Factori de risc majori, care pot cauza boli de inima
Am auzit asta deja de o mie de ori: bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul 1 in Romania. Potrivit statisticilor furnizate de Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie, aproximativ 150.000 de romani mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul
deceselor inregistrate, ceea ce ne plaseaza pe unul din primele locuri atat in Europa cat si in lume la numarul deceselor cauzate de afectiuni ale inimii.
Iata factorii considerati de majoritatea specialistilor drept majori dar controlabili in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Primii trei se afla cu siguranta in pe primele pozitii in toate topurile:
- Hipertensiunea arteriala
- Nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor
- Fumatul
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Diabetul
- Stresul
Bolile de inima si factorii de risc
Hipertensiunea arteriala. Este extrem de importanta intelegerea cauzelor si mecanismelor acestei afectiuni cardiovasculare, mentionata de multe ori in aceasta carte. Iata pe scurt de ce este atat de important sa ne mentinem tensiunea in limitele normale:
Tensiunea ridicata (hipertensiunea arteriala) solicita inima – aceasta trebuie sa munceasca in plus, ceea ce o slabeste in timp si duce la cresterea ei in dimensiune (ceea ce este nesanatos).
Hipertensiunea mareste si riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta cardiaca congestiva si insuficienta renala. Cand este combinata cu obezitate, fumat, colesterol ridicat sau diabet, riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creste de mai multe ori.
Nivelul ridicat al colesterolului si trigliceridelor. Sansele de a ne imbolnavi de cardiomiopatie ischemica cresc odata cu nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Cand mai prezentam si alti factori de risc (ca de exemplu hipertensiunea arteriala), sansele cresc si mai mult.
STOP! BLACK FRIDAY a inceput!
Cumpara cu o REDUCERE DE -70% si transport GRATUIT lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos, comanda ACUM >>>
Salveaza-ti inima si bucura-te de viata din plin! 55 de sfaturi si secrete de la specialisti despre stilul de viata care previne sau atenueaza bolile de inima. Lucrarea pe CD iti aduce acum toate informatiile care te ajuta, comanda de BLACK FRIDAY >>>
Desi nivelul lipidelor este afectat de multi factori care nu pot fi controlati, precum varsta, sexul si ereditatea, deseori acesta poate fi controlat prin urmarea unui regim alimentar sanatos si prin multa miscare in fiecare zi. De fapt, conform Asociatiei Americane a Cardiologilor, o scadere de numai 10% a nivelului colesterolului poate aduce cu sine o scadere de pana la 30% a incidentei
cardiomiopatiei ischemice.
Din nefericire, multi dintre noi aleg sa nu se dedice unei vieti sanatoase, cu o alimentatie corespunzatoare si exercitii fizice in fiecare zi, astfel ca ajung sa se bazeze pe medicamentele de reducere a colesterolului.
Bolile de inima si fumatul
Fumatul. In trecut, fumatul era de obicei corelat cu riscul crescut de cancer pulmonar; probabil va surprinde sa aflati ca mai contribuie si la cresterea riscului de boli de inima si ale vaselor sanguine periferice (boala arteriala periferica – afecteaza vasele de sange care alimenteaza bratele si picioarele). Multe din decesele corelate statistic cu fumatul sunt de fapt cauzate de efectele acestui obicei asupra inimii sau a vaselor de sange.
In primul rand, fumatul creste pulsul, contracta arterele majore si creste riscul de aparitie a batailor neregulate ale inimii (aritmie).
Toti acesti factori solicita inima si o obosesc. Fumatul mai creste si tensiunea, iar hipertensiunea arteriala creste la randul ei riscul de accident vascular cerebral pentru persoanele care au deja probleme cu inima.
Obezitatea. Chiar si o greutate cu putin mai mare decat cea ideala pentru inaltimea dumneavoastra creste riscul de boli cardiovasculare. Conform Centrului de calcul si statistica sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, aproximativ 30% din populatia Romaniei sufera
de obezitate, iar 20% este supraponderala. Procentul copiilor supraponderali a crescut cu 18% in ultimii zece ani, ajungand la 40%.
Cu cat aveti mai multe kilograme peste greutatea ideala, cu atat creste si factorul de risc. Daca ati depasit greutatea ideala cu 30%, deja inima dumneavoastra este extrem de solicitata, iar tensiunea arteriala creste. Persoanele cu prea multe kilograme in plus au un nivel mai ridicat al colesterolului LDL (colesterolul „rau„) si al trigliceridelor si un nivel scazut al colesterolului „bun” HDL (lipoproteine cu densitate mare). Persoanele supraponderale si obeze sunt de asemenea mai predispuse la diabet.
Localizarea excesului de grasime corporala este si ea importanta, atat pentru femei cat si pentru barbati. Persoanele cu o silueta de tip mar (care acumuleaza grasime in zona abdomenului) prezinta un risc mult mai ridicat decat cele cu o silueta de tip para (care acumuleaza grasime in zona soldurilor). Persoanele cu exces de grasime corporala (in special in jurul taliei) sunt mai predispuse la boli cardiovasculare si accident vascular cerebral – chiar daca nu prezinta niciun alt factor de risc.
Bolile de inima si obezitatea
Daca doriti o metoda simpla de a va afla propriul indice de masa corporala, puteti apela la internet – exista numeroase calculatoare IMC online la care puteti apela si cu ajutorul carora va puteti afla indicele de masa corporala in cateva secunde.
Multe persoane obeze sau supraponderale intampina dificultati in pierderea greutatii in exces, insa expertii afirma ca si pierderea a numai 5 sau 10 kilograme poate contribui la reducerea riscului bolilor de inima. Desi exista cazuri de persoane care au nevoie de asistenta de specialitate pentru a scadea in greutate, cei mai multi dintre noi putem scapa de kilogramele in exces incercand mancand mai putin si facand mai multa miscare.
Sedentarismul. Statisticile arata ca 2 din 3 romani nu fac sport aproape deloc. La nivel general, datele arata ca doar aproximativ 20% dintre romani practica aceasta activitate cel putin o data pe saptamana, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda adultilor cel putin 150 minute de activitati fizice de intensitate moderata si minimum 75 minute de activitati fizice de intensitate mare, de-a lungul unei saptamani.
Acest lucru face ca tara noastra sa fie printre statele europene fruntase la capitolul „imobilitate”, spre deosebire de Finlanda, Suedia, Danemarca, Irlanda sau Olanda. Persoanele care nu fac miscare in mod regulat sunt expuse unui risc cu 30 pana la 50% mai mare de a suferi de hipertensiune arteriala si unui risc mai mare de infarct decat persoanele care fac exercitii fizice in mod regulat.
Expertii recomanda activitati fizice de intensitate moderata spre mare, dar sustin ca pana si activitatile fizice de intensitate joasa (ca mersul pe jos) pot fi benefice daca sunt intreprinse in mod regulat. Dupa cum puteti vedea, miscarea zilnica aduce numeroase beneficii, ca sa nu mai mentionam ca poate fi si placuta sau chiar distractiva – in functie de ce alegeti sa faceti…mai multe in lucrarea Inima Sanatoasa in Corp Sanatos, Cumpara cu o REDUCERE DE -70% si transport GRATUIT >>>