Cele mai frecvente afectiuni ale tubului digestiv si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de forme. Astfel, la acest nivel putem intalni afectiuni acute sau cronice, care afecteaza un singur organ sau o multitudine de organe, care determina afectarea functionala sau organica a acestora, iar lista poate continua.

Trebuie sa fim atenti si sa nu ignoram mesajele pe care corpul nostru ni le transmite atunci cand sistemul digestiv este afectat, fiindca putem afla ca exista o problema si ne putem ajuta organismul sa o solutioneze.

La nivelul sistemului nostru digestiv pot aparea boli ale esofagului, stomacului, intestinului subtire, intestinului gros, sau boli ce determina o afectare pluriorganica.

Cele mai frecvente afectiuni ale tubului digestiv

Cele mai frecvente simptome ale bolilor digestive sunt:

Durerea in piept de cauza esofagiana

de obicei se manifesta ca pirozis (senzatia de disconfort, de arsura la nivelul gatului) si odinofagie (durerea la inghitirea alimentelor) si sunt in general cauzate de esofagita de reflux, ce reprezinta inflamatia mucoasei esofagului ca urmare a refluxului sucului gastric acid la nivelul esofagului;
pot coexista mai multe tipuri de durere in acelasi timp si este important sa retinem ca durerea datorata unei patologii esofagiene poate fi foarte asemanatoare cu durerea de origine cardiaca. O caracteristica ce ne poate ajuta sa facem diferenta intre cele doua este ca cea din urma este in general legata de efort.

Durerea abdominala

Poate fi cauzata de boli digestive sau nedigestive.

Cel mai adesea ea este datorata unei patologii inflamatorii – ulcer, apendicita, inflamatia colecistului, inflamatia pancreasului, insa poate fi cauzata totodata de tumori maligne, obstructia colecistului prin calculi, boli functionale etc.

Pirozisul

Reprezinta senzatia de arsura sau disconfort resimtita in spatele sternului, la nivelul gatului, care se deplaseaza ascendent sau descendent ca un val, si care, atunci cand se agraveaza, poate avea si alte localizari.

Greata si varsaturile

Cele doua simptome sunt cauzate de boli digestive, medicamente, toxine, infectii acute sau cronice, boli endocrine, boli ale sistemului nervos central etc.

Tulburari de tranzit

In mod normal, frecventa scaunelor este cuprinsa intre 3 scaune pe saptamana si 3 scaune pe zi, la extreme aparand doua patologii diferite, constipatia si diareea.

Hemoragia digestiva

Poate sa se produca in oricare dintre segmentele tubului digestiv. In functie de localizare, se poate prezenta ca hemoragie digestiva superioara sau hemoragie digestiva inferioara.

Hemoragia digestiva superioara se manifesta prin melena sau hematemeza, melena reprezentand eliminarea de sange digerat prin scaun, acesta fiind negru, moale, lucios, „ca pacura“, cu miros fetid, iar hematemeza reprezinta varsatura cu sange.

Hemoragia digestiva inferioara se manifesta prin hematochezie sau eliminare de scaune rosii aprinse sau brune, culoare ce se datoreaza sangelui nedigerat.

Orice forma de hemoragie digestiva trebuie sa fie un semnal de alarma care sa ne faca sa consultam cat mai repede un medic specialist.

Mai multe despre prevenirea bolilor si cum iti poti mentine sanatatea poti citi aici >>>

5/5 (1)

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *