5 sfaturi utile pentru prevenirea incontinentei urinare
Știai că cele mai expuse la a dezvolta incontinență urinară sunt femeile în timpul sarcinii, după naștere și atunci când ajung la menopauză? Incontinența urinară sau pierderea involuntară de urină este o afecțiune frecventă care poate afecta ambele sexe, în special femeile și bătrânii!
Află și tu 5 sfaturi utile care te pot ajuta să previi această neplăcere!
- Hidratează-te bine!
Deshidratarea poate provoca constipație sau iritație a vezicii urinare. Apa este cel mai bun lichid pentru prevenirea deshidratării, dar poți consuma și alte lichide hidratante cum ar fi sucul de fructe, ceaiul, laptele sau supa. Pentru a preveni deshidratarea:
- Bea apă chiar dacă nu îți este sete!
- Bea 6-8 pahare de lichide (de preferat apă) în fiecare zi, cu excepția situațiilor în care medicul recomandă altceva!
- Atunci când faci exerciții fizice intense sau când este cald afară consumă mai multe lichide!
- Bea înghițituri mici pentru a-ți distribui uniform aportul de apă pe parcursul zilei!
- Limitează consumul de băuturi carbogazoase, alcool sau cafea deoarce pot provoca iritații ale vezicii urinare!
Culoarea urinei îți poate indica dacă ai consumat suficiente lichide, aceasta trebuie să fie galben pal (excepție făcând prima urină din ziua respectivă care, de obicei, este mai concentrată). Dacă observi că urina este galben închis înseamnă că nu ai consumat suficiente lichide. Ia în considerare faptul că anumite alimente sau medicamente pot să modifice culoare urinei.
- Consumă multe fibre!
Constipația poate agrava incontinența urinară, de aceea este recomandat să menții un tract intestinal echilibrat. Un aport crescut de fibre te poate ajuta de aceea te sfătuim să:
- Mănânci multe cereale integrale (paste sau pâine integrale, orez brun, leguminoase)!
- Mănânci fructe și legume în fiecare zi!
- Iți iei un aport de 25-30 g de fibre pe zi ( un castron de cereale conține aproximativ 8 g de fibre, un măr aproximativ 3 g de fibre, o cană de năut aproximativ 7,5 g de fibre, 100 g de ovăz aproximativ 11 g de fibre)!
- Fă mișcare zilnic!
Activitatea fizică zilnică ajută la prevenirea constipației și menținerea tonusului muscular. Exercițiile fizice ajută și la menținerea unei greutăți corporale adecvate astfel încât se va reduce presiunea asupra planșeului pelvin. Planșeul pelvin este situat în partea inferioară a pelvisului, acesta fiind format din totalitatea mușchilor și fasciilor care susțin vezica urinară, uterul, intestinul și este răspunzător de funcția sexuală. În timp, din cauza sarcini, nașterii sau înaintării în vârstă acesta poate să își piardă tonusul muscular și să favorizeze incontinența urinară.
- Mergi la kinetoterapie în București sau în orașul de reședință și învață exercițiile potrivite pentru antrenarea mușchilor plașeului pelvin!
- Fă zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare!
- Practică în mod constant un sport care îți place!
- Dezvoltă obiceiuri sănătoase legate de mersul la toaletă!
Obiceiurile sănătoase legate de mersul la toaletă pot ajuta la prevenirea problemelor vezicii urinare și intestinului. Iată ce ar trebui să faci:
- Mergi la toaletă pentru a urina doar când vezica urinară este plină, nu încerca să urinezi dacă nu îți vine să mergi la baie!
- Nu te grăbi, permite urinei să curgă în ritm propriu, nu încerca să împingi!
- Dacă îți vine să urinezi, mergi la baie, nu te abține!
- Nu te încorda ca să evacuezi, încordarea regulată poate duce la hemoroizi și slăbirea musculaturii planșeului pelvin!
- Adoptă o poziție corectă pe toaletă (pune picioarele pe un taburet, plasează coatele pe genunchi, umflă stomacul și îndreaptă spatele)!
- Evită laxativele!
- Adoptă un stil de viață sănătos!
Un stil de viață echilibrat ajută la prevenirea incontinenței urinară:
- Menține o greutate optimă! Dacă ți-ai propus să slăbești, fă-o cu grijă, cu obiceiuri alimentare potrivite și exerciții fizice regulate!
- Consumă alimente sănătoase și odihnește-te suficient!
- Mergi la medic pentru a cere sfaturi de la un specialist, nu te trata singur sau cu medicamente de pe internet!
- Renunță la fumat!
- Tratează la timp infecțiile de tract urinar!
Sfaturile noastre puse în practică din timp, te pot ajuta să previi apariția incontinenței urinare! Iar dacă te confrunți deja cu această problemă, le poți aplica pentru a ameliora simptomatologia!