Probioticele – vara asta tine infectiile digestive la distanta!
Probioticele sunt microorganisme „prietenoase” care alcatuiesc flora intestinala. Ele permit combaterea microorganismelor „rele”, cauzatoare de infectii. In sezonul cald, cele mai frecvente sunt infectiile digestive. O serie de studii demonstreaza ca administrarea de probiotice si prebiotice ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor digestive.
Cum apare dezechilibrul florei intestinale? In cazul unui organism sanatos, tubul digestiv este colonizat de aproximativ 100 000 de miliarde de bacterii, apartinand a peste 400 de specii diferite.
Cele mai frecvente dezechilibre ale florei intestinale sunt cauzate de infectii cu virusuri, bacterii sau fungi, dar si de unele medicamente cum ar fi antibioticele. Aceste dezechilibre se manifesta in majoritatea cazurilor prin boli diareice.
Cum actioneaza probioticele?
Probioticele actioneaza prin trei mecanisme principale:
Regleaza activitatea sistemului imunitar de la nivelul intestinului. Probioticele intaresc imunitatea atunci cand aceasta este slabita, de exemplu in momentul dezvoltarii sistemului imunitar la copil sau in cazul unor imbolnaviri. Tot probioticele sunt cele care diminueaza hiperstimularea sistemului imunitar in cazul alergiilor sau bolilor inflamatorii intestinale.
Cresc functia de bariera a mucoasei intestinale. Probioticele contribuie la formarea si protejarea mucoasei intestinale, precum si la producerea de anticorpi de tip IgA (cu rol in aglutinarea bacteriilor, impiedicand penetrarea mucoaselor).
Au efect antimicrobian direct. Probioticele au capacitatea de a lua locul bacteriilor patogene (fenomenul de competitie) si de a impiedica adeziunea acestora la peretele intestinal.
De ce sunt necesare probioticele in prevenirea si tratarea diareei?
Exista mai multe tipuri de boli diareice in functie de agentul patogen responsabil: virusuri, bacterii, ciuperci, paraziti. Cea mai frecventa este boala diareica acuta sau gastroenterita virala, care afecteaza atat adultii, cat mai ales copiii in sezonul cald. Studii reprezentative demonstreaza ca probioticele care contin microorganisme de tip Lactobacillus si Bifidobacterium reduc riscul de a contracta gastroenterita estivala. Dar probioticele sunt necesare si in tratamentul diareei. S-a constatat ca acestea reduc durata bolii, odata ce ea s-a declansat, pentru ca probioticele ajuta flora intestinala sa se refaca mai rapid.
Un alt studiu dovedeste ca probioticele pe baza de Lactobacillus helveticus si Lactobacillus rhamnosus pot preveni diareea cauzata de Clostridium difficile. Aceasta este una dintre cele mai de temut bacterii, infectia generata de Clostridium difficile fiind foarte greu de tratat, dupa cum sugereaza si denumirea.
Probioticele – ce puteti face pentru a preveni diareea calatorului?
- Incepeti o cura de probiotice cu o saptamana inaintea plecarii in vacanta pentru a profita la maximum de proprietatile lor protectoare si continuati administrarea pe durata sejurului.
- Respectati regulile de igiena si siguranta alimentara pe intreaga perioada a vacantei: spalati-va mainile foarte frecvent, consumati carne bine preparata termic, consumati numai fructe si legume care se pot decoji, beti numai apa imbuteliata (inclusiv pentru a va spala pe dinti), nu utilizati cuburi de gheata, evitati inghetata si alte produse perisabile…mai multe pe mediafax >>>