Ce alimente ne pot creste tensiunea arteriala?

Consumul anumitor tipuri de alimente va poate ajuta sa va mariti tensiunea arteriala. Monitorizati-va simptomele si masurati cu regularitate tensiunea arteriala pentru a vedea ce anume functioneaza in cazul fiecaruia.

Incercati sa consumati:

  • Mai multe lichide. Deshidratarea scade volumul sanguin, determinand scaderea tensiunii arteriale. Hidratarea este extrem de importanta mai ales atunci cand faceti exercitii fizice sau va gasiti in situatii ce necesita un efort crescut.
  • Alimente bogate in vitamina B12. O concentratie sangvina prea mica a vitaminei B12 poate duce la anemie, care poate provoca scaderea tensiunii arteriale. Alimentele bogate in B12 includ oua, cereale fortificate si carne de vita.

Alimente bogate in acid folic. Prea putin folat poate avea acelasi efect ca si in cazul deficitului de vitamina B12. Exemple de alimente bogate in folat includ sparanghelul, fasolea si ficatul.
Sare. Alimentele sarate pot creste tensiunea arteriala. Incercati sa consumati supa conservata, peste afumat, branza de vaci si masline. Sarea si sodiul sunt nepotrivite atunci cand vine vorba de a trai cu hipertensiune arteriala si alte boli de inima.
Cofeina. Cafeaua si ceaiul cu cofeina pot provoca temporar cresterea tensiunii arteriale stimuland sistemul cardiovascular si stimuland ritmul cardiac.

In cazul in care tensiunea noastra depaseste valorile normale, trebuie sa evitam alimentele de mai sus si sa incercam sa includem in dieta noastra anumite principii alimentare.

Ce alimente ne pot creste tensiunea arteriala?

Alimente si bauturi de evitat:

− Sare
− Pizza congelata
− Muraturi
− Conserve de supe
− Conserve sau produse din tomate ambalate
− Alimente ambalate
− Alcool.

Ce alimente sustin tensiunea arteriala sanatoasa?

O dieta sanatoasa este formata din:

Carne cu continut scazut in grasime
Leguminoase
Cereale integrale
Lactate cu continut scazut de grasimi
Fructe.

Iata cateva alimente de care nu ar trebui sa ne ferim atunci cand incercam sa ne mentinem tensiunea arteriala sub control.

Bananele. Aceste fructe delicioase nu sunt doar dulci si la indemana oricui, ci au si un continut scazut de sodiu, ceea ce nu favorizeaza acumularea apei in organism (deoarece sodiul, sau altfel spus, sarea determina retentia apei in organism); ele sunt, de asemenea, bogate in potasiu, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Spanacul. Aceasta delicatesa verde ce se gaseste sub forma unor frunze are un continut scazut de calorii, este bogat in fibre si in substante nutritive cum ar fi potasiu, acid folic, magneziu – ingrediente-cheie pentru scaderea si mentinerea nivelului tensiunii arteriale.

Stiati ca o jumatate de ceasca de spanac gatit ofera aproximativ 12% din doza zilnica de calciu recomandata unui adult? Daca aveti dificultati in a-l consuma, il puteti adauga oricand in sandwich-uri alaturi de o felie de paine integrala si o bucata de piept de pui, sau il puteti consuma intotdeauna sub forma unei salate, a unui piure sau, de ce nu, puteti sa gatiti o supa delicioasa din
acest ingredient.

Telina. Telina a fost folosita in practica medicala cu scopul de a reduce tensiunea arteriala de-a lungul timpului si a avut un real succes. Studiile au aratat ca atunci cand consumam o cantitate de doar 4 tulpini de telina pe zi, tensiunea arteriala tinde sa scada spre valoarea normala. Contine anumite substante care relaxeaza tesutul muscular din peretii arterei, permitand cresterea fluxului sanguin si, la randul sau, scaderea tensiunii arteriale. Nu este minunat ca acest aliment aflat la indemana oricui ne poate aduce un asemenea beneficiu?

Faina de ovaz. Alimentatia bogata in fibre si cereale integrale va ajuta organismul sa-si mentina o presiune sanguina optima, iar fulgii de ovaz fac parte din aceasta categorie de alimente.

Acest produs alimentar cu continut scazut de sodiu poate fi preparat sub forma de cereale fierbinti si acoperit cu fructe sau folosit in clatite. Il puteti adauga, de asemenea, la multe produse de panificatie.

Tensiunea arteriala sanatoasa si ce putem manca

Avocado. Acidul oleic gasit in avocado poate reduce tensiunea arteriala ridicata si poate in acelasi timp sa scada nivelul de colesterol. Avocado contine, de asemenea, potasiu si acid folic, care sunt esentiale pentru sanatatea inimii. Este bogat in vitaminele A, K, B & E si este incarcat cu fibre.

Somonul. Stim cu totii ca o regula generala, indiferent daca faci parte sau nu din categoria celor ce sufera de boli cardiovasculare, este sa ne abatem de la consumul alimentelor bogate in grasimi. Ei bine, vestea buna este ca somonul si, in general, pestele reprezinta un aliment bogat in grasimi benefice si nu trebuie sa evitam sa-l consumam, ba din contra, ne este chiar recomandat.

Somonul este o sursa importanta de acizi grasi omega-3, benefici pentru inima, care pot ajuta la reducerea inflamatiei, la scaderea riscului de aparitie a bolilor de inima si la scaderea tensiunii arteriale.

Capsunele. Sunteti pregatiti de o schimbare in bine? Renuntati la toate gustarile bogate in zahar rafinat si inlocuiti-le cu aceste delicioase fructe, si nu numai ca va veti bucura de gustul lor deosebit, dar veti vedea cum tensiunea dumneavoastra se apropie de normal.

Cartofii dulci. Satisfaceti-va pofta de carbohidrati si reduceti tensiunea arteriala in acelasi timp prin consumarea unei portii de cartofi dulci in seara aceasta. Cartofii dulci sunt o buna sursa de substante ce combat hipertensiunea arteriala, cum ar fi amidonul si vitamina C, precum si o mare cantitate de beta-caroten care, asa cum am spus mai sus, are ca efect scadere a tensiunii arteriale…mai multe sfaturi, idei si pareri ale specialistilor in nutritie in lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos, vezi AICI >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *