Canicula poate afecta grav organismul, mai ales daca dureaza multe zile si este insotita de umiditate, absenta vantului ori un nivel de poluare crescut. Perioadele prelungite de caldura extrema pot avea consecinte grave asupra starii de sanatate a unor grupuri de persoane considerate vulnerabile.
Deshidratarea este una dintre cele mai importante consecinte ale caniculei, iar din categoriile vulnerabile fac parte femeile insarcinate, copiii cu varsta de pana in 4 ani, la care pierderile de apa prin transpiratie sunt mai accentuate decat in cazul adultilor, si varstnicii, pentru care senzatia de sete se diminueaza, la fel si capacitatea de a transpira.
Canicula poate accentua simptomele anumitor boli, majoritatea cronice. Astfel, sunt vizate persoanele suferind de boli cardiovasculare, iar motivul este acela ca vasele cutanate se dilata, iar sangele este distribuit mai mult catre extremitati.
In perioadele de canicula, corpul oboseste mai repede, pentru ca trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a-si mentine temperatura la o medie de 37°C.
Temperaturile crescute solicita mult organismul si sunt consumatoare de energie. De aceea este important sa mananci si sa te hidratezi, chiar daca iti lipseste apetitul si nu iti este sete. Atunci cand este foarte cald, in mod sigur nu simti nevoia sa stai langa aragaz ca sa gatesti. Solutia este sa consumi alimente nepreparate termic, de la aperitive, feluri principale la deserturi:
Pentru aperitive, alege salate din legume si fructe, imbogatite cu surse de proteine sanatoase, precum oua fierte, peste sau leguminoase, si sosuri proaspete, cu zeama de lamaie si ulei de masline
Poti incerca cruditati cu sosuri de branza ori iaurt. Ele ofera organismului o cantitate adecvata de saruri minerale, apa, dar si de vitamine
Pepenii, verzi si galbeni, fructe clasice de vara, au multe beneficii. Sunt usor de digerat, ajuta la hidratare, contin vitamina A, buna pentru sistemul imunitar, si vitamina B6, utila pentru combaterea oboselii.
Incearca supele reci, de exemplu gazpacho, preparat de origine spaniola care potoleste setea si este bogat in vitamine si minerale
Carpaccio este un alt preparat care poate insoti legumele. Este vorba despre felii de carne cruda, vita sau peste, foarte proaspete, taiate foarte fin si macerate in zeama de lamaie
Pentru desert, alege fructe de sezon, agrementate cu iaurturi grecesti, miere si nuci. Pe langa faptul ca au o compozitie nutritionala excelenta, au numeroase beneficii pentru sanatate, fiind bogate in vitamina C si diversi antioxidanti, utili pentru sistemul imunitar, dar si pentru o piele frumoasa.
Unele produse alimentare nu sunt recomandate in perioadele de caldura extrema, deci consumul lor ar trebui sa fie limitat. Este vorba mai ales de:
Carne rosie
Alimente prea reci sau prea fierbinti
Alimente procesate industrial
Mancaruri foarte picante
Alimente prajite in multa grasime
Mezeluri si branzeturi maturate…citeste continuarea pe mediafax >>>
Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…
Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…
Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…
Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…
Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…
Cu siguranta iti va placea aceasta reteta de weekend, in special daca si tu iti…
Acest site foloseste Cookie-uri
Leave a Comment