ce este stresul
Cu totii vorbim despre stres, de multe ori nu suntem siguri ceea ce inseamna cu adevarat. Multi dintre noi consideram stresul ca fiind un lucru ce se intampla, ceva normal sau involuntar. Altii considera ca stresul este efectul evenimentelor din viata de zi cu zi si reactia noastra asupra acestora asupra corpului, mintii si comportamentului.
Un rol important in aparitia stresului il au nu doar reactiile noastre, ci si gandurile raportate la acele situatii. Ceea ce credem si gandim are o influenta de cele mai multe ori negativa, care accelereaza starea de stres.
Cand se intampla ceva, noi automat evaluam situatia in minte. Decidem daca este o amenintare, cum putem gasi o solutie si cum trebuie sa reactionam pentru a rezolva situatia respectiva. Daca este vorba de ceva ce poate fi depasit cu usurinta nu ne transmite o stare de stres, iar daca este ceva ce necesita mai multa atentie, ne creeaza o stare de disconfort care in timp evolueaza.
Puteti experimenta stresul provocat de patru surse diferite:
Mediul – acesta este intr-o permanenta schimbare, va provoaca anumite stari in care sunteti novoit sa va acomodati. Spre exemplu, schimbarea vremii, galagia din birou, poluarea, nesiguranta intr-un spatiu public.
Relatiile sociale – pot provoca situatii de stres puteti experimenta situatii generatoare de stres datorita diferentei din clasa sociala, a jobului sau a statutului in familie. Este vorba despre momentele cand vi s-a intamplat sa aveti probleme fianciare, un interviu pentru o slujba importanta, o discutie in contradictoriu sau pierderea unei persoane dragi.
Fiziologie – situatii si circumstante care va afecteaza corpul, spre exemplu imbatranirea, imbolnavirea, accidente, lipsa somnului sau o alimentatie nesanatoasa.
Gandurile – creierul interpreteaza si percepe situatiile ca fiind generatoare de stres, dificile, nocive sau pozitive. Unele situatii provoaca aparitia stresului, dar gandurile sunt cele care decid daca acesta este o problema pentru sanatate.
In cantitati reduse, stresul este bun; va poate motiva si va poate ajuta sa deveniti mai productivi. Totusi, prea mult stres sau reactiile puternice la astfel de situatii va pot dauna. Cum interpretati aceste situatii si cum reactionati determina impactul acestora asupra sanatatii.
Daca reactia va fi negativa, sanatatea mentala si corporala ar putea fi influentate semnificativ. Prin intelegerea propriei voastre persoane si a reactiilor la momentele ce provoaca stres, veti putea depasi mult mai usor si mai eficient astfel de situatii.
Controlarea stresului nu se inseamna evitarea situatiilor dificiale sau a momentelor tensionate, ci constietizarea efectelor negative asupra organismului dvs. A invata cum sa controlati stresul inseamna a sti care este legatura dintre trup si minte si cum sa influentati astfel sanatatea intr-un mod pozitiv.
Relaxati-va punand in practica urmatoarea metoda:
Aceste alimente pentru slabit te vor ajuta sa fii mai in forma ca oricand. Sunt…
Cu siguranta ai mai auzit vorbindu-se despre meniul de 1200 de calorii. Nu de alta,…
Se apropie sarbatorile pascale si probabil ca te gandesti la bunatatile care se vor servi…
Te-ai intrebat vreodata ce inseamna sa fii, de fapt, plictisit? Ce experimentezi atunci cand ai…
Pentru ca stim ca vrei sa ai grija de silueta, dar totusi parca ai manca…
Cum sa faci pizza la tigaie, una dintre cele mai gustoase si usor de preparat…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment