Afectiuni si tratamente

Recomandari in timpul perioadelor cu canicula. Ce este bine sa eviti?

Recent, Ministerul Sanatatii a facut mai multe recomandari pentru populatie pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor cu canicula.

Astfel, nu se recomanda, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11,00 – 18,00.

„Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala. Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius. Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe, spatii publice, magazine). Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa”, sunt cateva recomandari in perioadele de canicula, potrivit Agerpres.

De asemenea, se recomanda in aceste perioade sa se bea zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete.

Recomandari in timpul perioadelor cu canicula – hidratare

In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

„Nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate”, sunt alte recomandari.

Pentru a limita cresterea temperaturii in locuinte se recomanda inchiderea ferestrelor expuse la soare, sa se traga jaluzelele si/sau draperiile.

De asemenea, ferestrele sa se deschida seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta.

Recomandari in timpul perioadelor cu canicula – fara aparate electrocasnice

Se recomanda stingerea sau scaderea intensitatea luminii artificiale si inchiderea oricarui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Pentru sugari si copiii mici se recomanda realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer, iar sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada. Se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita.

La cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutica.

Ministerul Sanatatii a facut recomandari si pentru situatiile de cod rosu:

  • reduceti deplasarile la cele esentiale;
  • nu va deplasati intre orele 11,00-17,00;
  • consumati lichide intre 2-4 litri /zi;
  • nu consumati alcool;
  • daca faceti tratamente pentru afectiuni cronice, luati-va medicamentele in mod regulat, cu multa apa:
  • nu scoateti copii sub 3 ani afara decat inainte de ora 9.00 si dupa ora 20,00
  • evitati mancarurile grele si mesele copioase.
Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

2 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

3 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

4 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

5 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

5 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri