Noutati

6 semne ca ai avea nevoie de un supliment de biotina

Biotina este o vitamina solubila in apa, fiind cunoscuta si sub denumirea de vitamina B7 sau vitamina H. Este esentiala pentru sanatatea pielii, parului si unghiilor, dar si pentru metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Cu toate acestea, multi oameni nu primesc suficienta biotina din alimentatie si ar putea avea nevoie de suplimente pentru a-si imbunatati nivelul de biotina.

Iata cateva semne care pot indica faptul ca ai nevoie de un supliment de biotina.

1. Par fragil sau caderea parului

Biotina ajuta la mentinerea sanatatii parului si a scalpului si poate imbunatati textura, grosimea si stralucirea parului. Daca observi ca parul tau devine fragil, se rupe usor sau cade excesiv, acesta ar putea fi un semn ca ai nevoie de un supliment de biotina. Exista numeroase produse de ingrijire a parului care sustin ca sunt imbogatite cu biotina.

2. Unghii fragile sau ingalbenite

Biotina este, de asemenea, importanta pentru sanatatea unghiilor si poate imbunatati duritatea si rezistenta lor. Daca unghiile tale sunt fragile, se exfoliaza sau se ingalbenesc, poate fi un semn ca ai nevoie de un supliment de biotina. Schimbarile de dieta, administrarea unui supliment oral de biotina si aplicarea tratamentelor locale cu produse cu continut crescut de biotina rezolva, de cele mai multe ori, problema unghiilor moi si fragile.

3. Probleme de piele

Biotina poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la prevenirea acneei, a eczemelor si a altor probleme dermatologice. Daca ai probleme recurente de piele, cum ar fi iritatii, mancarimi sau inflamatii, ar putea fi un semn ca ai nevoie de un supliment de biotina.

Este interesant de menționat faptul că biotina are un impact favorabil asupra sanatatii pielii, inclusiv in cazul psoriazisului, chiar si la persoanele care nu sufera de o carenta de biotina demonstrata prin analize.

4. Oboseala si slabiciune

Biotina este esentiala pentru metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si poate ajuta la transformarea acestora in energie. Vitamina H este implicata in procesele de gluconeogeneza, contribuie la sinteza acizilor grasi si la procesul de descompunere a aminoacizilor. Daca te simti obosit sau slabit si nu ai energie, acesta poate fi un semn ca ai nevoie de un supliment de biotina.

5. Probleme cu reglarea zaharului din sange

Biotina ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si poate fi utila in tratamentul diabetului zaharat. O carenta de biotina poate afecta in mod negativ metabolismul glucozei, ceea ce determina declansarea diabetului. Unele studii demonstreaza concentratii serice reduse de biotina la pacientii cu diabet.

Conform unor rezultate preliminare ale unor cercetari, administrarea de biotina si de picolinat de crom contribuie la tratarea diabetului zaharat.

6. Sarcina si alaptarea 

Sarcina si alaptarea sunt perioade speciale din viata unei femei, iar biotina este extrem de importanta pentru ambele. Desi carenta simptomatica de biotina este rar intalnita, multe dintre gravide sufera de un deficit de vitamina H.

Specialistii considera ca metabolismul femeilor este mai intens in perioada sarcinii, motiv pentru care organismul descompune mai rapid biotina. Prin urmare, gravidele ar trebui sa primeasca suplimente de biotina pentru a compensa aceasta situatie.

Este indicat sa discuti cu medicul obstetrician despre aceste lucruri inainte de a lua orice supliment. El este singurul in masura sa te sfatuiasca in aceasta privinta in functie de istoricul tau medical si de modul in care evolueaza sarcina.

Biotina sau vitamina H este un compus esential pentru numeroase procese metabolice. Deficitul usor de biotina este relativ frecvent si nu necesita, de obicei, tratament pe cale generala. Discuta cu medicul inainte de a lua orice fel de suplimente alimentare pentru a te asigura ca acestea iti sunt recomandate si nu interactioneaza cu alte tratamente pe care le iei. 

Sursa foto: Shutterstock 

SanatateaFemeilor.ro

Leave a Comment
Share
Autor
SanatateaFemeilor.ro

Ultimele articole

Gustari de POST sub 100 de calorii

Ce ar fi sa incerci si tu aceste gustari de post sub 100 de calorii?…

3 zile

Boli digestive – cele mai frecvente afectiuni si ce le provoaca?

Sistemul digestiv este un ansamblu de structuri complexe, a caror afectare imbraca o diversitate de…

4 zile

Sfaturile nesolicitate – de ce sa NU le oferi?

Traim intr-o lume unde sfaturile nesolicitate sunt pretutindeni. Asa ca nu este de mirare ca…

5 zile

Abdominoplastia – o procedura des solicitata pentru redobandirea formelor armonioase

Abdominoplastia, cunoscuta si sub numele de lifting abdominal, este o procedura chirurgicala estetica menita sa…

6 zile

Cerealele integrale in alimentatia de zi cu zi. De ce joaca un rol cheie?

Cerealele integrale si faina integrala sustin un organism sanatos si puternic, asa ca este o…

6 zile

Vindecarea cu Ki-Kou: Secrete si tehnici de VINDECARE chinezesti

Chiar daca sunt practic necunoscute in aceasta tara, tehnicile chinezesti de vindecare prin respiratie pe…

7 zile

Acest site foloseste Cookie-uri