Obezitatea este o problema majora de sanatate publica la nivel mondial si potrivit statisticilor. Peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi in urmatorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde in 2020. Persoanele sanatoase si normoponderale pot deveni obeze in cel mai scurt timp daca nu isi pastreaza sanatoase obiceiurile alimentare.
Obezitatea, o realitate dura a stilului de viata modern a fost asociata cu diverse complicatii de sanatate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalitati de mentinere si combatere a acestor afectiuni grave este prin dieta, dar un lucru mai putin cunoscut si extrem de important este tipul de regim alimentar abordat.
Un semnal de alarma privind starea de sanatate a romanilor, a reiesit in urma celui mai recent sondaj de piata realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, romanii si-au exprimat dorinta de a-si schimba stilul de viata prin obtinerea unei greutati sanatoase si mentinerea echilibrului nutritional. Sondajul realizat in perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre romani au nevoie si vor sa slabeasca, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesata medical si echilibrata nutritional, care sa contina mese sarate, dar si dulci.
Dintre respondenti, 25% au indicat ca isi doresc sa slabeasca 10 kilograme; 27% vor sa slabeasca 5 kilograme; 9% au nevoie sa slabeasca 15 kilograme, 7% vor sa piarda 7 kilograme, in timp de 5% dintre cei care au participat si raspuns la sondaj, vor sa slabeasca 20, respectiv 12 kilograme.
Sondajul indica o crestere semnificativa a aderarii la regimuri alimentare echilibrate nutritional, astfel ca in anul 2023, 17% dintre romani au declarat ca au tinut dieta, iar ca optiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) si dieta Nupo (14%). Alte diete mentionate sunt: regim echilibrat (10%); fara sare, grasimi (8%); Dukan (6%), vegetariana/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenica (4%); personalizata/recomandata de nutritionist (4%); daneza (2%). In acelasi timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut raspunsuri legate de foame / deficit caloric / fara zahar / paine / carbohidrati.
In ultimii 5 ani, 37% dintre romani au declarat ca au tinut dieta, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenti au mentionat ca au tinut dieta de doua ori sau o singura data, 10%, au tinut dieta de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori si 1% de zece ori.
Starea de satietate – esentiala pentru romanii care tin diete
Preferinta romanilor se indreapta catre dietele sanatoase, eficiente si usor de urmat, dar care sa fie aprobate si atestate medical. Astfel 33% dintre romani vor ca dieta pe care o adopta sa fie sanatoasa, 19% vor sa fie eficienta, 17% isi doresc sa fie usor de urmat, 16% au nevoie sa fie echilibrata nutritional, in timp ce 9% vor sa se prepare usor si rapid.
Pentru 89% dintre romani este important ca dieta pentru care opteaza sa le pastreze energia, sa le ofere senzatia de satietate (88%), sa fie cat mai diversa (86%), sa ramana echilibrati nutritional dupa dieta (90%), usor de preparat (82%), atesata medical (63%) si avizata de Ministerul Sanatatii (49%).
Alte cateva aspecte semnificative dezvaluite de cercetare, au scos in evidenta faptul ca un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gatit. Astfel, 45% dintre romani au 30 de minute timp sa isi prepare mesele, in timp ce 21% aloca 60 de minute si 15% doar 5 minute.
Sondajul evidentiaza faptul ca, desi 54% dintre romani au un stil de viata echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezinta principalul factor in ingrasare si dezechilibrare a stilului de viata, urmate de grasimi si carbohidrati fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au ingrasat dupa ce au tinut dieta, tot 32% s-au ingrasat, dar nu mai mult decat inainte sa slabeasca, in timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute si tot 18% s-au ingrasat si mai mult dupa ce au tinut dieta.
In acelasi timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecti au declarat ca este foarte important sa ramana echilibrati din punct de vedere nutritional. Desi majoritatea participantilor la sondaj au recunoscut ca au un stil de viata echilibrat din punct de vedere nutritional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut ca sunt dezechilibrati din punct de vedere alimentar.
Centrul de Sociologie Urbana si Regionala ( CURS) a realizat sondajul pe populatia adulta rezidenta din Romania. Volumul esantionului a fost de 1067 respondenti, votanti in varsta de 18 ani si peste. Sondajul are o marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion: +/-3% la un nivel de incredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost fata-in-fata, la domiciliul respondentilor, iar validarea esantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS in perioada 3 – 14 februarie, 2024.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment