STUDIU – Romanii consuma vitamine si minerale, in mod regulat

Atunci cand vine vorba despre vitamine si minerale, romanii par sa fie campioni. Comcret, un studiu recent arata ca un procent de 94% dintre romani au consumat, in ultimele 12 luni, vitamine, minerale si suplimente alimentare.

Dintre acestia 45% au luat in mod frecvent si 49% ocazional, potrivit unui studiu derulat de IPSOS Digital, pentru Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) ci citat de Agerpres.

Principalele surse de informare folosite in decizia de a administra suplimente alimentare sunt: medicul de familie sau medicul specialist, mentionati de 75% dintre respondenti, si farmacistul, mentionat de 54% dintre acestia.

49% dintre participantii la studiu au declarat ca se bazeaza pe informatiile citite in mediul online – stiri, articole, reclame, postari din social media si recenzii de pe forumuri.

Vitamine si minerale – medicul, principala sursa de informare

Dintre romanii care au raspuns ca principala sursa de informare este medicul specialist, 60% au precizat ca le-au fost recomandate vitamine, minerale si suplimente alimentare de medicul generalist, 17% de medicul cardiolog si tot atatia de gastroenterolog. 13% au primit recomandare de la medicul neurolog, 12% de la endocrinolog si 11% de la diabetolog.

Medicul si farmacistul sunt de altfel si cele mai de incredere surse de informare pentru romani, alaturi de cercetarile si datele stiintifice, jurnalele medicale sau studiile clinice.

In ultimele 12 luni, cele mai utilizate suplimente au fost cele pentru imunitate (66%) si mineralele (66%), urmate de vitamine, precum cele din complexul de B-uri sau multivitaminele (55%), iar pe pozitia a treia au fost atat suplimentele cu probiotice, cat si cele cu ulei de peste/ Omega-3, ambele mentionate de 31% dintre respondenti. In ultimul an, utilizatorii au folosit in medie 3,7 tipuri de suplimente. Formele de administrare preferate de romani sunt capsulele (67%), tabletele (66%) si comprimatele efervescente (46%).

Suplimentele de vitamine si minerale – o sursa de sanatate

Precizam si ca 84% dintre respondenti considera ca vitaminele, mineralele si suplimentele alimentare contribuie in mare sau foarte mare masura la un stil de viata sanatos. Asfel, 56% dintre romani au specificat ca au consumat aceste produse pentru a-si sustine sistemul imunitar, 54% pentru mentinerea starii generale de sanatate si 43% le-au folosit pentru un plus de energie. Alte motive de consum mentionate de participantii la studiu au fost: pentru sustinerea sanatatii creierului punctat de 20% dintre acestia, 19% le-au administrat pentru sanatatea inimii (ex. pentru tensiune arteriala, colesterol ) si 18% pentru sanatatea digestiva.

In ceea ce priveste modul de administrare, 41% dintre respondenti au declarat ca urmeaza intocmai instructiunile medicului sau farmacistului, 40% citesc informatiile de pe eticheta/prospect si 19% le administreaza in functie de cum se simt, ajustand sau intrerupand administrarea.

Dintre romanii care au raspuns ca nu au deloc sau ca nu au suficiente informatii pentru a alege vitamine, minerale, suplimente alimentare potrivite nevoilor lor, 63% au specificat ca ar avea nevoie de ghidaj pentru a identifica ce suplimente le sunt necesare, in mod individual, 49% ar dori sa afle care sunt criteriile de selectie de care ar trebui sa tina cont atunci cand vor sa cumpere produse de calitate buna si 32% vor sa stie cum pot verifica daca un supliment este avizat pentru piata din Romania, dar si cum sa interpreteze eticheta (22%).

Sondajul a fost realizat in luna septembrie si au raspuns 1.000 de persoane din Romania, un esantion reprezentativ la nivel national.

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *