Cum facem un gratar sanatos si gustos
Poate si tu te-ai intrebat, in special in perioada verii, cum facem un gratar sanatos si gustos, in acelasi timp? Si nici nu este de mirare ca oamenii au aceste intrebari, avand in vedere ca traim intr-o lume in care bolile abunda.
Asa ca este clar ca ar trebui sa facem ceva in acest sens. Poate ai auzit si tu ca, in anumite circumstante, carnea la gratar nu este chiar atat de sanatoasa.
Daca te pregatesti sa mergi la un picnic in curand, sigur te intrebi: cum facem un gratar sanatos si super delicios? Tocmai de aceea iti recomandam sa citesti pana la capat sfaturile noastre.
Vara este momentul ideal sa incerci noi „retete” de gratar si sa te bucuri de vremea frumoasa de afara. Este de retinut ca mancarea pregatita la temperaturi inalte, in flacara directa si fum NU este tocmai sanatoasa.
De ce? Pentru ca va avea in compozitie elemente cancerigene, asa ca nu merita sa risti.
Cum facem un gratar sanatos si gustos. Iata ce trebuie sa retii
In primul rand, ai rabdare sa se duca flacara si sa ramana jarul, iar atunci, de abia, vei pune carnea. In acest mod lent carnea la gratar va fi mult mai sanatoasa. Chiar daca va dura mai mult, merita efortul. De asemenea, nu o lasati sa se arda sau rumeneasca prea tare, nu este indicat. In realitate, carnea la gratar nu trebuie foarte bine facuta, iar acea crusta neagra este un semn ca produsul este deja ars. Ceea ce poate afecta sanatatea.
Cum facem un gratar sanatos? In primul rand, este necesar sa avem mult mai multa rabdare, dupa cum poti vedea.
Mai exista si alte secrete pentru a prepara carnea la gratar:
1. Alege mai des pestele. Desi stim ca este mult mai sanatoasa, o evitam deseori. Ar trebui sa gatim carnea la mai putin de 300 de grade, ceea ce poate dura mult timp. Dar exista si vesti bune! Pestele si legumele se coc foarte bine la aceste temperaturi. Si nu dureaza o eternitate. Ai putea pune pe gratar: rosii, porumb, ciuperci, ardei, ananas si chiar creveti si scoici! Vei ramane uimita de savoarea acestora.
Cum facem un gratar sanatos? Alegem cele mai potrivite ingrediente
2. Nu gati in exces carnea. Exact ce am precizat si in randurile de mai sus. Carnea are, in general, si toxine, ceea ce poate duce la riscul de imbolnavire de diabet, de exemplu. Carnea arsa ingreuneaza procesele care regleaza inflamatiile din corp si sensibilitatea la insulina. Daca vrei sa fii sanatoasa tine cont de faptul ca ce pui pe gratar trebuie gatit cu moderatie. Carnea crocanta NU este recomandata!
3. Scade consumul de carne rosie. Studiile in domeniu arata ca un consum regulat de carne rosie poate duce la cresterea riscului de a face boli de inima, cancer si diabet, asa ca ai grija. Incearca sa mananci mai rar acest tip de carne si inlocuieste-l cu pestele si legumele pe gratar.
4. Prepara o marinata sanatoasa. Cum facem un gratar sanatos? Daca vei folosi o marinata facuta din: ulei de masline, otet de mere, rozmarin, busuioc, oregano si piper, poti fi sigura ca mancarea ta va fi mai adecvata. Da carnea prin acest amestec inainte de a o pune pe gratar. Te vei bucura de o carne gustoasa, plus ca vei preveni bolile cronice care pot aparea.
Cum facem un gratar sanatos versus cum sa mancam mai sanatos
Fara doar si poate ar trebui sa iti faci pofta din cand in cand si sa faci un gratar gustos. Dar, atentie! Nu inseamna ca in fiecare weekend de vara ar trebui sa iesi la iarba verde pentru a face gratar.
Ce ar fi sa faci un picnic la care sa aduci fructe si legume proaspete si minunate? Trebuie sa invatam sa variem mancarea pentru a fi siguri ca avem parte de toti nutrientii.
Mineralele si vitaminele se regasesc preponderent in fructe si legume, asa ca nu uita sa le consumi cat mai des, chiar alaturi de preparate din carne.