Cunoscuti si ca pietre la fiere sau litiaza biliara, calculii biliari sunt mai frecventi in cazul femeilor, insa orice persoana, mai ales cele care consuma multe grasimi, poate fi diagnosticata. Este bine sa stii care sunt simptomele care arata prezenta calculilor biliari, ce rol are alimentatia in aparitia lor, dar si cum poti scapa de ei, cu tratament naturist.
Cum apar calculii biliari
Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, asemanator cu o para, care se afla in partea dreapta a abdomenului, sub ficat. Rolul vezicii biliare este de a stoca bila, lichid produs de ficat, care participa la digestia alimentelor pe care le consumam.
Calculii biliari se formeaza in urma depunerilor de material solidificat de la nivelul vezicii biliare sau a ductelor biliare. Calculii au in componenta fie formatiuni de bilirubina, fie colesterol in exces, acumulat mai intai sub forma de cristale, apoi pietre.
Dimensiunea calculilor variaza, de la foarte mici, cat o granula de nisip, pana la marimi mai mari, precum cea a unei mingi de ping-pong.
Exista persoane care au risc mai mare de a face calculi biliari: femeile, gravidele, persoanele cu varsta peste 40 de ani, cei care au in familie cazuri de pietre la fiere, cei care consuma multe grasimi, care nu fac miscare si care au surplus de kilograme.
Ce simptome dau calculii biliari
Unele persoane pot avea calculi biliari fara sa aiba simptome si afla despre existenta lor la un control ecografic. Alteori, cand calculii au dimensiuni mai mari, apar simptome precum disconfortul abdominal, balonarea, senzatia de preaplin. Durerea apare cand pietrele se deplaseaza din vezica biliara in ducte si este resimtita in abdomenul superior, sub coaste. Uneori, durerea poate iradia sub umarul drept.
Alte simptome ale litiazei biliare sunt: greata, varsaturile, febra, icterul.
Mituri si adevaruri despre calculii biliari
In ceea ce priveste aparitia si gestionarea calculilor biliari exista mai multe idei preconcepute.
Mit: Calculii biliari apar din cauze ereditare
Intr-adevar, conteaza si mostenirea genetica, predispozitia pentru formarea pietrelor la fiere. Insa o influenta mult mai mare o au alimentatia, stilul de viata.
Mit: Nu e nevoie de tratament natural pentru calculii biliari
Nu mereu! E adevarat ca, daca nu dau niciun fel de simptome, poti sa traiesti cu ei, fara tratament. Dar trebuie tinuti sub observatie, monitorizati de medicul gastroenterolog.
Totusi, remediile naturale pentru calculii biliari pot reduce in timp dimensiunile acestora si contribuie la o mai buna gestionare a simptomelor.
Mit: Remediile naturale nu au niciun efect impotriva calculilor biliari
GRESIT! Exista plante medicinale care au puterea de a reduce ritmul de formare a calculilor, impiedica sedimentarea colesterolului si a sarurilor minerale in vezica biliara. Alte plante contribuie la dizolvarea pietrelor la fiere si la eliminarea celor de mici dimensiuni.
De exemplu, uleiurile esentiale de menta, de brad si de eucalipt au efect dezinfectant, antispastic si analgezic al cailor biliare. Sub forma de capsule, acestea stimuleaza secretia si eliminarea bilei, dizolva calculii si reduc posibilitatea de formare a altora noi. Totodata, acest remediu natural pentru calculi biliari poate fi administrat si in colicile biliare.
Celor cu predispozitie de a face pietre la fiere (de exemplu daca au fiere lenesa) li se recomanda consumul de ceaiuri cu actiune coleretic-colagoga (stimuleaza secretia bilei la nivel hepatic si eliminarea acesteia in duoden), care favorizeaza golirea vezicii biliare si astfel impiedica sedimentarea colesterolului si sarurilor biliare. Sunt bune in acest sens ceaiurile de papadie, rostopasca, menta, sunatoare, anghinare, armurariu si coada soricelului.
Mit: Alimentatia nu influenteaza formarea calculilor biliari
Ba din contra, alimentatia este prima care influenteaza formarea pietrelor la fiere. In principal, este nevoie de evitarea alimentelor grase, deoarece ele necesita prezenta acizilor biliari pentru digestie.
E bine sa fie evitate: carnea de porc, smantana, untul, carnea de rata si de miel, prajelile, tocaturile, afumaturile, salata de vinete, maioneza, oleaginoasele (alune, nuci, arahide), produsele de patiserie.
Sunt recomandate carnurile slabe (pui, curcan, vita), pestele, legumele fierte sau la cuptor, lactate slabe, branza de vaci, piureurile, legumele la abur, fructele si legumele crude. Au efect drenor biliar uleiul de masline, anghinarea, andivele si salata verde.
Mit: Doar cei care mananca gras pot face calculi biliari
In realitate, si persoanele care au o dieta saraca in grasimi pot dezvolta calculi biliari. In cazul lor, vezica biliara poate sa nu se contracte suficient de frecvent si de puternic pentru a elibera bila. Aceasta stagneaza in vezica, favorizand formarea malului biliar si a calculilor. De asemenea, poti sa ai un colesterol marit indiferent de ce si cum mananci, de cat de slab sau de gras esti. Colesterolul creste si pe fond de stres sau dintr-o predispozitie genetica.
Asa cum probabil ai observat, adevarul este undeva la mijloc. Asta pentru ca fiecare caz este unic, are particularitatile sale, la fiecare persoana calculii au aparut din motive variate si dau simptome variate. Asadar, abordarea si solutiile e bine sa se aplice personalizat.
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment