Afectiuni si tratamente

Sarcina dupa 35 de ani: o experienta deosebita. Avantaje si riscuri

Exista numeroase motive care determina tendinta de amanare a conceptiei in relatia de cuplu. Printre acestea se numara aspiratiile profesionale, securitatea financiara, disponibilitatea unei game largi de metode contraceptive, accesul la tratamente de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) si posibilitatea criogenarii ovocitelor. Pe 25 iulie 1978 s-a nascut primul copil conceput prin fertilizarea in vitro.

Care este momentul potrivit pentru o sarcina? Nu exista o regula universala cand vine vorba de momentul potrivit pentru a deveni mama, insa ceasul biologic este o realitate a vietii. Fertilitatea poate scadea odata cu inaintarea in varsta si poate fi influentata de multi factori, inclusiv de stresul si anxietatea legate de incercarea de a ramane insarcinata.

Sarcina dupa 35 de ani – care sunt riscurile?

Dupa varsta de 35 de ani, femeile au un risc mai mare de a experimenta complicatii precum preeclampsia, diabetul gestational, hipertensiunea arteriala, anumite afectiuni cromozomiale, (cum ar fi sindromul Down), avortul spontan sau nasterea prematura. Studiile sugereaza, de asemenea, ca varsta barbatilor la momentul conceptiei ar putea prezenta riscuri pentru sanatatea copiilor.


Femeile de peste 35 de ani sunt statistic mai predispuse sa nasca multipleti. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca modificarile hormonale ar putea determina eliberarea mai multor ovule in acelasi timp. De asemenea, tehnologiile de reproducere umana asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro, pot juca un rol important.

Este recomandabil sa discutati cu medicul ginecolog si sa efectuati controale regulate pentru a monitoriza orice posibile riscuri si complicatii. O ingrijire prenatala de calitate este deosebit de importanta.

Care sunt avantajele sarcinii dupa 35 de ani?

Sarcina dupa 35 de ani prezinta o serie de avantaje, deoarece femeile mature sunt deseori mai stabile din punct de vedere financiar si emotional. Pot fi mai pregatite sa faca fata responsabilitatilor de a creste un copil. Unele femei vor sa se asigure ca au o cariera stabila sau ca au atins un anumit nivel la locul lor de munca inainte de a-si intemeia o familie.

De-a lungul anilor, tratamentul fertilitatii a devenit mai putin tabu, iar femeile sunt mai constiente de optiunile care le pot ajuta sa aiba un copil mai tarziu in viata.

Care sunt sansele de a obtine o sarcina dupa 35 de ani?


The American Society for Reproductive Medicine (ASRM) a publicat linii directoare care indica faptul ca femeile sub 30 de ani au o rata de succes a conceptiei de 20-25% per ciclu menstrual, care scade la 15% pentru femeile intre 30-34 de ani si la 10% pentru cele intre 35-39 de ani. Pentru femeile peste 40 de ani, rata de succes este de 5% per ciclu menstrual.

Femeile se nasc cu un numar finit de ovocite care se afla in corpul lor din momentul in care aceasta s-au nascut si imbatranesc odata cu ele. Incepand cu varsta de 35 de ani, rata de declin se accelereaza, atat in ceea ce priveste calitatea, cat si cantitatea de ovocite.

Fertilitatea incepe sa scada intr-un ritm accelerat, de la aproximativ 1-2 milioane de ovocite la nastere, la 300.000-500.000 la pubertate, apoi 25.000 la varsta de 37 de ani si aproximativ 1.000 la varsta de 51 de ani. Calitatea ovocitelor scade deoarece continutul lor de energie se reduce odata cu varsta.

Mitocondriile sunt organite capabile sa transforme substantele nutritive pe care le absorbim cu ajutorul alimentelor in moneda energetica universala a organismului nostru, numita adenozin trifosfat sau ATP pe scurt. Deloc surprinzator, ovocitele sunt celulele care au printre cele mai multe mitocondrii.

Continutul de energie celulara este strans legat nu numai de numarul de mitocondrii, ci si de functia acestora. Anomaliile cantitative, calitative si functionale ale mitocondriilor sunt strans legate de fertilitatea scazuta si de tulburari precum scaderea rezervei ovariene sau imbatranirea ovariana prematura.

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

2 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

3 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

4 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

5 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

5 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri