Afectiuni si tratamente

Endometrioza si infertilitatea – cum le afecteaza pe femei?

Va informam ca endometrioza este o afectiune medicala cronica ce se manifesta prin dureri severe in timpul menstruatiei si in timpul contactelor intime, prin dureri pelvine, greata, oboseala, uneori anxietate, depresie si infertilitate.

Endometrioza nu numai ca prezinta provocari in ceea ce priveste gestionarea durerii, dar ridica, de asemenea, ingrijorari cu privire la potentialele sale efecte asupra fertilitatii. Intelegerea complexitatii acestor aspecte este cruciala pentru femeile cu endometrioza, pe masura ce parcurg drumul lor spre conceptie si sarcina.

Se estimeaza ca 1 din 10 femei aflate la varsta reproductiva este afectata de endometrioza si pana la 50% din femeile cu infertilitate sunt suspecte de aceasta patologie.

Cand afecteaza endometrioza fertilitatea?

Chiar daca multe femei cu endometrioza concep fara dificultati, afectiunea poate reprezenta o provocare in anumite cazuri. Localizarea tesutului endometrial ectopic, in special la nivelul ovarelor, a trompelor uterine sau la nivelul muschilor uterini (denumita adenomioza), poate interfera cu functiile fiziologice normale necesare pentru conceptie si dezvoltarea embrionara. Interventia chirurgicala, pentru a elimina aderentele si / sau endometrioamele, poate imbunatati semnificativ sansele de sarcina, dar succesul nu este garantat pentru toate pacientele.

Endometrioza perturba adesea si echilibrul hormonal, existand deseori un exces de estrogen si o cantitate insuficienta de progesteron. Acest dezechilibru poate mentine inflamatia si dezvoltarea in continuare a leziunilor, creand un ciclu care impiedica fertilitatea. Nivelurile hormonale alterate, inclusiv hormonul luteinizant (LH), pot afecta, de asemenea, dezvoltarea foliculilor si ovulatia, complicand si mai mult fertilitatea.

Inflamatia, stresul oxidativ si calitatea ovocitelor

Inflamatia asociata cu endometrioza contribuie la cresterea stresului oxidativ, care poate afecta negativ calitatea ovocitelor. Nivelurile ridicate de stres oxidativ nu numai ca afecteaza dezvoltarea ovocitelor, ci si sanatatea genetica. In consecinta, femeile cu endometrioza se pot confrunta cu provocari legate atat de cantitatea, cat si de calitatea ovocitelor.

Din fericire, tratamentele pentru fertilitate ofera rezultate incurajatoare pentru femeile cu endometrioza. In timp ce interventiile medicale pot aborda anumite aspecte ale afectiunii, modificarile stilului de viata joaca un rol crucial in optimizarea succesului tratamentului. Adoptarea unei diete antiinflamatorii bogate in antioxidanti poate ajuta la protejarea ovocitelor de inflamatie si de stresul oxidativ, sporind eficacitatea tratamentelor destinate fertilitatii.

Sarcina si perioada postnatala

In ciuda provocarilor pe care le ridica endometrioza, studiile sugereaza ca femeile insarcinate care sufera de aceasta afectiune au de obicei sarcini comparabile cu cele care nu au endometrioza. Simptomele se amelioreaza adesea in timpul sarcinii, iar complicatiile sunt, in general, controlabile cu o monitorizare riguroasa. Desi nu exista dovezi privind efectele adverse asupra sarcinii sau sanatatii copilului, este necesara vigilenta, in special in ceea ce privesc afectiuni precum placenta praevia.

In ciuda temerilor din trecut, femeile cu endometrioza pot avea nasteri fara complicatii, asemanatoare cu cele ale altor femei, insa ar putea fi constatata o pierdere de sange usor mai mare. In perioada postnatala, suplimentarea cu un complex de vitamine bogat in fier si alti nutrienti esentiali poate ajuta la recuperare si poate sprijini alaptarea.

In concluzie, in timp ce endometrioza poate prezenta provocari legate de fertilitate, gestionarea proactiva si luarea deciziilor in cunostinta de cauza pot imbunatati semnificativ rezultatele. Prin intelegerea impactului afectiunii si adoptarea unor strategii de gestionare cuprinzatoare, femeile cu endometrioza pot parcurge cu incredere drumul lor spre fertilitate…mai multe pe mediafax >>>

Dobrin Mara

Leave a Comment
Share
Autor
Dobrin Mara

Ultimele articole

Reteta de weekend – Cum faci pizza la tigaie?

Cum sa faci pizza la tigaie, una dintre cele mai gustoase si usor de preparat…

3 zile

Secretul echilibrului hormonal: MYO Inositol, aliatul femeilor pentru fertilitate si metabolism

Fertilitatea la femei poate fi afectata de numerosi factori, inclusiv probleme legate de sanatate precum…

4 zile

Bautura care distruge creierul

Bautura care distruge creierul s-ar putea sa te surprinda si nu intr-un mod placut. Daca…

4 zile

Sanatatea digestiva. Ai grija de tine in mod natural

Sanatatea digestiva este un aspect esential al starii de bine, asa ca ar trebui sa-i…

5 zile

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

6 zile

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri