5 afectiuni ale sangelui care iti pot periclita semnificativ sanatatea si cum sa le recunosti

E important sa stim sa recunoastem afectiunile sangelui, care ne pot deteriora sanatatea, daca nu reactionam la timp. Unele sunt usor de corectat, prin schimbari alimentare si prin medicatie. Altele sunt foarte grave si trebuie identificate cat mai rapid cu putinta. Uite 5 afectiuni comune ale sangelui si cum poti sa le recunosti:

 

Trombocitoza

 

Trombocitoza este o boala care iti afecteaza corpul prin producerea unui numar prea mare de trombocite. Trombocitoza poate fi primara (independenta de alta afectiuni din corp) sau secundara (cauzata de alta patologie). Trombocitoza primara presupune cresterea riscului de coagulare, dar si a complicatiilor in cazul sangerarilor. Cu toate ca prezinta un risc pentru sanatate, trombocitoza primara este asimptomatica, iar in trombocitoza secundara nu exista alte simptome pe langa cele ale afectiunii de baza. Exista doar cateva manifestari generale, precum dureri de cap, slabiciune sau ameteala. Totusi, trombocitoza poate fi depistata usor, cu un simplu test de sange.

 

Anemia

 

Anemia este o afectiune care apare cand globulele rosii sunt insuficiente in raport cu cerea  de oxigen a organismului Poate cea mai cunoscuta dintre anemii este cea cauzata de o carenta de fier. Acesta apare cel mai des in cazul femeilor la menopauza, dar si al adolescentilor. Printre simptomele anemiei usoare se numara dureri de cap, paloare si iritabilitate; cazurile mai severe pot include tahicardie, dispnee si fragilitatea unghiilor si parului.

 

Anemia poate fi cauzata si de lipsa acidului folic, cunoscut si ca vitamina B9. Acesta poate fi gasit in unele verdeturi (spanac, varza) in broccoli, citrice, fasole, mazare, linte si avocado. Anemia provocata de deficitul de acid folic se poate manifesta prin oboseala, slabiciune, iritabilitate si pierderi temporare de memorie.

 

Alte tipuri de anemie, mai rar intalnite, includ anemia pernicioasa, anemia aplastica si anemia falciforma. Anemia pernicioasa apare in special la persoane de peste 50 de ani, ca urmare a lipsei de vitamina B12, iar simptomele sale numara: dispnee, oboseala, palpitatii, amorteala sau furnicaturi ale mainilor si picioarelor. Anemia aplastica reprezinta afectiunea in care maduva osoasa nu produce suficiente celule stem, care se manifesta prin paloare, letargie, hemoragii, infectii si insuficienta cardiaca. Nu in ultimul rand, anemia falciforma este ereditara si prezinta simptome precum dureri in brate, stomac si picioare, febra, ingalbenirea albului ochilor, tahicardie si paloare.

 

Hemofilia

 

Hemofilia este o boala genetica de coagulare a sangelui, de care sufera in special barbatii. Riscul in cazul acestei afectiuni este de sangerare prelungita, fie interna, fie externa. Acest lucru se intampla din cauza deficientei factorilor de coagulare. Daca aceasta e usoara, apar simptome precum sangerari excesive dupa traume fizice sau operatii. In cazul in care deficienta factorilor de coagulare este mai mare, pot avea loc sangerari spontane, vanatai extinse si dureri articulare.

 

Leucemia

 

Boala cunoscuta si drept „cancerul sangelui”, leucemia apare in urma mutatiilor ADN-ului si afecteaza formarea celulelor sangvine din maduva osoasa. Persoanele diagnosticate cu leucemie se confrunta cu infectii frecvente si febra, raceli dese, care tin mai mult de 7 zile. Un alt simptom este vindecarea greoaie a taieturilor, zgarieturilor si a leziunilor, in general. Totodata, se instaleaza anemia, tenul devine mai palid, extremitatile sunt mai reci, iar senzatia de oboseala persista fara motiv pe termen lung. Simptomele nu se opresc aici si pot include articulatii dureroase, frisoane, marirea nodulilor limfatici si scadere in greutate.

 

Hipercalcemia

 

Hipercalcemia reprezinta afectiunea in cadrul careia calciul din sange are un nivel peste limitele normale. Aceasta poate scadea densitatea osoasa, poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, dar afecteaza si buna functionare a creierului si a inimii, conform emedicinehealth.com. In ciuda pericolelor pe care le pune pentru sanatate, hipercalcemia nu are de obicei simptome in forma sa usoara. Pe masura ce progreseaza, simptomele depind de organul afectat. In cazul in care sunt afectati rinichii, hipercalcemia duce la urinare frecventa si sete acuta. Daca este afectata activitatea creierului, simptomele pot include letargie, confuzie si oboseala.

 

Sursa foto: Shutterstock

5/5 (6)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *