Fatete dentare – TOT ce trebuie sa stii de la A la Z
Crezi ca este imposibil sa ai dinti stralucitori, albi si perfect aliniati? Dorinta ta poate deveni realitate cu ajutorul unor fatete dentare. Acestea au devenit tot mai populare in ultimii ani pentru ca s-au dovedit a fi o metoda sigura, predicitibila si eficienta de imbunatatire a functiei si aspectului danturii.
Afla de mai jos ce sunt fatetele dentare, cum se ingrijesc, de cate tipuri sunt si alte informatii necesare care te vor ajuta sa iti dai seama daca sa apelezi la aceasta metoda ori nu.
Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt foite subtiri de ceramica realizate in laboratorul de tehnica dentara, personalizate fiecarui caz in parte, talentul tehnicianului dentar fiind completat in zilele noastre de precizia unor sisteme tehnologice computerizate certificate. Fatetele dentare se aplica, prin cimentare de catre medicul specialist, atat pe suprafata vizibila a dintilor, cat si pe cea interioara, atat pe dintii din zona frontala, dar si pe dintii din zona laterala si chiar si pe masele. Rolul lor este de a recrea aspectul natural al dintilor si a corecta in anumite cazuri defecte functionale care afecteaza masticatie sau genereaza dureri in articulatia temporomandibulara sau chiar migrene.
Avantajele fatetelor dentare
Fatetele dentare ofera o multime de beneficii purtatorului, asa ca merita toata atentia cuiva care vrea sa aiba o dantura mai frumoasa si sanatoasa.
Fatetele dentare…
– sunt rezistente. Acestea, cimentate corect, adera la smaltul dintelui si pot rezista pentru o perioada extrem de lunga, durata lor de viata fiind peste 10 ani;
– reprezinta o procedura minim invaziv;
– reprezinta o metoda rapida de corectare a aspectului si functiei danturii;
– ofera rezistenta dintilor pe care sunt aplicate.
– sunt subtiri, astfel ca nu provoaca disconfort.
– nu necesita o ingrijire speciala, igienizarea efectuandu-se ca si in cazul dintilor naturali;
– sunt rezistente la colorarea provocata de anumite alimente (ceai, cafea, fructe de padure, vin, etc.)
Iata cum se realizeaza fatetele dentare, conform dr. Alecsandru Ionescu
Cel mai important pas in realizarea fatetelor dentare il reprezinta pregatirea asa-numitului “proiect wax-up”. Acest pas este obligatoriu si se realizeaza inainte de orice alta manopera, intrucat poate oferi vizualizarea rezultatului final, atat pentru medicul stomatolog, cat si pentru pacient. Acest concept se numeste “backward planning”, adica planificarea inversa si efectuarea tratamentului avand imaginea rezultatului final, concept prin care pacientul poate vizualiza cu mare acuratete schimbarile survenite in aspectul dintilor sai, inainte de efectuarea acestora.
Proiectul reprezinta, de fapt, o simulare reala, pe model de gips sau tiparit 3D, a designului viitoarelor fatete, forma, textura, volum, realizat prin transmiterea catre laborator a informatiilor in format digital (digital smile design) si a amprentelor sau scanarii dintilor asa cum se prezinta la prima vizita, inainte de orice manopera, si realizarea acestei simulari de catre tehnicianul dentar, urmand cu strictete informatiile primite de la medicul stomatolog. Aceasta simulare poate fi transferata direct peste dintii pacientului, provizoriu, si astfel pacientul poate sa vizualizeze direct rezultatul final.
Dupa ce proiectul este testat si acceptat atat functional, cat si estetic in functie de situatia clinica, incepe tratamentul propriu-zis, care este structurat in doar doua sedinte. In prima sedinta, medicul specialist pregateste dintii pe care urmeaza sa fie aplicate fatetele dentare. Acestia sunt slefuiti sau nu in functie de caracteristicile lor si de designul acceptat in cadrul proiectului. Nu trebuie sa iti fie teama de aceasta etapa pentru ca este minim invaziva, in zilele noastre, chiar si in cazul in care trebuie slefuiti din dinti, este vorba de zecimi de milimetru, aceste manopere efectuandu-se cu marire optica, lupe sau microscop, pentru o precizie maxima.
Tot in cadrul primei sedinte, urmatorul pas este ampretarea, care poate fi efectuata clasic, cu material de amprenta, sau digital, prin scanarea intraorala, dupa care se face transferul informatiei in laboratorul de tehnica dentara.
La a doua vizita se fixeaza fatetele dentare, care sunt realizate respectand 100% designul si aspectul proiectului, in acest fel neexistand niciun risc in ceea ce priveste o eventuala “surpriza” a rezultatului final.
Prin ce etape treci la aplicarea fatetelor dentare?
Daca te-ai hotarat sa iti pui fatete dentare, trebuie sa stii ca mai sunt cateva detalii cuprinse in cele trei etape descrise mai sus. In cadrul vizitei initiale, va avea loc examinarea clinica in timpul careia se vor achizitiona informatiile in vederea realizarii proiectului si totodata se va hotari ce tip de fatete dentare se va folosi, nuanta, forma si profilul incizal, toate aceste detalii fiind cuprinse intr-un asa zis “interviu estetic”, completat de un set de fotografii intraorale, dar si de un video care va urmari detalii legate de pronuntie, miscarea buzelor sau gradul de acoperire al dintilor.
Tot in aceasta etapa, investigatiile imagistice, radiografie si in anumite cazuri chiar si tomografie computerizata cu fascicul conic (CBCT), completeaza paleta de informatii achizitionate, intrucat fatetele dentare reprezinta un tratament medical, nu unul pur cosmetic. Sanatatea radacininilor dintilor si a oaselor maxilare in care acestea sunt implantate este importanta pentru un rezultat pe termen lung.
Asadar, cea mai importanta etapa in realizarea fatetelor dentare o reprezinta de fapt prima vizita, sedinta diagnostica ce are ca rezultat realizarea proiectului acestora, astfel atat medicul, cat si pacientul au siguranta unui tratament corect inca dinaintea inceperii acestuia. Urmatoarea sedinta este cea de preparare si amprentare sau scanare digitala, care este apoi urmata de sedinta finala de fixare a fatetelor.
Controalele periodice si sedintele de igienizare profesionala ulterioare sunt importatnte pentru pastrarea rezultatului obtinut pe o perioada foarte lunga.
In ce cazuri sunt recomandate fatetele dentare?
Medicul specialist poate recomanda fatete dentare in mai multe cazuri, cum ar fi:
- Pete inestetice pe suprafata exterioara a unui dinte;
- Abrazia prematura a dintilor din fata;
- Spatiile prea mari dintre dinti;
- Dinti inghesuiti sau incalecati.
Tipuri de fatete dentare si caracteristici
Unul dintre principalele criterii care diferentiaza fatetele dentare este tipul de material din care sunt realizate. Este important ca medicul stomatolog ales sa cunosca detaliile si caracteristicile fiecaruia pentru a decide care ti se potriveste cel mai bine.
Fatete dentare ceramice:
- Exista mai multe tipuri de fatete ceramice, in functie de tehnica de realizare si de tipul ceramicii;
- sunt cele mai utilizate tipuri;
- imita cel mai bine dintele natural;
- asigura adeziune perfecta;
- se pot folosi atat cu preparatie, cat si fara preparatie.
Fatete dentare din compozit:
- sunt de doua tipuri, provizorii si definitive;
- cele definitive sunt realizate direct in cabinet, din compozit, prin adeziune la smalt;
- cele provizorii sunt realizate pentru a proteja dintii preparati din momentul amprentarii si pana la sedinta cimantarii fatetelor definitive;
- sunt solutii cu recomandare limitata;
- se realizaeaza pentru cazurile in care dintii au fost preparati, in cazurile non prep nefiind necesare.
Care este diferenta dintre fatetele dentare cu preparatie si cele fara preparatie?
Vei auzi des acesti termeni in cabinetul de stomatologie, asa ca este indicat sa iti faci temele din timp in privinta lor.
Fatetele dentare cu preparatie implica slefuirea dintilor si sunt indicate in cazul in care dantura necesita o schimbare mai mare. Se va indeparta un strat de 1-2 mm din smaltul de pe suprafata externa a dintelui si din zonele laterale.
Fatetele dentare fara preparatie nu necesita slefuirea dintilor ori se face o curatare minima a marginilor ascutite. In ultima perioada, acestea sunt utilizate din ce in ce mai des fiindca procedura nu este traumatizanta pentru dinte si ofera un aspect natural danturii, insa necesita o echipa medic – tehnician experimentata.
Alegeti echipa medic – tehnician cu grija
Unul dintre cele mai importante aspecte in reusita tratamentului cu fatete dentare il reprezinta alegerea echipei medicale. Este important ca medicul sa aiba experienta cu acest tip de lucrari. Portofoliul cu pacientii proprii si imaginile inainte si dupa finalizarea tratamentului sunt extrem de importante, in special cele realizate la intervale mari de control, in care se observa stabilitatea in timp a fatetelor, pastrarea aspectului natural, sanatatea gingiilor, etc.