Durerile cauzate de colici la bebelusi. Cum se pot ameliora
Fara doar si poate ca durerile de colici pot fi foarte nesuferite, iar atunci cand micutul tau plange in hohote sigur ai vrea sa stii cum sa-i alini suferinta.
Durerea de burtica, episoadele recurente de plans, incapacitatea de a se hrani corespunzator si gazele din burta sunt doar cate dintre simptomele colicilor la bebelusi.
Cei mai multi medici cred ca aceasta este o etapa naturala in dezvoltarea bebelusului, cauza exacta ramanand inca necunoscuta. Insa exista si posibilitatea ca aceste colici sa fie declansate de un dezechilibru intre serotonina si melatonina, ceea ce determina muschii intestinali sa se contracte.
Cu toate ca nu ii fac rau copilului, colicile reprezinta un disconfort major pentru bebelus, dar si un disconfort emotional profund pentru mama.
Durerile cauzate de colici – remedii pentru calmarea acestora
• Ai grija la alimentatie
Daca alaptezi, e posibil sa fie necesar sa renunti la alimentele care pot declansa colicile celui mic si pot agrava simptomele. Desi nu este neaparat usor sa renunti la ceea ce iti place sa mananci, anumite alimente pot cauza bebelusului alergii si il pot face sa fie agitat. Evita citricele, cofeina, ouale si alimentele condimentate – macar 2-3 saptamani, pana cand cel mic isi revine complet.
• Asigura-te ca bebelusul se odihneste corespunzator
Nu forta copilul sa doarma mai putin decat simte nevoia, nici mai mult, nici la ore fixe. Totusi, doar pentru ca doarme, nu inseamna ca se si odihneste corect. Un semn sigur ca bebelusul se afla in pat la momentul potrivit este dorinta lui de a dormi si faptul ca nu se opune, nu plange si nici nu trebuie sa depui eforturi suplimentare pentru a-l adormi. In definitiv, odihna este unul dintre cele mai puternice si sanatoase remedii contra colicilor.
Durerile cauzate de colici – baile calde ajuta mult!
• Baile calde
Copiii iubesc momentele in care sunt imbaiati de catre parinti. Mai ales atunci cand sufera de simptomele colicilor, o baie calda poate fi un remediu extraordinar. Nu e nevoie de sapun, nici de alte substante speciale calmante. Apa calda este suficienta. Cateva minute pe zi il pot face sa suporte mai usor disconfortul.
• Aer curat
Evita sa tii copilul prea mult in casa. Indiferent de vreme, chiar si putin soare, cat si putin aer rece ii vor prii de minune celui mic. Nu-l menaja inutil si exagerat. Aerul curat ii va face bine, la fel si miscarea. Scoate-l pe cel mic la plimbare zilnic, chiar si de mai multe ori pe zi. Acest obicei simplu va diminua disconfortul si va face perioada colicilor sa para mai usoara si mai scurta!
• Probiotice
Daca simptomele sunt severe si copilul nu reuseste sa isi revina, discuta cu medicul, mai ales daca durerile cauzate de colici persista. Desi nu e cazul – de cele mai multe ori – probioticele pot fi o solutie. Totusi, nu recurge la administrarea de probiotice fara sa consulti medicul. Acesta este singurul care te poate ajuta sa alegi ce e potrivit pentru cel mic, dar mai ales cel care te va invata sa le administrezi.
Pentru a-i asigura copilului o mai buna calitate a somnului, poti vedea mai multe remedii pentru durerile de colici aici >>>