Lucruri interesante despre fructe si legume care ar putea starni curiozitatea si apetitul celor mici

Una dintre provocarile principale ale parintilor este sa-i convinga pe cei mici sa manance mai multe fructe si legume. Ce parinte nu a intalnit vreodata fata incruntata a copilului la vederea unor legume care se indreapta spre el? Cu toate acestea, sa-l determinam sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a se dezvolta armonios este important.

Exista cateva lucruri despre fructe si legume ce le-ar putea face putin mai interesante si care, introduse intr-o povestioara care sa le trezeasca interesul, i-ar putea convinge pe cei mici sa dea o sansa fructelor si legumelor din farfurie.

Iata cateva lucruri interesante despre fructe si legume care i-ar putea uimi pe cei mici.

1.Bananele sunt fructe de padure, dar capsunile nu sunt
Fructele de padure, prin definitie, au semintele in interior, asa cum este si cazul bananelor. Cu toate acestea, semintele bananelor sunt atat de mici, incat nu observam ca sunt acolo. Dar ele sunt, ceea ce le plaseaza ferm in familia „fructelor de padure”.

Prin comparatie, capsuna nu este inclusa in aceasta categorie a fructelor de padure. La o capsuna poti vedea ca semintele se afla la exterior. Iata alte cateva fructe de padure surprinzatoare: strugurii, avocado, kiwi, coacazele, rosiile, castravetii, vinetele si rodiile.

2. Exista 3.000 de tipuri de fructe tropicale
Papaya, banana, ananas, avocado, mango, fructul pasiunii, starfruit; aceste fructe reprezinta doar o mica parte dintre fructele tropicale disponibile. Exista aproximativ 3.000 de specii de fructe tropicale, iar in zonele tropicale acestea reprezinta surse importante de hrana, dar si surse generatoare de venituri pentru fermierii care exporta productia.

Unele dintre fructele tropicale nu rezista la transport si sunt rareori exportate. Exista, insa, magazine specializate unde poti gasi o varietate mare de fructe tropicale daca doresti sa diversifici meniul celui mic si sa-i faci cunostinta cu fructe noi.

3. Merisoarele… sar
Aceasta proprietate magica se datoreaza acelorasi buzunare de aer care permit merisoarelor sa pluteasca si a fost descoperita in urma cu 150 de ani. Si in ziua de astazi cultivatorii mai testeaza abilitatile atletice ale fructelor pentru a le determina calitatea si pentru a le sorta in consecinta cu ajutorul unui instrument specific. Cu cat saritura este mai mare, cu atat este mai bun fructul.

4. O rodie poate contine pana la 1.400 de seminte
O rodie de marime medie poate contine intre 200 si 1.400 de seminte. Iata o provocare interesanta pentru cei mici sa numere cat mai multe boabe de rodie din farfurie.

Rodiile cresc intr-un arbust cu o inaltime cuprinsa intre 5 si 10 metri cu ramuri spinoase. Arborele este longeviv, unele exemplare pot rezista si 200 de ani. Coaja lor tare si lemnoasa adaposteste semintele suculente si sticloase, al caror gust acru se datoreaza pH-ului scazut, in timp ce sucul intens colorat este cauzat de polifenoli.

5. Dovlecelul este fruct
Daca ai ramas surprins atunci cand ai aflat ca rosiile sunt fructe, afla ca si dovleceii sunt. Din punct de vedere stiintific, dovlecelul este clasificat ca fiind un fruct, deoarece este un produs al structurii purtatoare de seminte a plantei cu flori.

Legumele, pe de alta parte, sunt partea comestibila a plantelor, cum ar fi frunzele, tulpinile, radacinile, bulbii, florile si tuberculii.

Si daca acest lucru nu este suficient de interesant, iata alte cateva fructe la care poate te-ai gandit ca sunt legume: ardei gras, castraveti, avocado, masline, fasole verde.

6. Cartofii sunt prima leguma care a fost cultivata in spatiu
In octombrie 1995, NASA si Universitatea din Wisconsin Madison au colaborat pentru a ajuta la cultivarea primei legume in spatiu. Leguma aleasa a fost un cartof.

Cartofii au fost selectati pentru a fi cultivati in spatiu din doua motive: rezistenta lor extraordinara la diferite conditii climatice si aportul lor nutritiv excelent.

Sunt legume rezistente si adaptabile, pot creste in diferite conditii de mediu si pot rezista la temperaturi extreme si umiditate. In al doilea rand, cartofii sunt o sursa primara de nutrienti esentiali, cum ar fi carbohidratii, proteinele, fibrele si vitaminele.

Si in prezent, cultivarea legumelor pe orbita continua sa faca obiectul unor studii ale comunitatii stiintifice care incearca sa inteleaga efectele unui mediu strain asupra cresterii plantelor si sa dezvolte tehnici agricole care ar putea garanta o aprovizionare durabila cu alimente pentru misiunile pe termen lung.

7. Nu toate portocalele sunt portocalii
Portocalele sunt fructe subtropicale, nu tropicale, astfel incat culoarea unei portocale depinde de locul in care creste. In regiunile subtropicale, temperatura nu este suficient de rece pentru ca stratul exterior sa devina portocaliu. Acest lucru inseamna ca portocala ar putea ramane verde sau galbena, chiar si atunci cand este coapta.

8. Smochinele egaleaza laptele in calciu
Daca nu ii place laptele, dar ai dori mai mult calciu in alimentatia zilnica a copilului, s-ar putea sa te intereseze sa afli ca o cana de smochine uscate contine la fel de mult calciu precum aceeasi cantitate de lapte.

9. Kiwi contin mai multa vitamina C decat portocalele
Acest fruct este extrem de nutritiv, de aceea se regaseste adesea in tabara superalimentelor. Contin de doua ori mai multa vitamina C decat o portocala si sunt bogate in potasiu si sarace in sare, fiind o alternativa buna la banane. De asemenea, kiwi contin vitamine, minerale si nutrienti benefici pentru inima.

10. Durianul este cel mai urat mirositor fruct din lume
Fructul creste pe copacul Durio si se gaseste in Malaezia, Indonezia si Thailanda. Se pare ca miroase a oua stricate sau chiar a gunoi.

Din cauza mirosului sau insuportabil, durianul a fost interzis in unele mijloace de transport public din Thailanda, Japonia si Hong Kong. In Singapore, chiar si taxiurile au semne care anunta ca refuza sa preia pasageri care transporta acest fruct urat mirositor.

Asadar, acestea sunt doar cateva lucruri interesante pentru a-i face pe cei mici sa fie interesati si sa invete despre fructe si legume. Jucand jocuri si invatand despre importanta consumului de legume si fructe intr-un mod distractiv, poti obtine beneficii incredibile pentru sanatatea fizica si mintala.

Sursa foto: shutterstock.com

Evaluarea acestui articol

Va rugam sa evaluati acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *