Cum putem incetini imbatranirea? Taurina si efectele sale
Un stil de viata activ poate juca un rol crucial in mentinerea unui organism puternic si sanatos. Activitatea fizica regulata imbunatateste circulatia, sustine dezvoltarea musculara si ajuta la prevenirea pierderii masei musculare si a densitatii minerale osoase legata de varsta. De asemenea, poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si dementa. In plus, poate imbunatati si starea de spirit!
O buna hidratare este esentiala pentru un metabolism optim putand ajuta la mentinerea elasticitatii pielii. In cele din urma, multe studii au aratat ca o dieta sanatoasa poate fi esentiala pentru modul in care imbatranim. O alimentatie sanatoasa si echilibrata, cu multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase, ofera nutrienti esentiali si antioxidanti care pot ajuta organismul in procesul de refacere al daunelor provocate de radicalii liberi.
Cum putem incetini imbatranirea? Taurina si suplimentele alimentare
Multe dintre afirmatiile despre efectele suplimentelor alimentare asupra procesului de imbatranire si a starii generale de sanatate pe care le gasiti pe internet sunt adesea neconcludente din punct de vedere stiintific. O mare parte din beneficiile pretinse au la baza studii preclinice sau studii clinice limitate, cu rezultate contradictorii. In plus, suplimentele pot interactiona cu alte medicamente sau cu alte afectiuni.
Cu toate acestea, exista cativa nutrienti pe care expertii anti-imbatranire ii folosesc cu placere si care au destul de mult succes. Printre acestia se numara, de exemplu, antioxidantii precum vitamina C, vitamina E, betacarotenul si coenzima Q10. Acestia neutralizeaza radicalii liberi din organism care pot provoca deteriorarea celulelor si imbatranirea prematura. Puteti gasi acesti antioxidanti in fructe, legume si unele uleiuri vegetale, dar si in multe suplimente alimentare. Acizii grasi omega-3, in special variantele cu lant lung EPA si DHA, sunt adesea mentionati datorita potentialului lor aducand beneficii pentru sanatatea inimii, pentru functia cerebrala si pentru atenuarea raspunsurilor inflamatorii din organism.
Noul supererou anti-imbatranire: Taurina
Cercetarile recente privind taurina au primit o atentie deosebita in presa. Taurina este un aminoacid ce contine o molecula de sulf care se gaseste in mod natural la nivelul organismului.
Taurina are multiple roluri in corpul nostru, cum ar fi sustinerea sistemului cardiovascular, reglarea metabolismului, a nivelului de zahar din sange si a sensibilitatii la insulina. Se gaseste, de asemenea, in creier si joaca un rol important in reglarea echilibrului neurotransmitatorilor. Ea poate influenta transmiterea impulsurilor nervoase si sustine functia cerebrala. Taurina este, prin urmare, asociata si cu imbunatatirea functiei cognitive si a starii de spirit.
In plus, taurina stimuleaza sistemul imunitar si imbunatateste functia celulelor imunitare. Ea joaca un rol in combaterea inflamatiilor si a infectiilor. Actioneaza ca un antioxidant, ajutand la reducerea stresului oxidativ si, prin urmare, a riscului de aparitie a diferitelor boli. Taurina se gaseste in diverse alimente, in special in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele si produsele lactate.
Taurina si procesul anti-imbatranire
Un nou studiu realizat de Vijay Yadav si Henning Wackerhage de la Universitatea Tehnica din München arata acum ca taurina poate incetini semnificativ imbatranirea. Acesta nu este un studiu oarecare, ci unul care a ajuns in lucrarile stiintifice din revista stiintifica „Science”.
Au fost observate efecte pozitive asupra sanatatii generale, cum ar fi imbunatatirea memoriei, cresterea fortei musculare, un comportament mai putin depresiv sau anxios, un sistem imunitar mai puternic si o densitate osoasa mai mare.
Taurina este adesea prezentata ca protectie celulara pentru sportivii cu suprasolicitari frecvente, in primul rand datorita efectului sau antioxidant…mai multe pe mediafax >>>