Noutati

Cum sa ingrijesti corect hainele din lana

Lana este un material natural apreciat pentru calitatile sale, mai ales durabilitatea si caldura. Hainele din lana sunt investitii de care te poti bucura multi ani, in special daca le intretii corespunzator. Iata care sunt cele mai bune practici pentru ingrijirea hainelor din lana, de la modul in care le speli pana la depozitarea lor.

Tine seama de instructiunile de pe eticheta

Inainte de a spala sau curata hainele din lana, este esential sa citesti cu atentie instructiunile de ingrijire de pe eticheta. Aceste instructiuni iti vor indica daca haina trebuie spalata manual sau la masina, la ce temperatura si daca poate fi calcata sau nu. Desigur, depinde si de tipul de obiect vestimentar. De exemplu, atunci cand vorbim despre paltoane de lana sau din materiale care au lana in compozitie, solutia optima este sa le duci la curatatorie. In orice caz, urmeaza intotdeauna recomandarile pentru a pastra calitatea hainelor din lana.

Opteaza pentru spalarea manuala

Lana este un material delicat, iar cea mai buna modalitate de a o curata este adesea prin spalarea manuala, mai ales in cazul articolelor de mici dimensiuni. Primul pas este sa umpli chiuveta sau un lighean cu apa calduta si sa adaugi un detergent delicat special pentru lana sau chiar sampon de bebelusi. Pune articolul de lana in apa si spala-l delicat. Atentie, produsele din lana nu se storc si nu se freaca puternica, deoarece se pot deteriora. Clateste cu atentie in apa calduta pana cand tot detergentul este eliminat.

Utilizeaza un program pentru materiale delicate

Daca preferi sa speli anumite obiecte vestimentare din lana la masina, asigura-te ca utilizezi un ciclu delicat, special conceput pentru lana sau alte materiale delicate. Foloseste numai apa rece sau calduta si evita adaugarea altor haine din alte materiale. Este important sa folosesti un detergent delicat pentru lana sau unul destinat hainelor delicate.

Evita stoarcerea la viteza mare

Atunci cand ai terminat de spalat hainele din lana la masina, evitata stoarcerea la o viteza mare. Acest proces poate intinde si deforma lana. In schimb, poti tampona usor excesul de apa din haine cu un prosop curat si absorbant.

Atentie la felul in care le usuci

Felul in care usuci hainele din lana este esential pentru a le pastra forma pe termen lung. Asaza articolele curate si umede pe un prosop curat si lasa-le sa se usuce la orizontal. Evita atarnarea obiectelor vestimentare din lana pe sarma sau pe umerase, deoarece acest lucru le poate modifica forma. De asemenea, hainele din lana nu trebuie expuse direct la soare, deoarece razele UV pot decolora lana. Lasa-le sa se usuce intr-un loc umbrit sau chiar in interior.

Nu le calca decat atunci cand e necesar

Lana are tendinta de a reveni la forma sa naturala atunci cand este purtata, deci de obicei nu este necesar sa calci hainele din lana. Desigur, fustele sau rochiile care au de obicei tesaturi diferite trebuie calcate. In acest caz, regleaza fierul la o temperatura scazuta si pune un prosop curat intre fier si articolul vestimentar pentru a evita deteriorarea acestuia.

Ai grija la molii

Moliile sunt cel mai mare inamic al hainelor din lana. Pentru a te asigura ca nu o sa ai astfel de probleme, depoziteaza pe timpul verii hainele din lana in huse din bumbac si pune in ele saculeti de lavanda sau geluri speciale cu cedru. De asemenea, inainte de a le depozita, spala toate articolele din lana pentru a elimina reziduurile de transpiratie care atrag moliile.

Nu amana reparatiile

Daca observi o gaura in una dintre hainele tale din lana, repar-o rapid pentru a preveni agravarea. Utilizeaza un fir de lana potrivit la culoare pentru a coase usor gaura. Daca nu crezi ca poti face aceasta interventie, apeleaza la un croitor care va sti exact cum sa repare delicat produsul tau din lana.

Asadar, ingrijirea hainelor din lana necesita putina atentie si delicatete, dar merita efortul pentru a le mentine in cea mai buna stare. Tine cont de aceste sfaturi si te vei putea bucura de delicatetea si caldura hainelor din lana timp de multe sezoane.

Sursa foto: Pexels.com

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

2 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

3 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

4 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

5 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

5 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

6 zile

Acest site foloseste Cookie-uri