Probioticele sunt microorganisme vii care au efecte benefice atunci cand sunt ingerate. Ele se gasesc atat ca suplimente nutritive disponibile in farmacii cat si in mancarurile care fermenteaza ca iaurtul, sana, kefir etc.
Cu ajutorul probioticelor poti imbunatati digestia si sanatatea sistemului digestiv, a inimii si au capacitatea de a intari sistemul imunitar. Pe langa acestea, cateva studii sugereaza ca beneficiul mai putin cunoscut al probioticelor este acela de ardere a grasimilor. Pe scurt, probioticele ne pot ajuta sa luptam cu kilogramele in plus.
Bacteriile intestinelor ne pot ajuta sa mentinem greutatea corporala dorita, acesta fiind un beneficiu mai putin discutat al probioticelor.
Sistemul digestiv gazduieste in mod natural sute de microorganisme de tipuri diferite. Flora intestinala implicata in procesele digestiei este formata in mare parte din bacterii. Bacteriile benefice se numesc probiotice, iar efectele lor benefice a fost mentionat pentru prima data in anul 1907. Probioticele sunt responsabile cu formarea catorva nutrienti importnati pentru organism, ca spre exemplu vitamina K si unele vitamine B. Ele ajuta de asemenea la digestia fibrelor care altfel ar ramane nedigerate si le transforma in acizi grasi benefici.
In intestin se gasesc doua familii principale de bacterii benefice: bacteriodete si firmicute. Greutatea corporala este data de echilibrul dintre cele familii de bacterii. Persoanele care au o greutate corporala normala au o flora bacteriala diferita de a celor care sunt supra-ponderali, mai exact mai putine bacterioide decat firmicute.
Cum pot probioticele regla greutatea corpului tau?
Cele mai benefice si la indemana bacterii care te pot ajuta sa slabesti sunt cele din familia Lactobacillus si se gasesc in iaurturi, sana, kefir si alte produse fermentate. Mai exact, ele ajuta la fermentare, motiv pentru care sunt folosite pentru producerea acestor produse alimentare. Aceste probiotice imbunatatesc absorbtia grasimilor din alimente si le elimina prin intermediul fecaleleor. Pe scurt, in loc sa absorbi si sa stochezi grasimi in organism, probioticele te ajuta sa elimini o parte din ele prin intermediul fecalelor.
Probioticele pot lupta impotriva obezitatii si in alte feluri:
– Ele ajuta la crearea hormonului satietatii. Cu ajutorul acestui hormon ai senzatia de plin si te opresti din mancat inainte sa mananci prea mult. Totodata, acest hormon te ajuta sa arzi calorii si grasimi.
– Probioticele ajuta la cresterea nivelului proteic, in acest fel reducand depozitele de grasimi ale organismului.
Obezitatea este produsa si ca efect al unei inflamatii produse la nivel cerebral. Prin cresterea florei probiotice poti ajuta organismul sa lupte cu aceasta inflamatie si indirect, cu obezitatea. Cele mei benefice bacterii care te pot ajuta sa lupti cu kilogramele in plus sunt: Lactobacillus fermentum si Lactobacillus amylovorus. Studiile arat ca acestea pot reduce grasimile din organism cu pana la 3%-4% in 6 saptamani.
Un alt studiu arata ca suplimentele alimentare de Lactobacillus rhamnosus ajuta atat la pierderea in greutate cat si la mentinerea greutatii optime.
Lactobacillus Gasseri
Dintre toate bacteriile studiate, acest probiotic este cel mai benefic pentru pierderea in greutate. Este cel mai folosit in acest sens in randul japonezilor si studiile arata ca, folosit timp de 12 saptamani, el ajuta atat la pierderea masei corporale cat si la subtierea taliei (cu pana la 8.5% in zona abdomenului).
Lactobacillus acidophilus
Unele probiotice au un efect invers si stimuleaza cresterea in greutate. Un asemenea probiotic este Lactobacillus acidophilus. In ciuda faptului ca acest probiotic ajuta la intarirea sistemului imunitar si stimuleaza digestia, el nu ajuta la scaderea in greutate.
5/5 (7)