simpla si eficienta metoda de depistare a afectiunilor privind colul uterin. Ai grija de sanatatea ta si efectueaza regulat aceasta analiza.