Rolul sistemului imunitar contra cancerului
Rolul sistemului imunitar contra cancerului este esential, tocmai de aceea ar trebuie bine inteles. Sistemul imunitar – gardianul organismului – este primul care intra in alerta atunci cand sanatatea este amenintata de virusuri, bacterii, fungi, paraziti sau mutatii genetice. De obicei, sistemul imunitar tine piept majoritatii bolilor. Din pacate, atunci cand boala este cancer, organismul este invins in cele din urma dupa o lupta dura.
O mare speranta poate veni insa de la cea mai noua metoda de tratament impotriva cancerului–imunoterapia. Despre cum functioneaza sistemul imunitar si cum poate fi stimulat sa actioneze eficient contra cancerului aflati in continuare.
Celulele organismului se divid si se regenereaza permanent in mod natural. Acest comportament este supravegheat din umbra de sistemul imunitar. Atunci cand apar dereglari sau mutatii in diviziunea celulelor, sistemul imunitar intervine si neutralizeaza celulele mutagene. Insa pe fond de imunitate scazuta, celulele canceroase pot scapa de sub control si incep sa se dezvolte anarhic. Astfel apare cancerul.
Chiar daca se intervine prin chimioterapie, radioterapie, chirurgie, celulele canceroase dezvolta modalitati de rezistenta la tratamente. E suficient ca o singura celula canceroasa sa scape si sa se raspandeasca in organism pentru a forma metastaze. Imunoterapia este conceputa pentru a stimula capacitatea sistemului imunitar de a recunoaste celulele canceroase si a le distruge. Imunoterapia utilizeaza agenti biologici (substante similare celor din organism) pentru a determina sistemul imunitar sa lucreze mai eficient contra bolii.
Rolul sistemului imunitar – la ce semne sa fim atenti?
Iata care sunt semnele si consecintele unui sistem imunitar slabit.
Oboseala permanenta
Senzatia de epuizare care apare indiferent ca dormiti suficient sau nu depuneti un efort semnificativ poate fi un semnal de alarma ca sistemul imunitar nu functioneaza corect.
Infectii frecvente
Racelile frecvente, infectiile cronice cu anumiti fungi (candidoze, micoze) sunt semne clare ale scaderii imunitatii.
Tulburari digestive
Aproximativ 70% din celulele sistemului imunitar se afla la nivelul tractului intestinal. De aceea, dezechilibrele sistemului imunitar se afla in stransa legatura cu dezechilibre ale florei intestinale. Toate acestea sunt semnalate de boli inflamatorii intestinale, colon iritabil, enterocolite frecvente.
Rolul sistemului imunitar – ce tulburari pot aparea?
Pierdere in greutate
Lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate, fara motiv aparent, reprezinta indicii ale afectarii imunitatii sau, mai grav, ale aparitiei cancerului si ar trebui sa va trimita la medic.
Echilibrul sistemului imunitar
Pentru ca organismul sa beneficieze de o aparare imunitara eficienta este esential sa exista un echilibru la nivelul sistemului imunitar. Imunoterapia si orice alte interventii terapeutice asupra imunitatii trebuie sa tina cont de acest lucru.
O supraactivare a sistemului imunitar poate determina aparitia bolilor autoimune (diabet de tip 1, psoriazis, lupus, poliartrita reumatoida, scleroza multipla, tiroidita Hashimoto, colita ulcerativa, boala Crohn) sau a bolilor alergice (alergii alimentare, respiratorii, cutanate, intolerante alimentare).Imunosupresia sau scaderea activitatii sistemului imunitar se asociaza cu boli infectioase (virale, bacteriene, fungice, parazitare) sau aparitia cancerului. Este foarte important ca administrarea unor suplimente cu actiune asupra sistemului imunitar sa fie in doze deopotriva echilibrate si eficiente.