Gradinaritul: beneficii la orice varsta
Gradinaritul este o activitate care i se poate potrivi oricarei femei. Fie ca locuiesti intr-un apartament la bloc sau dispui de mai mult spatiu, aceasta activitate te poate binedispune si iti poate aduce beneficii asupra sanatatii.
Gradinaritul: beneficii la orice varsta
Indiferent ca esti in plina floare a varstei sau ca esti trecuta de varsta a doua, exista o activitate care ti se poate potrivi de minune. Ai putea spune ca nu iti da adrenalina cataratului pe munti si nici comfortul canapelei, dar iti spun ca, indiferent de condiia ta fizica, mentala sau medicala, iti trebuie o activitate. Si cum gradinaritul se potriveste oricarei varste, am sa iti povestesc despre beneficiile pe care le are asupra sanatatii tale.
Cateva minute pe zi
Cateva minute pe zi petrecute in gradinita ta, iti vor aduce beneficii neinsemnate. Incepe mic, cu 2 sau 3 ghivece de mirodenii sau orice alt tip de plante care iti plac.
Foloseste internetul pentru a te documenta, intreaba prietenii sau documenteaza-te din carti. Alege metoda care ti se potriveste cel mai bine. Sa pierzi gradina de care ai avut grija, poate fi demoralizant, dar totodata un prilej sa o iei de la capat. Important este sa nu renunti.
Daca stai la bloc, imbogateste balconul, bucataria, dormitorul si asa mai departe. Ajuta plantele sa cucereasca si sa iti infrumuseteze caminul.
Beneficii aduse sanatatii tale
1. Elimina stresul
Studiile realizate pana in prezent, atesta faptul ca gradinaritul te ajuta sa te relaxezi si reduce nivelul de cortizol din organism. Cortizolul este hormonul secretat atunci cand ne aflam intr-o situatie stresanta, trista sau de soc. Reducerea acestui hormon, inseamna ca organismul se simte relaxat, iar mintea intra intr-o stare de calm si beatitudine.
Gradinaritul se rezuma, pentru unii, la a uda plantele. Chiar si asa, este relaxant si imbucurator sa le vezi crescand si prosperand.
Planteaza seminte de mirodenii ce pot fi folosite in bucatarie, seminte de salata verde si de ce nu, vlastari de rosii. Acestea nu necesita mult spatiu si nici o atentie deosebita, dar pe langa faptul ca te relaxeaza, te si hranesc sanatos.
Daca detii o gradina mai mare, este posibil ca anumiti factori de stres sa apara odata cu buruienile, parazitii si conditiile atmosferice nefavorabile. Totusi, nivelul de stres este mai mic decat cel provocat de locul de munca, situatia financiara si asa mai departe.
2. Imbunatateste sistemul imunitar
Pamantul de gradinarit are o serie de bacterii si germeni. Odata expusa la acestia, sistemul imunitar devine mai puternic, in mod deosebit pentru copii. Expunerea la diverse bacterii in copilarie, intareste sistemul imunitar si te protejeaza de boli mai tarziu in viata.
Daca ii rogi pe cei mici sa te ajute la gradinarit, inseamna ca cel mai probabil vor petrece timp afara, in aer liber si expusi la razele solare. Studiile arata ca acesti copii vor beneficia de un sistem osos puternic, deoarece soarele ajuta la fixarea calciului in oase. Asadar, gradinareste cu mic, cu mare!
3. Exercitiu fizic
In functie de dimensiunea gradinii tale si de tipul de plante de care te ingrijesti, gradinaritul poate insemna si miscare si sport. Uneori este nevoie sa te intinzi, sa te apleci, sa te ridici etc. Miscarea inseamna sanatate, dar uneori poate insemna si intepeniri ale incheieturilor, dureri de articulatii, de spate, de omoplati si asa mai departe. Pentru a evita aceste neplaceri, fa incalzirea. Exact asa cum faceai la scoala la inceputul orei de sport, misca capul, bratele si tot coprul de sus in jos, pentru a incalzi muschii si a le spori mobilitatea si elasticitatea. 10 minute de incalzire usoara nu numai ca te vor ajuta in gradina, dar iti vor spori si anii de viata.
Sfaturi:
- gradinareste dimineata si seara. Este benefic pentru tine si plante de-opotriva.
- acopera capul pe timpul verii si nu uita sa aplici crema de soare.
- Cand obosesti, ia o pauza.
- Hidrateaza-te!
4. Dieta sanatoasa
Dupa ce cresti propriile plante, vei incepe sa devii mai constienta de alimentatia ta. Consuma ceea ce produci in gradina.
Sfat: Incearca sa nu folosesti pesticide sau ingrasaminte chimice.