Dieta mediteraneana si piramida alimentatiei mediteraneene – ce trebuie sa stii?

Ati auzit, cu siguranta, de piramidele alimentare. Grupele de alimente sunt figurate etajat, iar forma piramidei va ajuta sa retineti mai usor ce trebuie mancat des, in cantitate mare, si ce trebuie mancat mai rar si in cantitate modesta sau mica. Exista insa si piramida alimentatiei mediteraneene. Scopul ei este simplu de inteles: de la bulghur, la cannoli, de la naut, la fasole alba, sa ne usureze sarcina alcatuirii unui meniu sanatos mediteranean.

Piramida a fost pusa la punct de o organizatie non-profit care actioneaza in domeniul alimentatiei si nutritiei, numita Oldways, in 1993, impreuna cu Scoala de Sanatate Publica de la Harvard si cu Oficiul European al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Presedintele organizatiei Oldways, dna Sara Baer- Sinnott, surprinde perfect esenta dietei mediteraneene in urmatoarea afirmatie:

“Dieta mediteraneana este un stil de viata unde gustul excelent intalneste sanatatea perfecta”. Si tot ea ne incurajeaza: “poti trai si in Alaska, (…) sau oriunde altundeva, singurul lucru pe care e nevoie sa il faci este sa te duci la magazinul din vecinatate, pentru a gasi tot ce-ti trebuie ca sa aduci dieta
mediteraneana in bucataria personala”.

Piramida atrage atentia asupra caracteristicilor dietei mediteraneene:

  • principalele alimente sunt de origine vegetala: legume, fructe, produse din cereale integrale, paste, nuci, seminte;
  • alimentele sunt cultivate local si procesarea e redusa la strictul necesar;
  • principala sursa de grasime e uleiul de masline;
  • zilnic se mananca 25-35% din calorii sub forma de lipide, iar per total, maximum 8% din calorii vin din grasimi saturate;
  • branza si iaurtul se consuma in cantitati mici, dar zilnic;
  • carnea slaba si pestele se mananca cel mult saptamanal;
  • nu se mananca mai mult de patru oua pe saptamana, cifra in care se includ si ouale folosite ca ingrediente in diferite preparate culinare;
  • desertul tipic e alcatuit din fructe;
  • carnea rosie trebuie sa se manance foarte rar, cel mult de cateva ori pe luna, cantitatea totala lunara nedepasind 350-450 g;
  • alimentatia se completeaza cu un regim adecvat de exercitii fizice, care sa promoveze o greutate sanatoasa;
  • vinul se consuma moderat, in timpul mesei, dar el nu reprezinta o componenta obligatorie a dietei.

Tineti cont de faptul ca primele 5 grupuri prezentate trebuie sa fie prezente zilnic pe masa, restul pot fi prezente saptamanal, lunar sau, dupa preferinte, chiar deloc!

Salata greceasca si caprese – ideale in dieta mediteraneana

Cand spunem bucatarie mediteraneana, primul lucru care ne vine in gand este cel al unor feluri de mancare unde tratamentul termic nu este necesar. O salata greceasca nu are nevoie de foc. Rosiile suculente, maslinele, uleiul de masline si bucatelele mici de feta se impaca foarte bine unele cu altele.

La fel, o salata “caprese”, unde mozzarella, frunzele ultraproaspete de busuioc, rosiile si picaturile de ulei de masline se unesc pentru a da ceva ce este, la modul cel mai sincer, felul meu de mancare preferat. Combinati liber orice leguma cruda si alcatuiti salate originale, chiar daca reteta nu se gaseste in
cartea de bucate.

Daca salata are rosii, ulei de masline sau masline, putin usturoi si/sau orice alta iarba aromata specifica, zeama de lamaie, puteti sa fiti siguri ca undeva, pe malul Mediteranei, cineva a avut-o candva la pranz sau la cina. Nu e nevoie de ingrediente scumpe.

Retete din dieta mediteraneana – salata de rosii sau iaurt cu dulceata?

Daca te gandesti pentru ce sa optezi la prima masa a zilei, iti propunem 2 idei delicioase. Desigur ca nu este obligatoriu sa le consumi la micul dejun, desi ar merge de minune…iata retetele mediteraneene aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *