Afectiuni si tratamente

Toxiinfecția alimentară: care sunt cauzele și cum să scapi rapid de starea de rău

Dacă ți s-a întamplat ca după luarea mesei să simți crampe la stomac, să ai stări de greață sau diaree, este foarte posibil să te confrunți cu o intoxicație alimentară. Acestă condiție apare după ce în organism ajung bacterii, paraziți, viruși sau toxine cu care poate fi contaminată apa și mâncarea. Deși în mod normal simptomele se ameliorează în decurs de câteva zile, cu siguranță vrei să știi cum să te faci bine cât mai repede.

Cauzele toxiinfecției alimentare

Majoritatea cazurilor de toxiinfecție alimentară sunt cauzate de câteva bacterii comune, precum Stafilococul auriu sau E. coli. Acestea pot ajunge în alimente prin mai multe moduri. Spre exemplu, carnea poate intra în contact cu aceste bacterii atunci când este procesată. De asemenea, dacă persoana care gătește mâncarea nu se spală corect pe mâini sau folosește ustensile de gătit contaminate, atunci bacteriile pot ajunge în preparate. În plus, unele alimente care sunt consumate în formă crudă – peștele, stridiile, carnea (tartar) – pot cauza toxiinfecție alimentară, dat fiind că bacteriile pot fi distruse doar prin gătirea la temperaturi înalte.

Așadar, dacă o persoană consumă alimente contaminte, în câteva ore de la ingerare poate simți primele simptome ale toxiinfecției alimentare. Chiar dacă fiecare persoană le poate resimți diferit, majoritatea acuză stări de greață și vomă, diaree și dureri abdominale. Gravitatea simptomelor depinde de starea sănătății, dar de regulă toxiinfecția alimentară este mai periculoasă pentru sugari, copii mici, vârstnici și persoane cu imunitatea slăbită.

Cum să tratezi toxiinfecția alimentară

Este important să acționezi încă de la primele semne ale bolii. Tratamentul clasic pentru toxiinfecție alimentară include, de regulă, medicamente țintite să amelioreze simptomele:

1. Săruri de rehidratare

Crizele de vomă sau diaree aduc cu sine riscul de deshidratare, care este deosebit de periculos pentru persoanele cu sistemul imunitar insuficient de puternic.  Așadar, hidratarea este foarte importantă, ai grijă să bei suficientă apă. De asemenea, consumul de săruri de rehidratare poate fi de un real ajutor, deoarece poate corecta stările de deshidratare și dezechilibrul electrolitic.

2. Antidiareice

Diareea acută poate fi ameliorată cu ajutorul medicamentelor antidiareice. Acestea pot reduce hipersensibilitatea intestinală, normalizează tranzitul intestinal fără a modifica volumul scaunelor.

3. Probiotice și prebiotice

Toxiinfecția alimentară aduce cu sine și un dezechilibru al florei intestinale. Numărul bacteriilor rele devine mai mare decât cel al bacteriilor bune, de aceea este foarte important să se refacă acest echilibru. Suplimentele alimentare cu probiotice, numite și bacterii bune, pot ajuta organismul să lupte cu bacteriile rele și să treacă mai repede peste episodul de toxiinfecție. Prebioticele sunt de fapt niște fibre și reprezintă hrana probioticelor, le ajută să crească și să se dezvolte, de aceea există unele suplimente care le pot conține pe amândouă.

Așadar, reține că toxiinfecția alimentară se vindecă în decurs de câteva zile dacă ai o imunitate bună. Ai grijă să respecți și un regim, este important să iei o pauză alimentară pentru perioada în care simptomele sunt mai severe. După ce acestea scad în intensitate, în alimentație se pot introduce câteva alimente solide: pâine prăjită, orez sau banane.

Sursa foto: www.vecteezy.com  

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Semintele de canepa – contin nutrienti si proteine din belsug!

Semintele de canepa au inceput sa capete popularitate si in Romania, asa ca este momentul…

12 ore

Trecerea la ora de vara – de ce poate afecta alimentatia?

Despre trecerea la ora de vara s-a tot discutat in ultimii ani, nu putini fiind…

o zi

Cum functioneaza sauna cu infrarosu si ce avantaje are fata de sauna clasica?

Sauna nu mai este de mult doar un rasfat de weekend, ci a devenit un…

o zi

Masa de pranz in weekend. Idei pentru a mentine o silueta zvelta!

Masa de pranz in weekend poate fi o reala provocare, in special atunci cand suntem…

5 zile

Bacalaureat in 2025 – cum iti poti sustine copilul?

Drag parinte, timpul copilului dvs. este deosebit de important, cu atat mai mult pentru perioada…

5 zile

Mic dejun pe fuga. Ce poti manca la prima ora?

Un mic dejun pe fuga este mai bun decat unul...absent. Dupa cum stii, prima masa…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri