Smoothie – nu tocmai bautura de vis
Smoothies-urie sunt sucuri realizate din fructe si/sau legume care au fost puse in blender. Rezultatul este o super bautura plina de vitamine, minerale si fibre care te ajuta sa fii sanatoasa, frumoasa si energizata. Sau … nu?! Din descrierea anterioara, super-bautura pare a fi alegerea ideala si cea mai rationala daca vrei sa fii sanatoasa. Dar iata de ce smoothie nu este tocmai bautura ideala, atunci cand este consumata zilnic.
Smoothie – vis sau realitate
In ciuda faptului ca este o bautura deosebit de populara nutritionistii avertizeaza ca, atunci cand vine vorba de smoothie, nu totul este ideal.
1. O bautura costisitoare
Pentru a realiza un smoothie trebuie sa adaugi fructe si/sau legume proaspete. Chiar daca nu trebuie ca acestea sa fie prea diferite, diversitatea fructelor si a legumelor vor determina cat de vitaminizata este bautura. In principiu, ideal este sa adaugi atat fructe cat si legume, dar cele mai comune sunt cele realizate strict din fructe. Costul produselor necesare realizarii unui smoothie este relativ ridicat in mod deosebit daca intentionezi sa consumi zilnic.
2. Contribuie la ingrasare
Fructele contin zahar natural numit fructoza. Fructoza este mai sanatoasa si mai usor de asimilat de catre organism, dar asemeni zaharului obisnuit, fructoza poate duce la ingrasare. Daca doresti sa slabesti, smoothies-urile iti vor sabota cura de slabire.
Sfat: pe langa fructe, include si legume, spanac, germeni de grau. Adauga apa.
3. Poate dauna smaltului dintilor
Smoothie este realizata din fructe si legume iar acestea sunt in mod natural acide. Aciditatea ridicata din aceasta bautura poate afecta sanatatea smaltului dintilor si poate provoca aparitia cariilor dentare.
Sfat: acorda extra atentie igienei dentare
4. Nu doar fructe si legume? Atentie!
In mod traditional, realizarea smoothies-urilor implica adaugarea si altor ingrediente decat fructe si legume. Spre exemplu, poti adauga unt de arahide, iaurt sau chiar ciocolata. Acestea cresc numarul caloriilor pe care le vei asimila. Acestea pot avea un efect mai putin dorit.
Chiar daca nu esti la cura de slabit, este posibil sa te gandesti curand la cum sa pierzi kilogramele pe care tocmai le-ai dobandit.
Daca te gandesti sa adaugi unt de arahide sau alte ingrediente bogate in calorii, sfatul este ca pur si simplu sa le eviti.
Rezuma-te la fructe si legume, caci acestea sunt mai sanatoase.
Spre exemplu, un smoothie (890 ml) care este realizat cu unt de arahide poate contine in medie 169 grame de zahar si 1170 de calorii. Acest continut este peste limita acceptata pentru sanatatea ta.
5. Vitamine?
Motivul principal pentru care consumatorii iubesc smoothies-urile sunt vitaminele. Una dintre problemele depistate de catre nutritionisti este faptul ca, odata procesate, fructele isi pierd din vitamine. Spre deosebire de fructele proaspete, smoothies-urile contin aproximativ un sfert din vitamine. In plus, multe smoothies-uri de pe piata nu sunt realizate din produse proaspete, ci congelate.
In ciuda celor 5 puncte mai sus mentionate, nu te lasa complet dezamagita. Smoothie este cu mult mai de preferat decat bauturi precum Fanta sau Cola. Totusi, nu uita de factorii mai sus mentionati, caci acestia sunt cat se poate de reali si mentionati chiar de catre nutritionisti. Sanatatea ta conteaza!