Cum sa previi imbatranirea creierului?
Cum sa previi imbatranirea creierului, in mod natural si facil? Ca in timp incepem sa pierdem din abilitati, fie acestea mentale sau fizice, nu mai este un secret pentru nimeni.
Creierul incepe sa imbatraneasca pe masura ce trec anii, in mod evident. Desigur ca si trupul incepe sa nu mai fie tocmai in forma si incepe sa fie nevoie de mai multa atentie din partea ta. Suna cunoscut? Densitatea osoasa scade, musculatura devine mai slaba, obosesti mai usor, iar functiile cognitive par sa te lase la greu. Ei bine, intrebarea care se ridica este urmatoarea: cum sa previi imbatranirea creierului?
Din fericire, una dinte cele mai facile variante este aceea de a incepe sa te plimbi…cat mai des.
Poate ca nu stiai, dar este una dintre cele mai mari frici ale oamenilor, aceea de a nu-si controla mintea. In special la batranete. Haide sa vedem ce este de facut.
Cum sa previi imbatranirea creierului – ce legatura are mersul pe jos?
Da, pare greu de crezut, dar miscarea te ajuta mai mult decat crezi. In special daca practici sport in mod regulat, poate fi tot ceea ce ai nevoie pentru a-ti mentine mintea sanatoasa. Materia cenusie este cea „responsabila” de buna conduita a creierului si a legaturilor pe care le face in organism. Din pacate, cu cat imbatranim, cu atat avem mai putina materie cenusie, ceea ce poate duce la degradarea celulelor nervoase si a sinapselor.
Un studiu recent intitulat „Cardiorespiratory Fitness and Gray Matter Volume in the Temporal, Frontal, and Cerebellar Regions in the General Population.” Studiul realizat de americani a avut in vedere nu mai putin de 2000 de adulti si a durat de-a lungul a 15 ani, din 1997 pana in 2012.
Asadar, cei care practicau exercitii fizice cardio au avut rezultate mult mai bune decat in restul. In sensul ca in cazul acestora s-a remarcat o incetinire a imbatranirii. De asemenea, degenerarea celulelor nervoase a fost inversata, asa ca exercitiile cardio sunt una dintre cele mai eficiente metode de a preveni bolile creierului.
De exemplu, chiar si simplele plimbari pot duce la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau dementa senila.
Cum sa previi imbatranirea creierului – plimbari si iarasi plimbari
Asa ca, daca vrei sa-ti mentii creierul sanatos si tanar, tot ceea ce ai de facut este sa te plimbi de cel putin 3 ori pe saptamana. Mai exista o componenta foarte importanta – materia alba, in caz ca nu stiai. Aceasta substanta este esentiala pentru functia responsiva a creierului, iar aceste 2 materii (gri si alba) sunt esentiale pentru un creier sanatos.
Un studiu intitulat „White matter plasticity in healthy older adults: The effects of aerobic exercise”, publicat in Neuroscience Journal duce la aceeasi concluzie: miscare, plimbari sau sport. Cei 250 de subiecti urmariti au facut sport de-a lungul a 6 luni, de 3 ori pe saptamana. Sanatatea lor cardiovasculara s-a imbunatatit considerabil, iar testele la nivelul creierului au aratat efecte pozitive.
Iar vestile bune nu se opresc aici. Se pare ca si daca ai avut anumite probleme de acest tip, adica anumite semne specifice imbatranirii creierului si-au facut aparitia, nu inseamna ca totul este pierdut. S-ar putea sa ai surpriza de a simti o diferenta considerabila odata ce incep sa te bucuri de miscare in natura.
De asemenea, tine minte ca o inima sanatoasa, o dieta nutritiva, eliberarea de stres, o circulatie sangvina eficienta…toate duc la cele mai bune rezultate. Asa ca te vei putea bucura de o sanatate indelungata mai mult timp, succes!
Alimente pentru creier – turmeric si ciocolata neagra
Nu impreuna, ci separat. Despre ciocolata neagra si beneficiile sale extraordinare asupra creierului ti-am mai povestit. Asa ca mananca macar 2 cubulete de ciocolata neagra pe zi, te va ajuta sa ai o stare de spirit mai buna.
De ce sa mananci ciocolata neagra? Pentru ca ai motive intemeiate sa o faci:
- Previne bolile cardiovasculare. Studiile au aratat ca tinerii care mananca doar un patratel de ciocolata neagra pe zi si-au imbunatatit considerabil sanatatea inimii…citeste mai departe despre alimentele ideale pentru un creier sanatos >>>