Dieta vegetariana – cate tipuri exista si ce inseamna sa fii vegetarian?
Vegetarian ori….? Aceasta-i intrebarea! Daca ati ales sa sondati acest univers, cu siguranta aveti motive serioase. Fie sunteti deja vegetarian, stiti deja (cu) ce se mananca si doriti, poate, si un alt punct de vedere, fie doriti completarea colectiei dvs. de retete si sfaturi.
Daca insa, va aflati la inceputul acestei transformari, lucrarea noastra poate constitui punctul de pornire, un ghid pentru primii pasi in aceasta calatorie.
Veggie smart – Unda verde la sanatate raspunde acum unor intrerbari care poate va framanta:
- Ce inseamna vegetarian?
- Cate si ce „grade de libertate” am in alimentatia vegetariana?
- Ce beneficii aduce sanatatii alimentatia vegetariana? Dar prejudicii?
- Cum ma pregatesc de „drum”?
- Care va sunt „tovarasii” de calatorie?
- Factorii care influenteaza atingerea tintei.
Raspundem acum acestor intrebari avand in minte un sigur obiectiv: sanatatea dvs.! Deci… Va poftim: urcati in vagoane! Unda verde la sanatate! Lucrarea Veggie smart iti ofera Planul de 14 zile pentru detoxifierea organismului si intarirea sanatatii cu alimente vegetariene, detalii AICI >>>
Dieta vegetariana – Tipuri de vegetarianism
Dieta vegetariana – Tipuri de vegetarianism („grade de libertate”)
In functie de gradul de restrictie (auto)impus, avem:
- Veganism – exclude complet consumul produselor provenite de la animale – carne de orice fel, lapte, oua, chiar si miere;
- Raw veganism – subdiviziune a veganismului restrictioneaza si mai mult dieta prin interzicerea consumului de vegetale, altfel decat crude, neprocesate termic;
- Ovo-vegetarianism – pe langa consumul de plante, legume, fructe, nuci, seminte permite si consumul de oua;
- Lacto-vegetarianism – permite consumul produselor cu continut de lapte alaturi de vegetale;
- Ovo-lacto-vegetarianism – admite, pe langa vegetale, atat produse ce contin oua, cat si lapte;
- Apivegetarianism – permite adaosul de miere pura in dieta;
- Semi-vegetarianism – dieta lacto-ovo-vegetariana care permite ocazional consumul de peste si chiar mezeluri. Are ca subdiviziuni:
Pescetarianism – dieta in care practicantul consuma si carne, dar doar de peste, fructe de mare, stridii, crustacee;
Pollotarianismul – dieta vegetariana care exclude orice produs de origine animala, in afara de mezeluri si carne de pui;
Flexitarianism – dieta vegetariana care permite si exceptii ocazionale carne si peste.
Lucrarea Veggie smart iti ofera Planul de 14 zile pentru detoxifierea organismului si intarirea sanatatii cu alimente vegetariene, detalii AICI >>>
Ce beneficii aduce alimentatia vegetariana? Dar prejudicii?
Asa cum spuneam anterior, multi dintre noi ne orientam spre dieta vegetariana, sub
diverse fome, din motive puternice de sanatate.
Fie probleme cu:
nivelul glicemiei in sange;
kilogramele excendentare;
bolile de inima;
hipertensiune arteriala;
hipercolesterolemie;
nivelul de stres in organism;
cancer
Isi afla ameliorarea, daca nu chiar vindecarea, prin adoptarea dietei vegetariene cu anumite grade de restrictie.
Nenumarate studii si cercetari au dovedit clar beneficiile aduse de dieta bazata pe aportul de plante:
Determina pierderea de kilograme excedentare prin numar de calorii reduse, si aport ridicat de fibre satioase (dau senzatia de saturare si o pastreaza in timp);
Faciliteaza scaderea glicemiei prin reducerea cantitatilor de zaharuri si carbohidrati „rai” ingerati;
Conduce la consumul de lipide de buna calitate (grasimi sanatoase nesaturate, acizi Omega 3) in detrimentul grasimilor saturate, grasimilor trans si altele, atat de nocive organismului;
Determina scaderea ratei mortalitatii bolnavilor de boli coronariene prin scaderea colesterolului rau (LDL) si a colesterolului total generator de
perturbari ale metabolismului, aparitia de colesterol plachetar pe artere – cauza directa a accidentelor vasculare;
Reduce nivelul de stres oxidativ si elimina inflamatia;
Reduce riscul de ateroscleroza si chiar o vindeca;
Creste nivelul de energizare a corpului (Qi-ul).