6 sfaturi despre cum sa mananci sanatos, fara a tine un regim alimentar
O dieta echilibrata este esentiala in mentinerea sanatatii organismului. Consumarea mancarurilor bogate in nutrienti poate preveni aparitia anumitor boli, precum sunt cele cardiace si accidentele vascular cerebrale.
Printre beneficiile pe care le ofera nutritia adecvata se numara diminuarea tensiunii arteriale, echilibrarea greutatii corporale, gestionarea zaharului din sange, care in cantitati mari poate sa fie foarte daunator, si optimizarea colesterolului. Iata 6 sfaturi utile care te pot ajuta sa mananci sanatos, fara a tine un regim.
Bea apa cand te trezesti
Un pas important in mentinerea sanatatii organismului este de a te hidrata cu apa de la prima ora a diminetii, pe stomacul gol. Pe timpul noptii, corpul se deshidrateaza, iar inainte de a consuma alimente, este important sa ne curatam organismul de toxinele acumulate.
Ai grija la igiena si modul de preparare al alimentelor
Mediul unde prepari mancarea trebuie sa fie igienic. Spala-te intotdeauna bine pe maini, curata ustensilele pe care le folosesti, dezinfecteaza periodic zona in care gatesti, spala cu atentie fructele si legumele. De asemenea, este recomandat ca alimentele gatite, dupa ce se racesc, sa fie tinute la frigider. In caz contrar, daca sunt pastrate la o temperatura necorespunzatoare, se pot altera si nu mai pot fi consumate, deoarece prezinta un risc pentru sanatate.
Privind modul de preparare, in procesul mentinerii unei alimentatii sanatoase, incearca sa eviti mancarea prajita. Exista diverse mancaruri care pot fi preparate altfel, cu acelasi rezultat in privinta gustului, insa fara un impact negativ asupra sanatatii. De exemplu, poti incerca o reteta chiftele la cuptor cu dovlecel. Dovlecelul are numeroase beneficii pentru sanatatea ta, deoarece este bogat in minerale, vitamine si antioxidanti.
Consuma cat mai multe proteine
Proteinele sunt formate din aminoacizi si au un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor si muschilor. In special la micul dejun, este important sa consumi alimente care sunt bogate in proteine, deoarece redau energia necesara. Lipsa lor dezechilibreaza nivelul de zahar din organism, care poate dauna sanatatii.
Printre produsele care sunt bogate in proteine se numara lactatele, pestele, carnea de pui, de vita, alimentele din soia, fasolea, nucile, lintea si cerealele integrale.
Consuma somon
Somonul contine numerosi nutrienti care ajuta la mentinerea sanatatii creierului, reduc riscul aparitiei bolilor de inima, previn aparitia cancerului si optimizeaza tensiunea arteriala. Datorita faptului ca somonul contine acizi grasi omega 3, minerale si nu are in compozitia sa carbohidrati sau zahar, specialistii recomanda sa fie consumat cat mai des.
O modalitate prin care il poti integra in alimentatie este sa-l prepari in tigaie, alaturi de o garnitura de legume la cuptor (broccoli, dovlecel, spanac, praz etc.), cartofi copti, un piure sau o salata facuta din legume proaspete.
Introdu in dieta ta alimente bogate in fibre
Produsele care sunt bogate in fibre previn aparitia bolilor cardiovasculare, constipatia, echilibreaza nivelul de zahar din organism si greutatea corporala. Acestea sunt de doua tipuri: solubile si insolubile.
Printre alimentele care contin fibrele solubile se numara fasolea, lintea, merele, fulgii de ovaz, semintele de chia si afinele, iar cele care au in compozitie fibre insolubile sunt migdalele, graul integral, leguminoasele, nucile, semintele, orezul brun, quinoa si perele.
Respecta mesele zilnice
Un program alimentar echilibrat, indiferent ca ai un regim sau nu, trebuie sa se incadreze in 3 mese pe zi si alte gustari sanatoase pe langa.
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica. Acesta este esential sa fie bogat in proteine.
Pranzul reprezinta a doua cea mai importanta masa a zilei, ce trebuie sa fie mai consistenta si bogata in calorii, iar cantitatea calculata in functie de greutatea corpului tau si indicatiile medicului.
In ceea ce priveste consumarea ultimei mese, si anume cina, este important sa fie mai usoara si sa mananci pana in ora 20:00, pentru ca mancarea sa aiba timp sa se digere.
Cum, cand si ce consumi are un rol foarte important in mentinerea sanatatii organismului si a intregului corp. Aplica sfaturile din acest articol, care te pot ajuta sa mananci sanatos, fara a tine un regim alimentar. Sursa foto: Shutterstock