Cauzele care determina aparitia diabetului

Multi dintre noi, la aflarea diagnosticului de diabet, am inceput sa ne intrebam unde am gresit, ce am facut rau sau ce n-am facut de am ajuns in aceasta situatie. Pentru ca vindecarea incepe de la constientizarea cauzelor si, evident, cu evitarea repetarii acestora. Se pune deci intrebarea „cum am ajuns aici?”. Deoarece cunoasterea inseamna solutie!

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial. Din pacate, in prezent, proportia tipurilor de diabet a caror cauza este cunoscuta cu exactitate este nesemnificativa. De ce? Deoarece diabetul zaharat este rezultatul unui cumul de factori. Pot fi: factori ereditari sau factori de mediu, asa cum vom remarca, in cele ce urmeaza.

Aparitia diabetului – Factorii ereditari

Factori ereditari – care au rol important, dar nu decisiv!

Viitorul pacient diabetic se naste sanatos, boala instalandu-se rareori in copilarie sau adolescenta. Acesti factori vizeaza:

  • Defecte genetice ale functiei celulei producatoare de insulina din pancreas (celula beta)
  • Defecte genetice ale actiunii insulinei
  • Factor genetic HAL (Antigen Leucocitar Uman).
  • Bagajul genetic este important, insa doar atunci cand se asociaza cu factorii de risc ce tin de stilul de viata, cum sunt obezitatea si sedentarismul.
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos, axat pe alimentatie atent rationalizata si pe miscare poate tine departe diabetul pentru toata viata!

Aparitia diabetului – factorii de mediu

Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important.

Dintre acestia ii precizam pe cei a caror influenta este cu adevarat importanta:

Varsta – favorizeaza aparitia mai frecventa la adulti (de 50 de ori) decat la copii, cu incidenta maxima dupa 60 de ani.
obezitate – in special grasimea depusa in jumatatea superioara a corpului creste riscul aparitiei diabetului zaharat.
Supraalimentatie – consum excesiv caloric prin aport de grasimi animale, dulciuri concentrate (zahar, ciocolata, prajituri, bomboane,
rahat etc.), cafea, cacao sau cola.
Consum constant de alimente ce contin nitriti si nitrati (conservanti alimentari E 429 – E 452) folositi in special in industria mezelurilor.
Consumul de grasimi alimentare hidrogenate, saturate in stare solida la temperatura camerei sau „trans”.
Cazeina (proteina din laptele de vaca introdus prematur in alimentatia copiilor nou-nascuti).
Sindroame genetice asociate uneori cu diabet.
Boli ale pancreasului (pancreatita fibrocalculoasa, fibroza chistica sau cancer de pancreas).
Litiaza biliara – care irita pancreasul din vecinatate.
Boli hormonale
Infectii virale – (oreion, rujeola, rubeola, hepatite etc.) care ataca pancreasul distrugand celulele ce produc hormonul numit insulina,
indispensabil pentru arderea glucidelor.
Forme rare produse prin mecanisme mediate imunologic
Diabet gravitational (diabet manifestat prima oara in timpul sarcinii)
Stres – prin traume psihice prelungite, repetate, hormoni de stres.
Anumite medicamente – cu administrare prelungita (prednison, diuretice, beta blocante, anticonceptionale orale, antiinflamatoare nesteroidiene, antiinflamatoare steroidiene, terapia hormonala de substitutie tiroidiana,imunopresoare (pentru transplant), citostatice (pentru cancer), anestezice etc.).
Alcoolism cronic
Fumat
Sedentarism si urbanism – lipsa miscarii, a efortului fizic specific activitatilor din mediul rural.
Ereditatea
Calitatea si cantitatea somnului.

Si lista ar putea continua. Important este ca, la intalnirea cu unii dintre acesti factori, pe cat posibil sa ne protejam, sa fim atenti la variatiile de glicemie ce au loc in organismul nostru si sa luam masuri inainte de a fi prea tarziu.

Asa dupa cum puteti remarca, majoritatea acestor lucruri ar putea fi eliminate sau atenuate, asa ca nu uita sa pui sanatatea pe primul loc, orice ar fi.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *