Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC) – cum poate afecta fertilitatea?
Sigur ai auzit vorbindu-se pana acum despre Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC). Practic, vorbim despre o afectiune hormonala complexa care genereaza chisturi ovariene multiple, afectand femeile de varsta reproductiva.
De obicei, debuteaza in timpul adolescentei, dar simptomele pot fluctua in timp. Este o afectiune cronica ce nu poate fi vindecata, insa simptomele pot fi ameliorate prin modificari ale stilului de viata, o alimentatie echilibrata si variata si suplimentarea specifica a anumitor micronutrienti. Cauza SOPC este necunoscuta, dar femeile cu antecedente familiale sau diabet de tip 2 prezinta un risc mai mare.
Din punct de vedere statistic, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, SOPC afecteaza aproximativ 8-13% dintre femeile de varsta reproductiva, iar pana la 70% din femeile afectate raman nediagnosticate la nivel mondial.
Care sunt simptomele Sindromului Ovarelor Polichistice (SOPC)?
Simptomele SOPC pot diferi de la o persoana la alta, insa cele mai frecvente includ:
· menstruatii abundente, lungi, intermitente, imprevizibile sau absente;
· infertilitate;
· acnee sau piele uleioasa;
· par excesiv pe fata sau pe corp (hirsutism);
· calvitie de tip masculin sau subtierea parului;
· cresterea in greutate, in special in jurul abdomenului.
Semnele si simptomele sunt de obicei mai severe la persoanele cu obezitate. SOPC poate provoca, de asemenea, anxietate, depresie si o imagine corporala negativa. Unele simptome precum infertilitatea, obezitatea si cresterea nedorita a parului pot duce la stigmatizare sociala. Acest lucru poate afecta alte domenii ale vietii, cum ar fi familia, relatiile, munca si integrarea in comunitate.
Analizele de sange pot fi utilizate pentru a identifica modificarile caracteristice ale nivelurilor hormonale, desi aceste modificari nu sunt universale. Prezenta SOPC poate genera niveluri crescute de:
· testosteron (un hormon ovarian androgen care influenteaza cresterea parului);
· estrogen (un hormon ovarian care stimuleaza cresterea mucoasei uterine – endometru);
· hormon luteinizant (LH, un hormon hipofizar care influenteaza productia de hormoni de catre ovare si este important pentru ovulatia normala);
· insulina (un hormon care este implicat in principal in utilizarea energiei din alimente);
· hormonul anti-müllerian (care masoara nivelul de fertilitate al ovarelor).
Care sunt cauzele Sindromului Ovarelor Polichistice (SOPC)?
Cauza exacta a SOPC nu este cunoscuta. Factorii care ar putea juca un rol important includ:
Rezistenta la insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas ce permite celulelor sa utilizeze zaharul, principala sursa de energie a organismului. Daca celulele devin rezistente la actiunea insulinei, atunci nivelul zaharului din sange poate creste. Acest lucru poate determina organismul dumneavoastra sa produca mai multa insulina pentru a incerca sa reduca nivelul zaharului din sange. Prea multa insulina poate determina organismul sa produca prea mult hormon masculin androgen. Pot aparea probleme cu ovulatia, procesul prin care ovulele sunt eliberate din ovar. Un semn al rezistentei la insulina sunt petele inchise la culoare de pe partea inferioara a gatului, axila, inghinal sau de sub sani. Un apetit mai mare si cresterea in greutate pot fi alte semne.
Inflamatie de grad scazut. Globulele albe produc substante ca raspuns la infectie sau leziune. Acest raspuns se numeste inflamatie de grad scazut. Cercetarile arata ca persoanele cu SOPC au un tip de inflamatie de grad scazut, pe termen lung, care determina ovarele polichistice sa produca androgeni. Acest lucru poate duce la probleme cardiace si ale vaselor de sange.
Ereditatea. Cercetarile sugereaza ca anumite gene ar putea fi legate de SOPC. Daca existenta unui istoric familial de SOPC ar putea avea o contributie in dezvoltarea afectiunii.
Excesul de androgeni. In cazul SOPC, ovarele pot produce niveluri ridicate de androgeni. Avand prea mult androgen interfereaza cu ovulatia. Acest dezechilibru presupune ca ovulele nu se dezvolta in mod regulat si nu sunt eliberate din foliculii in care se dezvolta. De asemenea, excesul de hormoni androgeni poate duce la hirsutism si acnee.
Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC) si infertilitatea
Sindromul Ovarelor Polichistice este o afectiune cu multiple fatete. Ca o consecinta a nivelurilor ridicate de hormoni masculini, femeile cu SOPC sufera adesea de tulburari in maturizarea ovocitelor, asociate cu sangerari menstruale neregulate si chiar lipsa acestora, afectiunea fiind considerata una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine.
Atunci cand se alege o optiune de tratament eficienta pentru femeia cu SOPC, o abordare holistica joaca un rol important. O ingrijire multidisciplinara abordeaza nu numai subfertilitatea sau anovulatia, ci si problemele metabolice si psihologice care sunt adesea asociate in cadrul spectrului sau, in vederea cresterii ratelor de succes ale tratamentelor de fertilitate.
Managementul dietetic al Sindromului Ovarelor Polichistice (SOPC)…mai multe detalii AICI >>>