Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca ne-am saturat sa le tot primim, iar uneori chiar nu sunt binevenite.
Iar acest aspect este confirmat chiar de catre specialisti. Asa ca nu este ceva ciudat ca nu iti face placere sa le auzi. In special cand sfaturile nesolicitate nu fac altceva decat sa ne indispuna. Din pacate, in cultura noastra am fost invatati sa ne dam cu parerea, orice ar fi.
Chiar daca NU suntem intrebati, tot ne oferim punctul de vedere. Ba chiar avem senzatia ca ce spunem este adevarul suprem. Ti s-a intamplat si tie sa fii in ambele ipostaze? Ei bine, nici nu este de mirare. Dar haide sa descoperim impreuna ce putem face pentru a evita astfel de situatii.
Sfaturile nesolicitate…pot dauna grav sanatatii!
Chiar daca nu pare, asa se petrece, iar psihologii o confirma. De cate ori nu ni s-a intamplat sa simtim presiune din partea altora? Mai ales ca oamenii apropiati au anumite asteptari de la cei dragi. De multe ori acestea nu au nicio legatura cu realitatea. Rudele si familia pot crede ca stiu ce este mai bine pentru cei tineri, dar lucrurile nu sunt mereu asa.
Tocmai de aceea este oportun sa fim atenti la ceea ce ni se transmite.
De exemplu, le putem spune celorlalti ca nu este necesar sa ne sfatuiasca cu privire la anumite lucruri. Poate ca nu doresti ca mama sa fie cea care iti spune cand sa faci un copil sau daca este bine sau nu ca vrei sa-ti schimbi jobul. Desigur ca sa te sfatuiesti cu cineva nu este un lucru rau. Dar este cu totul altceva atunci cand ti se impune un punct de vedere cu tot dinadinsul. Cu totii am trait astfel de situatii.
Asa ca ar fi bine sa le evitam, in special daca suntem parinti. Poti sa oferi un sfat fara sa-i dai de inteles celuilalt ca trebuie sa faca asa cum te astepti tu? De multe ori uitam ca fiecare are dreptate in felul lui, iar orice om este liber sa aleaga ceea ce i se potriveste cel mai bine.
Sfaturile nesolicitate nu sunt pentru cei vizati
Reciteste aceasta fraza. De multe ori cei care ofera sfaturi…le ofera pentru ei. Nu au reusit sa realizeze anumite lucruri si vor sa faca acest lucru prin intermediul altora. Suna cunoscut? Cu siguranta, in special daca suntem atenti la modul in care se comporta cei care au copii.
Parca ar dori sa le arate acestora ce sa faca in viata lor, cu tot pretul. Chiar daca apar discutii si certuri pe aceasta tema, tot vor insista. Exista multe familii care nu-si vorbesc tocmai din aceasta pricina. De asemenea, prietenii care s-au destramat din cauza diferentelor de opinie.
Desigur ca acesta nu este nici pe departe un comportament matur, asa ca fiecare ar trebui sa respecte punctul de vedere al celuilalt. In special in cazul adultilor, care ar fi indicat sa decida singuri cum doresc sa isi traiasca viata.
Crezi ca de acum incolo poti sa oferi mai putine sfaturi nesolicitate?
Secretul fericirii – stiai?
Dupa lungi studii si cercetari in domeniu, specialistii care studiaza psihicul uman, din cadrul universitatii Harvard, SUA, au ajuns la un numitor comun.
Cheia sau secretul fericirii sta in relatiile fericite, de orice natura. Cu alte cuvinte, cu cat cultivam relatii implinitoare alaturi de cei dragi, cu atat ne vom simti mai fericiti, in viata de zi cu zi. Si nu, banii nu au un rol atat de important asa cum am fi tentati sa credem.
Desigur ca bunastarea e importanta pentru psihicul uman…mai multe despre secretul fericirii >>>