Otet de mere facut in casa: pasii de preparare
Poate crezi ca doar gospodinele desavarsite fac in casa otet de mere. In cazul in care te-ai gandit ca este un proces greu si anevoios, te-ai inselat. Ai nevoie insa de putina rabdare. In acest articol ne-am propus sa iti prezentam pas cu pas ce ai de facut, pentru a face chiar tu otet de mere.
Asadar, daca vrei sa ai in casa un otet natural iti venim in ajutor cu informatiile necesare. Otetul de mere este produs din suc de mere fermentat.
Cum fac otetul de mere? Pasii de preparare
In primul rand ai nevoie de mere foarte coapte, putin batute. Deci daca te afli in situatia in care ti-au ramas mere, care daca mai stau inca putin risca sa se strice, atunci este minunat sa beneficiezi de ele facandu-le otet. Pe langa mere, apa si zahar, asigura-te ca ai recipientele potrivite in care sa pui otetul. Poti achizitiona online, usor si rapid, sticle pentru ulei si otet.
1. Pregateste merele
Spala merele bine sub jet puternic de apa. Apoi fara sa le cureti de coaja, taie-le in sferturi. Nu este nevoie sa indepartezi cotoarele. Dupa acest prim pas, da merele prin razatoarea mare sau daca ai un robot de bucatarie, marunteste-le in felul acesta.
2. Adauga zaharul si apa
Dupa ce ai maruntit merele, pune-le intr-un vas de sticla, inox sau email (un borcan incapator este o optiune foarte buna). Umple doar trei sferturi din recipient cu merele maruntite. Adauga zaharul. Se pune 50 de grame de zahar la un kilogram de mere. Toarna apa calduta, dupa ce in prealabil a fost fiarta, astfel ca merele sa fie complet acoperite (dar nu umple pana sus vasul cu apa). Acopera recipientul cu o panza din tifon.
3. Pune merele la fermentat
Dupa ce ai pregatit merele in vas, trebuie sa le lasi la fermentat. Este nevoie sa stea in conditii propice. Astfel, incaperea trebuie sa fie o camera incalzita, cu o temperatura in jur de 25°C. Lasa vasul la fermentat pentru doua saptamani. In tot acest timp, amesteca bine compozitia cu o lingura de lemn, de doua, trei ori pe zi. Astfel are loc fermentarea sucului de mere.
4. Strecoara compozitia
Dupa aceasta prima perioada de fermentatie, vei putea strecoara compozitia cu ajutorul unui tifon. Adauga din nou zahar, 50 de grame pentru fiecare litru obtinut. Depoziteaza lichidul strecurat, in aceeasi incapere, pentru 40-60 de zile. Nu trebuie sa muti vasul si nici sa amesteci compozitia. Acum are loc fermentatia otetului, care se incheie cand lichidul se linisteste si se limpezeste.
5. Pune otetul in sticle
Cand otetul devine limpede, iar pelicula se asaza la baza borcanului (ciuperca otetului), inseamna ca poti sa-l transferi in sticle. Inchide-le cu capac, dar nu ermetic. Ai obtinut un otet de mere natural si sanatos, bun de consum.
Asadar, otetul de mere este un produs natural, obtinut in urma fermentarii sucului de mere. Ulterior are loc si o fermentare a otetului. Cu rabdare si atentie vei duce la bun sfarsit fiecare etapa a procesului de preparare.