De ce nu trebuie sa fii fericita tot timpul? Pentru ca avem nevoie sa experimentam mai multe stari de spirit pentru a ne desavarsi, ca oameni. De multe ori suntem tentati sa credem ca doar cei care sunt intotdeauna bucurosi au o viata frumoasa. Dar aceasta este prima greseala. Tine minte ca nimeni nu poate fi asa tot timpul.
Psihologii ne recomanda sa acceptam si momentele mai putin placute, pentru ca fac parte din viata si cu siguranta ne ajuta sa invatam lucruri noi.
De ce nu trebuie sa fii fericita tot timpul? Pentru ca nu este firescul la care aspiram. Ba chiar unii specialistii, asa cum este dr. Charles Carver, declara ca o stare perpetua de fericire ar putea conduce la performante mai slabe.
Atunci cand suntem fericiti suntem si foarte multumiti, asa ca nu mai depunem eforturi pentru a cuceri noi orizonturi. Iar aceasta idee nu este tocmai cea mai buna…
Dr. Carver a mai mentionat ca o atitudine mai putin fericita, cum ar fi o stare de agitatie, duce la performante mult mai bune, in special atunci cand vrem sa invatam lucruri noi. Cand suntem nervosi avem sanse mai mari de a deveni mai buni in domeniul nostru si probabil ca nu te asteptai la asa ceva…
Desigur ca nu militam pentru starile de stres, atat de populare in ziua de azi, dar nici nu trebuie sa le negam pe cele de furie care survin uneori, in varii situatii.
Este important sa ne dam voie sa SIMTIM TOATE EMOTIILE. De ce? Pentru ca doar in acest mod ne putem elibera de acestea, fie ca sunt pozitive sau negative. Unii oameni sunt tentati sa ignore emotiile negative, dar poti sa fii sigura ca este un lucru nociv. In acest mod iti vei reprima emotiile, care oricum vor iesi la iveala intr-un moment sau altul.
Unora le este teama de amintirile care vor veni, odata ce iti permiti sa simti aceste emotii. Cine a spus ca toate experientele de viata trebuie sa fie fericite? Mai bine iti amintesti la un moment dat ca ai depasit un moment dificil, acceptandu-ti emotiile. Una dintre cele mai importante experiente umane este aceea de a depasi obstacolele, asa ca iti vei aminti taria de care ai dat dovada, oamenii care te-au ajutat, etc.
De obicei, experientele care ne produc cea mai mare bucurie sunt cele care implica anumite activitati tipice. Atunci cand mananci ceva foarte gustos, cand privesti un apus, te uiti la un film bun sau te bucuri de experiente intime.
Totusi, experientele care ne fac fericiti, ca cele mentionate mai sus, nu sunt cele pe care ar trebui sa le valorificam cel mai mult. Crestem si ne dezvoltam atunci cand ii ajutam pe altii, traim dupa adevaratele valori sau ducem la bun final proiecte si scopuri pe care ni le-am propus. In realitate, aceste momente sunt cele care merita a fi puse pe primul loc.
Pentru ca avand parte de astfel de experiente putem afla cu adevarat care sunt cele mai importante lucruri in viata. Desigur ca asta nu inseamna ca nu este indicat sa ne bucuram de mancarea preferata sau de o plimbare pe malul marii. Dar nu considera ca doar astfel de momente iti pot aduce bucuria, ne sfatuiesc specialistii care studiaza psihicul uman.
De ce nu trebuie sa fii fericita tot timpul? Pentru ca iti poate afecta creativitatea, remarca Barbara Fredrickson, psiholog la University of North Carolina din Chapel Hill, SUA. Poate ca pare greu de crezut, dar oamenii care sunt mereu bucurosi au tendinta de a avea dificultati atunci cand este nevoie sa inteleaga varii aspecte.
De asemenea, acesti oameni care isi inhiba emotiile, au tendinta de a fi inflexibili atunci cand vine vorba despre infruntarea dificultatilor. Fac fata mai greu acestora si nu inteleg la fel de bine perspectivele noi, fiind total dezinteresanti de alte experiente decat cele cu care sunt deja familiarizati.
Evident ca avem nevoie de tot spectrul de stari si emotii. Altfel cum ai putea sa te aperi, atunci cand esti pus intr-o situatie nedreapta? In acel moment, o stare de furie te va cuprinde, dar este benefica. De asemenea, frica si anxietatea semnaleaza anumite situatii si circumstante amenintatoare. Cand te simti vinovata, vei reusi sa intelegi mai bine de ce este necesar sa-ti asumi responsabilitatea si sa iti recunosti propriile greseli.
Starea de tristete te va ajuta sa apreciezi mai mult ceea ce ai deja, iar regretele te pot ajuta sa actionezi mai bine pe viitor. Evident, nu inseamna ca jumatate din timp trebuie sa fii trista. Dar nici nu te supara daca starea de bucurie nu te cuprinde la tot pasul.
Deci, ai inteles de ce nu trebuie sa fii fericita tot timpul?
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment